Vi+ser+pallgutta+fra+i+fjor.+I+%E5r+stiller+ikke+Anders+Aukland+%28midten%29+men+%D8ystein+Sylta+og+Daabayaa+Badhaso+er+begge+medaljekandidater.+%28Foto%3A+Kjell+Vigestad%29+
Vi ser pallgutta fra i fjor. I år stiller ikke Anders Aukland (midten) men Øystein Sylta og Daabayaa Badhaso er begge medaljekandidater. (Foto: Kjell Vigestad)

Øystein Sylta vant i fjor. Da var ikke Urige Buta med. Mens Sylta ble norsk mester på halvmaraton på 1.06.34 sist helg, løp Buta samme distanse på 1.01.48 i Luxemburg. Sjøl om løyper og løpsforhold ikke er helt sammenlignbare, er tidsforskjellen så stor at det blir umulig ikke å holde Urige Buta som den antatt beste av de to i den 10 km lange løypa rundt Nordbytjernet på Jessheim. Urige har tidligere i år løpt 10 km på 28.24 mens Øystein har 29.32 på 10 km gateløp og 29.12,09 på 10.000 m på bane. Sist Buta og Sylta møttes var i
Fjord-Norge halvmaraton i Knarvik for en måned siden. Da løp Buta på 1.04.55 og Sylta på 1.05.46.

Urige Buta er full av sjøltillit foran NM terreng:

- Jeg har aldri vært i bedre form og satser på å vinne et nytt NM-gull, uttaler HIL-løperen til Haugesunds Avis.

En skal imidlertid ikke glømme at Øystein Sylta er en meget sterk terrengløper, med blant annet gull fra nordisk mesterskap i fjor.

Det en også skal ha i mente er at det er flere andre formsterke løpere i feltet.

Daabayaa Badhaso løp meget godt på 10 kilometeren i Stavanger Maraton i slutten av august. Vinnertida hans ble 29.47, men ifølge arrangøren i GTI Stavanger løp Badhaso så mye feil at han uten omkroken ville ha kommet inn på 28-tallet. Daabayaa er også regjerende norsk mester på både 10.000 og 5000 m.

En av dem som ble slått av Daabayaa Badhaso i bane-NM på Lillehammer var Sondre Nordstad Moen. Formen hans virker imidlertid å være stigende, og sist helg løp han 10 kilometeren i Oslo Maraton på 29.28 i sololøp i tildels frisk vind. 18 år gamle Sondre kommer ganske sikkert til å selge seg dyrt i terrengløypa på Jessheim.

Det vil nok også hans klubbkamerat Sindre Buraas gjøre. Sindre er romeriking, og det er alltid inspirerende å løpe på heimebane. Formen har også vært bra i hele år, og med bakgrunn fra både o-løp og langrenn bruker han også å gjøre det bra i terrengløp.

Bak disse er det nokså åpent, men vi gjetter at Tumsa Robele Oda vil henge med i tetfeltet nokså lenge. Spennende blir det også å se o-løper Andreas Høye som for to uker siden ble nummer tre i Birkebeinerløpet, bare 8 sekunder bak to gode kenyanske løpere.