Av Per Audun Heskestad
Tidligere landslagsløper på 24-timers som jakter på ny kvalifisering. Han vant åpen klasse i Sæby (6 totalt) men nådde ikke målet om VM-kvalifisering i denne omgang.

Foto unntatt pallbildene: Rasmus Ulfkjær Østergaard

Bak fram_foto_Rasmus_U_østergaard (640x597).jpg24 timer ved havet …
... er 24-timerløpet i Sæbø sitt slagord.

Et godt slagord, for Sæbø ligger ved havet og nesten halvparten av den 2 km lange runden går i strandkanten. Runden er nesten flat, med halvparten på betongheller og litt asfalt og resten på grusveier og gressmark – som etter hvert ble ganske opptråkket, våt og moldete. Bra system på vakter og matstasjoner. Flott publikum men lite info om posisjoner underveis i konkurransen om en ikke allierer seg med noen med nettilgang.

Årsaken til at jeg deltok i løpet var ønsket om å klare 220 km og fornyet landslagsplass (kanskje). Slik gikk det ikke – men en flott opplevelse ble det likevel.

PAH_foto_Rasmus-U-østergaard (640x471).jpgI forkant så må jeg bare få skryte uhemmet at løpsleder Tanja og hennes mannskap. Så mye og god info og så flott hjelpsomhet før, under og etter løpet. Takk, Tanja, Ib, Rasmus og andre! Videre i forkant: trening og annet viste meg at for tiden spiller ikke kroppen helt på lag med ønskene. Men jeg var påmeldt løpet, hadde bestilte reiser etc – så fikk det gå som deg gikk.

Planlegging av selve løpet var det ikke noe i veien med: Først 120 km i jevn fart, så litt saktere – og øke på mot slutten. «Peace of cake.» Planen innebar å legge inn 30 sek gåpauser fra 2-3 timer av, og fortsette med det ut resten av løpet, eventuelt med en 2. gåpause om det kjentes nødvendig. Det ble ikke helt slik, for jeg løp kontinuerlig til nesten 6 timer og 58 km. Dette var likevel perfekt i forhold til planlagt startdistanse. Men derfra ble det tøffere. Jeg gikk ikke mer enn 1 min per runde, men løp saktere og saktere.

Riktignok passerte jeg 100k på 5 minutter bedre tid enn i Kr.sand i april – men… Etter ca 17 timer fikk jeg problemer med mat og drikke. Det som gikk ned, det kom opp – og det er ikke bra. Da løp jeg så sakte at prognosene var nedjustert til 175 km for hele døgnet. Samtidig var jeg så trøtt at jeg nesten ikke viste hvor jeg var. Jeg satte meg i en stol, fikk et ullteppe av en snill dame, sovnet – og våknet og sjekket klokka: 100 minutter på siste runde. Jeg hadde altså sovet i halvannen time.

Det er faktisk første gang jeg sover under et løp – og dette var mitt 24-timers nr 15. Jeg kom meg på beina, og derfra gikk det uventet greit. Løp kontinuerlig med fart 12-13 min per runde. Uten gåpauser. Kroppen kjentes nesten som ved løpets start. De 90 min jeg tapte på soving tjente jeg inn med dobbel fart de neste 90 min.

Etter ca 19 timer tok meg tid til å sjekke stillingen totalt. Ca nr 10 av alle løpere. Hvor jeg var i den åpne konkurransen, det var vanskelig å finne ut av. Det var ingen tavle eller skjerm, så detaljene fikk jeg ikke før jeg var hjemme mandag morgen. Det viste seg da at 5 løpere kom lenger enn meg, men siden alle disse var påmeldt DM, så vant jeg åpen klasse og fikk et kjekt beger for det + det danskene kalte en «godtepose». Så løpet ble ganske OK likevel, med tanke på plassering.

Og igjen: Super innsats av arrangørene. Dette kan anbefales, til enkeltløpere og til stafettlag. Ta kontakt om noen vil ha mer info: Per Audun De vil gjerne ha mange nordmenn på startstreken i 2016.

Ja … dette ble et av mine dårligste 24-timers, med under 190 km. Men samtidig – en av mine kjekkeste. Og en skal jo unne seg å ha det greit i livet?

Løpet kan deles inn slik:
  6 timer: 29.5 runder og 58.5 km
12 timer: 54 runder og 107 km
18 timer: 70 runder og 139 km
24 timer 95.5 runder og 189.5 km
De 4 «kvartalene» ga altså 58.5 + 48.5 + 32 + 50.5 km

Pallen i DM 24-timers kvinner: I midten vinneren Stine Rex (208,971 km), til venstre Anne Marie Rossen (203,296 km) og til høyre Mette Pilgaard (184,858 km).

Pallen i DM 24-timers menn: I midten vinneren Kim Sørensen (246,793 km), til venstre Bruno Batsberg (234,443 km) og til høyre Lars Skytte Christoffersen (208,922 km).

Per Audun (189,438 km) på pallen i åpen klasse, nr 2 i sort jakke er Sten Christensen (172,801 km) og nr 3 er Henrik Michelsen (160,785 km).