Det var et par minusgrader ved start, og sjøl om motvinden ikke var så sterk, så kom det til å handle mer om plassering enn gode tider for eliteløperne i årets New York Halvmaraton. Løypa er ei A-til-B-løype med start i Brooklyn og mål i Central Park på Manhattan. Det ble løpt uten harer, og særlig i damefeltet var draviljen laber, og først mot slutten gikk det fort.

Vinneren, Buze Diriba fra Etiopia, hadde følgende 5 km-passeringer:

18.11 - 17.20 - 17.09 - 16.23 pluss 3.20 på siste 1,1 km.

Karoline Bjerkeli Grøvdal løp offensivt og lå stort sett blant de tre beste fram til passering 15 km. Etter 16 km måtte hun imidlertid gi ei luke til tetgruppa på tre løpere. Luka økte ganske så sakte, og hun var 15 sekunder etter tetduoen ved 20 km. Avslutningen til Karoline var som vanlig sterk. Hun tapte bare 5 sekunder til vinneren på den siste kilometeren, og samtidig løp hun fra Mamitu Daska, som hadde hengt med teten for lenge, med 7 sekunder.

Buze Diriba løp så seint som i januar halvmaraton på 1.06.50, så det var ingen dårlig løper Bjerkeli Grøvdal måtte gi tapt for. Andreplassen gikk til heimefavoritten, Emily Sisson som har 1.08.21 som halvmaratonpers. Daska som Karoline løp ifra mot slutten, har 1.06.28 som bestetid på halvmaraton. En av de største favorittene, Vivian Cheruiyot fra Kenya, brøt løpet.

- Det å bli topp tre her er bra, og jeg hadde mange sterke løpere bak meg, fortalte Bjerkeli Grøvdal til friidrett.no etter løpet.

- Allerede etter fem kilometer, som vi passerte på 18.10, skjønte jeg at dette ikke ville bli et raskt løp og at det ville handle om plassering. Det var ingen fartsholdere, og ingen som ville ofre seg og ligge foran og ta vind og kulde. De neste fem kilometerne gikk litt i rykk og napp, men med passering 10 km på 35.30 var alt håp om en rask tid definitivt borte, fortalte Karoline som løp sin tredje halvmaraton.

Også i herreklassen ble det spurtduell, og amerikanske Ben True vant med 1 sekund foran Dathan Ritzenhein, også han fra USA. Britiske Chris Thompson sikra seg tredjeplassen knepent foran Thesome Mekonen fra Etiopia. Bare 5 sekunder skilte de fire første i mål.

Resultatlistene er ikke søkbare på nasjon, men vi har funnet fire norske kvinner og åtte norske menn som har løpt under 1.50. I alt fullførte 21 963 løpere, fordelt med 11 077 kvinner og 10 886 menn. Gjennomsnittstida var 2.16.03 for kvinner og 2.00.56 for menn.

Buze Diriba spurta fra Emily Sisson og vant New York Halvmaraton med 1 sekund. (Foto: arrangøren)

Karoline Bjerkeli Grøvdal fikk entre pallen sammen med vinneren Buze Diriba og toeren Emily Sisson. (Foto: arrangøren)