Toppbildet: Kristin Størmer Steira vant fjorårets utgave av Stoltzekleiven Opp og satte løyperekord med 9.35. I år blir hun utfordret av Karoline Bjerkeli Grøvdal og Ingvill Måkestad Bovim. (Foto: Jan Ringheim)

Denne helgen blir det stormønsring av motbakkeløpere. Oslos Bratteste har 4050 påmeldte og Stoltzen nesten 5800. Det blir neste 10.000 til sammen som løper i Oslo og Bergen.

Beste forhåndstips for 2013
I Stoltzen i fjor var det i herreklassen hvor det var spesielt spennende med både Henrik Ingebrigtsen og Sindre Buraas på startstreken. Vi utfordret kondis.no-leserne til å komme med sine tips, og i løpet av et par timer på fredagskvelden dagen før de beste skulle i ilden, kom det langt over 100 tips om hvem som ble nr. 1, 2 og 3 og hva vinnertida ville bli.

Tiltroen til ikke minst Henrik Ingebrigtsen var stor. Tross alt hadde han løpt 3000 m på 7.42 bare tre uker før Stoltzen. Det tilsvarer omtrent løpstiden for de beste opp Stoltzen. Om Thorbjørn Ludvigsen eller Stian Hovind-Angermund hadde prøvd seg på en 3000 m, hadde de trolig brukt minst minuttet lengre tid.

Respekten for Sindre Buraas var også stor. Han hadde løpt 5000 m på 13.15 i fjor og ble ble i 2008 junior-verdensmester i motbakkeløp. Ingen i Norge har vært i nærheten av en slik bragd innen motbakkeløp. Det burde være lett match for han å slå de to Stoltzen-spesialistene fra Bergen!? Ja, det trodde mange. Men noen beholdt troen på de lokale motbakkespesialisteneThorbjørn Ludvigsen og Stian Hovind-Angermund.

Og de vant. Thorbjørn slettet Jon Tvedts legendariske løyperekord og løp på 8.06. Stian ble nr. 2 med 8.10 og Sindre Buraas ble nr. 3 på 8.27.

Fire tippet riktig rekkefølge på de tre beste. To av disse tippet vinnertida til 8.18 og var dermed nærmest å tippe helt riktig. Det var Svein Arne Haugen og Britt Sakariassen. Disse blir premiert med hver sin treningsjakke fra Asics med Kondis-logo på. En uttrykte at han var optimist  og hadde tippet 8.05 som vinnertid. Han var nærmest riktig vinnertid, men han trodde det var Henrik Ingebrigtsen som skulle klare det. Og det var en klar bom.

Slik gikk det i Stoltzen i fjor
Samleside med pekere til tidligere års Stoltzen-reportasjer på kondis.no



IMG_9683Christina_Ellefsen_Hopland.jpg
Lovende: Christina Ellefsen Hopland ligger i år på andreplass på Norgesstatistkken på 5 km med 17.03 etter den suveren eneren Karoline Bjerkeli Grøvdal. Men selv med stor framgang i år blir det neppe en plass blant de tre beste for 17-åringen. (Foto: Jan Ringheim)

Hvem vinner dameklassen?
I år blir det samme problematikken i dameklassen som det var i herreklassen i fjor. En konkurranse mellom våre aller beste baneløpere og våre beste motbakkeløpere. Vil det bli fjorårsvinner og løyperekordholder Kristin Størmer Steira som vinner? Hun har vist strålende løpsform i sommer.og beviste med seieren i fjor at hun er god opp trappene i Stoltzen. 

Eller blir det Karoline Bjerkeli Grøvdal som vinner? i 2009 vant hun junior-NM i motbakkeløp på 22.18 og var mer enn tre minutter foran vinneren av senior-NM. Hun har bevisst at hun er god i motbakke. Hun er oppvokst innerst i Romsdalen med fjell på nesten alle kanter, så mye av treningen hennes er gjort i fjellterreng. Karolines problem er at hun på grunn av skade ikke har kunnet drive løpetrening det meste av året. Først i midten av august kunne hun trene normalt og trenger tid på å komme i god løpeform igjen.

Ingvill Måkestad Bovim er trolig i øyeblikket Norges beste til å løpe flatt i 9 til 10 minutter, dvs. på en tid rundt løyperekorden på 9.35. Men Stolzekleiven Opp er en helt annen idrett. Det viste fjorårets konkurranse for menn. Så vi ligger litt lavt med å tippe vinneren. May Britt Buer er sterkt tilbake og vi kan heller ikke avskrive Kirsten Marathon Melkevik, som også har hatt en god sesong. Spørsmålet er om noen av de svært lovende ungjentene som er seedet, kan overraske. Men vinne gjør de ikke.

Seedet gruppe blant damene i Stoltzen 2014:

 


-IMG_9745Stian_Hovind-Angermund.jpg
Veteran: Stian Hovind-Angermund, 28 år, har deltatt hele 13 ganger før, men det var først for to år siden han for første gang løp under 9.00. Han startet som 15-åring med gode 10.21, men så tok det en del år før han tok steget opp blant de beste. (Foto: Jan Ringheim)

Hvem vinner herreklassen?
Det er grunn til å tro at det blir en duell Stoltzenkongen Thorbjørn Ludvigsen og Stian Hovind-Angermund. Marius Vedvik satte løyperekord opp alpinbakken på hjemmebane i Jølster for tre uker siden, men ut fra skjebnen til Ingebrigtsen og Buraas i fjor, så får Marius nøye seg med å være joker.

Joel Dyrhovden vant Stoltzen i 2009, året før Thorbjørn Ludvigsen startet sin seierrekke, og vil trolig bli blant de beste. Sjur Røthe er liten og lett og kan gjøre det bra. Han deltok i Stolzen i 2007 og 2010 og var såvidt under 9.00 i 2010. Siden har han gjort store fremskritt som langrennsløper, så en god plassering kan det bli.

 Seedet gruppe blant herrene i Stoltzen 2014:



IMG_9643Marius Vedvik.jpg
Årets norgesmester på 5000 m: Marius Vedvik deltok også i fjor med 9.17 og en 19. plass som resultat. Selv om Marius har hatt stor framgang i år og har fått litt erfaring med Stoltzen, så er det liten grunn til å tro at han vil vinne år. (Foto: Jan Ringheim)