Toppbildet: Xreid Hardangervidda 2014. Foto: Kondis.no


Xreid Hardangervidda er et krevende ultraløp, men i år er forholdene i traseen enda mer krevende enn tidligere år. Det har vært en unormalt kald vår og sommer i fjellet, og det ligger mye snø i den fra før krevende terrengløypa. - 

 – Vi forventer et stort frafall iår, når man allerede på startstreken kan se konturen av mektige Gaustatoppen er det lett å miste mot og vilje. Mellom startstreken og målstreken ligger det mange kilometer på sti i krevende terreng, snøen vil i tillegg gi løperne ekstra store utfordringer, sier Fredrik Mandt og Jan-Sigurd Sørensen fra arrangøren.

I årets løp er det løpere med ulik erfaring på startlisten. Vi finner både fjellvandrere, ultraløpere og supermosjonister på lista. Jenn Gaskell har vunnet kvinneklassen de to siste årene, og sammen med Leif Abrahamsen fra Romerike Ultraløperklubb, løp de Dragon Back's Race for bare en uke siden. Dragon Back's Race er et krevende 5-dagers fjelløp i Wales der de måtte gjennom 300 kilometer og 16000 høydemeter. Les mer om løpet her. Jenn Gaskell, Leif Abrahamsen, Amund Totland, Svein Vestøl og Jan Rikard Olafsen er 5 løpere som ligger an til å fullføre Xreid alle tre årene det har blitt arrangert. 

 

Jin Cao celebrates on his way to Mt. Gausta.jpg
Bilde fra Xreid 2014. Foto: Kondis.no

Etter 114 km løping entrer deltagerne legendariske Vemork. På de avsluttende 14 kilometerne til Gaustatoppen skal deltagerne klatre 1600 høydemeter på trøtte bein. – Når deltagerne står ved Vemork og alt de ser en endeløs bakke, så frister det nok mest å fjerne startnummeret, sier Mandt. 

Årets rute beveger seg i historisk terreng, deltagerne skal innom Tungtvannsfabrikken på veien mot Gaustatoppen. Dramatikken som utspant seg på Hardangervidda og i Vestfjorddalen under 2. verdenskrig får vårt løp til å virke lite. - Når våre deltagere stempler inn på Vemork etter 114 tilbakelagte kilometer markerer det avslutningen for Salomon Xreid Hardangervidda. For sabotørene var det i realiteten bare starten på en veldig lang utmarsj til Sverige, avslutter Mandt.

Salomon Xreid Hardangervidda kan følges live på www.xreid.com fra fredag 3. juli klokken 12:00. Den første deltageren forventes å passere målstreken Lørdag 4. Juli klokken 06:00.

Informasjon for venner, familie og support som skal følge løperne sine finner du her