Norge stiller med klart flest deltakere fra land utenom Sverige:

Norge           924
Danmark         479
Tyskland        307
Storbritannia   231
Finland         114
Frankrike       106
Kina            104
Nederland        71
USA              65
Spania           59
Sveits           59
Italia           52


Det store antallet fra Kina skyldes at kineserne har kjøpt opp store deler av svensk bilindustri. De fleste stiller i startpulja for Volvo-ansatte.

Hvordan blir været?

Det store spørsmålet i Göteborg dagen før løpsdagen er været. Det regner i Göteborg, og vinden er kraftig i kastene. Får du den midt imot på toppen av en av de to store broene som skal passeres, ville du nesten stoppe helt opp. Det er derfor betryggende å se "spådommene" til yr.no:
 

Tid Varsel Temp. Nedbør Vind
kl 2–6 Lettskyet 0 mm Lett bris, 6 m/s fra vestLett bris, 6 m/s fra vest
kl 6–12 Delvis skyet 0 mm Lett bris, 5 m/s fra vestLett bris, 5 m/s fra vest
kl 12–18 Klarvær 13° 0 mm Lett bris, 4 m/s fra vest-nordvestLett bris, 4 m/s fra vest-nordvest
kl 18–24 Klarvær 15° 0 mm Svak vind, 3 m/s fra vestSvak vind, 3 m/s fra vest


Så får vi håpe at yr.no treffer. Men akkurat nå ser det mistrøstig ut.


Meget sterkt startfelt for menn

Som vanlig er det mange meget sterke  på plass i Göteborg. Det er løpere i verdensklasse både fra Kenya, Etiopia og andre afrikanske land pluss to gode japanere. Jonathan Maiyo, Kenya er den aller sterkeste på papiret med 59.02 fra i år og hele fire løp bak seg under 59.30. Han ble nr. 2 i Great North Run i Newcastle i fjor, som er verdens nest største halvmaratonløp og alltid har noen av årets beste halvmaratontider. Han har også løpt fort på maraton med 2.04.56.

Fjorårets toer i "Varvet", Richard Mengich, Kenya, har også løpt på under timen. Det samme gjelder 22 år gamle Kiprop Limo, også fra Kenya, som har 59.56. I tillegg kommer løpere med 60.01, 60.05 og 60.29 som pers, så her snakker vi om et felt helt i verdensklasse. Og da har vi ikke nevnt at en debutant som har 27.11 på 10.000 meter, også stiller opp.


mikael_ekvall_A20G4649.jpg
Sveriges beste: Mikael Ekvall satte svensk rekord i fjor i VM i halvmaraton i København med 62.29. For noen uker siden satte han personlig rekord på 10.000 m med 28.31 i samme løpet som Sondre Nordstad Moen løp på 28.25. Han er med andre ord i sitt livs form. Men ny pers kan han likevel ikke forvente seg i den bakkete og kronglete løypa i Göteborg. (Foto: Kjell Vigestad)


Og mange sterke damer

isabella_ochichi_A20G4624.jpg
Med OL-sølv: Isabella Ochichi fra Kenya (36 år) ble nr. 2 på 5000 m i OL i Athen i 2004. Etter det var hun skadet i 3-4 år og hadde to mislykkede helseneoperasjoner. I 2010 fikk hun barn og karrieren så ut til å være over. Hun begynte å jogge for å kvitte seg med de 17 kiloene hun hadde lagt på seg etter svangerskapet, og vips var hun igang igjen. Hun kaller derfor løpingen nå for hennes andre karriere. Hun vant Göteborgsvarvet i 2013 og har 68.28 på halvmaraton og er klar for sin første maraton til høsten. (Foto: Kjell Vigetad)

Isabella er imidlertid ikke favoritt. Det er fjorårsvinneren, 25 år gamle Worknesh Degefa fra Etiopia. Hun snakker imidlertid ikke engelsk og er altfor beskjeden til å stille på en pressekonferanse. I vår har hun satt personlig rekord med 67.14. Ytterligere fire damer har perser godt under 1.10. Og i tillegg har Askale Tafa fra Etiopia 2.21 på maraton.

De gode løperne kommer fra mange land. I tillegg til de kenyanske og etiopiske løpere har vi to sterke japanske damer, den ukrainske sølvmedaljevinneren fra EM i maraton i 2010, Tatiana Zahriichuk, og 18-åringen Desi Jisa Mokonin fra Etiopia, som har fått Bahrein som nytt hjemland. Hun gjør sin debut på halvmaraton i Göteborg.

