Samarbeidet+mellom+Ingvill+M%E5kestad+Bovim+og+Knut+J%E6ger+Hansen+har+gitt+gode+resultater+s%E5+langt%2C+og+n%E5+ser+de+fram+mot+b%E5de+EM+2010+og+OL+2012.+%28Foto%3A+Runar+Gilberg%29+
Samarbeidet mellom Ingvill Måkestad Bovim og Knut Jæger Hansen har gitt gode resultater så langt, og nå ser de fram mot både EM 2010 og OL 2012. (Foto: Runar Gilberg)

- Vær tålmodig og tenk langsiktig, ikke tren når du er syk eller skada, bygg en ordentlig base og lytt til folk som har erfaring fra det du skal bli god til, var oppsummeringen på foredraget til Knut Jæger Hansen.

Han hadde åpningsseansen på friidrettens Trenerseminar som går på Norges idrettshøgskole gjennom helga. Temaet hans var "Treningsprinsipper og metoder i treningen til Ingvill Måkestad Bovim gjennom siste sesong".

Et nøkkelelement i treningsopplegget er å ta vare på fart og hurtighet samtidig som en bygger opp kondisjonen.

- Mange hevder at en blir tregere med åra, men det er ingen grunn til at en skal være tregere i begynnelsen av 30-årene enn i begynnelsen av 20-årene. Mister en fart, er det fordi en ikke trener på og tar vare på hurtigheten, hevda herr Hansen. Han mente at 28 år gamle Ingvill nå var i sin beste alder for å prestere. I mange av de internasjonale felta hun har løpt i år, har hun vært en av de yngste.

- Særlig for jenter ser det ut til å være viktig å tenke langsiktig og ikke forvente at en skal være på topp tidlig i 20-årene. De fleste av de som løper fort som tenåringer, får en stagnasjonsperiode som kan strekke seg over flere år. Men trener de tålmodig og ikke gir opp, vil de kunne komme veldig sterkt tilbake og bli bedre enn noensinne.

Knut Jæger Hansen gikk også inn på det konkrete treningsopplegget til Ingvill Måkestad Bovim.

- Vi prøver å holde de fleste kvalitetene ved like gjennom hele året. Piggskoene er på hver uke, og vi holder også volumet godt oppe om sommeren. Vi teller ikke antall kilometer, men som oftest blir det nok opp mot 125 km i uka med noe mindre i konkurransesesongen. Treningen fordeles som oftest på 11-12 løpeøkter og 2 styrkeøkter.

Knut fortalte videre at om vinteren løper Ingvill 3-6 terskeløkter i uka. Det siste året har hun hatt kortere drag og større fart på intervalløktene, og dette har slått positivt ut.

- Vi har lagt inn økter som 30 x 45/15 og 25-30 x 1 minutt med halvt minutts pause. Men fremdeles kjører vi også lengre økter à lá 4 x 10 minutter. Om sommeren gjør vi terskeløktene ca. 20 prosent mindre, f.eks. 5 x 6 minutt i stedet for 4 x 10 minutt, fortalte treneren.

Knut Jæger Hansen jobber i det sivile som fysioterapeut, og nettopp det å unngå skader var i starten av samarbeidet et hovedmål.

- Å bli skadefri og tåle trening, var det viktigste den første tida. Nå er vi kommet så langt at vi kan begynne å gjøre den treninga vi tror skal til for å kunne konkurrere på internasjonalt nivå.