Her har Sverige lite å stille opp med. Deres beste, Isabellah Andersson, vant det svenske mesterskapet på halvmaraton forrige helg og løper maraton i den nordiske landskampen som er innlagt i Stockholm Marathon neste lørdag. De to beste svenskene stiller med perser på 77-tallet.

Ingen norske eliteløpere stiller i "Varvet". Den beste som står oppført med norske flagg bak navnet er Jesscia Gunnarsson (39 år). Hun har nok sitt svenske statsborgerskap fortsatt intakt, men etter så mange år i Norge fortjener hun NOR som sin nasjon. Hilde Gudem (35 år) og Synøve Brox (56 år) har også fått en plass i elitefeltet.

På herresida er det enda litt tynnere. Vinneren av Fornebuløpet onsdag. Odd-Bjørn Hjelmeset (43 år), har dukket opp på startlista i siste liten. Kanskje har turen rundt Fornebulandet gitt mersmak? Henrik Lidman (også han opprinnelig fra Sverige), Christian Aarstad Odgaard og Mats Nagelsen Hansen er øvrige norske med et startnummer i aller første startgruppa. Ingen av dem vil komme til å prege TV-reportasjen fra løpet som starter kl. 12.30 på SVT1. Programmet varer til kl. 15.00.

hallen_goeteborgsvarvet_A20G4677.jpg
Stor sportsmesse: Friidrettshallen rett ved starten av Göteborgsvarvet er bygd på grunnlag av overskuddet fra nettopp "Varvet" gjennom mange år. Den er nå fylt til randen med utstillere fra de fleste store leverandørene av klær, sko og duppedingser av alle mulig slag for løping. Og av mange løpsarrangører som gjerne vil ha like mange deltakere som "Varvet". (Foto: Per Inge Østmoen)


Men nå er hallen blitt for liten for arrangørene. Neste år flyttes utstillingen og startnummerutdelingen til et permanent messeområde. Flyttingen skyldes også trafikksituasjonen som er helt kaotisk i området når minst 60.000 henter startnummeret til de mange arrangementene som arrangeres i forbindelse med Varvet: barneløp, ungdomsløp, stafett, stavvarvet og Specialvarvet.


Midniht_Sun_M_stand_A20G4673.jpg
Internasjonal: Nils Hætta og Midnight Sun Marathon er alltid på plass ved de største internasjonale løpene i verden. (Foto: Kjell Vigestad)

Markedsføringen gir meget gode resultater. For årets løp 20. juli har de allerede over 800 påmeldte på maraton og mer enn 1000 på halvmaraton. De aller fleste av dem kommer fra land svært langt fra Tromsø. Alle verdenshjørner er godt representert, og da ikke minst Sør-Amerika, Nord-Amerika, østlige land i Asia og sør-Europa. Det er forholdsvis få svensker og dansker som har fått øynene opp for dette unike løpet, mens søringer i Norge nå kommer sterkere og sterkere.

Løpet satte i fjor en solid deltakerrekord med 4596 løpere i mål.


Oslo_Maraton_stand_A20G4662.jpgOgså på plass i Göteborg: Oslo Maraton frir også til svenskene. Løpet nærmer seg taket for deltakere på maratondistansen, men har fortsatt god plass på de øvrige distansene. (Foto: Kjell Vigestad) 

Stockholm_Marathon_stand_A20G4669.jpg
En uke igjen: Stockholm Marathon nærmer seg med stormskritt, mens det fortsatt er noen startplasser igjen. Det er forøvrig "ordførande" i Svenska Marathonsällskapet, Roger Andersson og hans kone som bemanner standen. Marathonsällskapet er Kondis sin sørsterorganisajon i Sverige. (Foto: Kjell Vigestad)  

Flere "Göteborgare" benyttet anledningen på standen og meldte seg på til maraton om sju dager. Løpsbølgen i Sverige ruller fortsatt for fullt. Så når Stockholm Marathon nå fortsatt har ledige startplasser, mens løpet de siste årene har vært fullsatt opptil et halvår i forveien, har mange årsaker. Hotellprisene har skutt i været, og da spesielt i den store maratonhelga. Finnene, som har hatt rundt 5000 løpere påmeldt i mange år, har i år bare med halvparten. Løpstilbudet i Stockholmsområdet har blitt mye større, så dermed har konkurransen om løperne også økt.


Cep-stand_A20G4656.jpg
De mest imponerende standen: Kompresjonsklær er i vinden og CEP stilte med en spesiell stand. En annen sak er at selv om standen til hovedkonkurrenten 2XU var langt mindre prangende, så var den full av løpere som handlet utstyr, (Foto: Kjell Vigestad)