Bildevideo:
Bearbeiding av bildene og musikkvalg: Heming Leira

Fra Egersund: Einar Søndeland:

Arrangørene av årets NM terrengløp Egersund IK stod overfor valget mellom rendyrket parkløp med lettere kneiker eller lytte til anbefalinger om å endre til mer sugende bakker.

Og det ble til en løype som skilte spesialister i terrenget, som faktisk ble så tøff at løpere fikk store problemer å komme gjennom i de 3 yngste jenteklasser i UM

I løypas 3km som løpes av menn senior og menn veteran, ble løpsretningen snudd slik at løperne fikk det stupbratte lange partiet som nedoverbakke, mens de øvrige klasser fikk motbakkene mot seg like etter start.

Lettbent som vi aldri har sett ham, virket de tunge partier nærmest som en lek for dagens suverene NM vinner menn senior Bjørnar Ustad Kristensen fra Sandnes IL. Gress og sorpe har tidligere tilsynelatende ikke passet Bjørnars løpsteknikk. Nylagt NM grus virket å passe som hånd i hanske. Sølv ikke uventet til Skjalgs Daabaya Badhaso og med en lokal løper - Asle Tjelta fra Skjalg - på en sterk 4.plass, kan det virke som at Rogaland må tåle et favorittstempel til morgensdagens stafett over 2-4-2km

Hvor man påmeldes og hvor man løper, er i nesten hvert eneste terreng NM et dilemma hvor løpere/ledere/reglement sliter med å gå hånd i hånd. 17 årige Sondre Norstad Moen, Strindheim var tildelt startnummer som påmeldt U-20, mens jevnaldrende Henrik Ingebrigtsen fra Sandnes med startnummer 40 tilsynelatende (i følge oppsatt program) skulle ha startet i U-17. Sett fra de aktives side, vil løpsprestasjon oftest tiltale løperne mer enn valør av medalje, slik sett er det fint når det forsøkes slått sammen til samme start løpere som er jevnbyrdige. Dilemmaet oppstår når det ved bytte av starttidspunkt ikke følges en konsekvent linje.

I kvinner senior var Kristin Eikrem Engeset klar forhåndsfavoritt. Hennes drepende fart ut fra start viste seg fort å ikke være et heldig valg denne gang. Halveis i den tøffe kneika alle snakket om lå en tilsynelatende meget velopplagt Ingvill Måkestad avventende like bak forhåndsfavoritten. Lengre ned i bakken på 6.plass lå Vigdis Bringedal Holst, en annen rutinert løper som alltid presterer bra i terrengløp med løypeprofiler.

Inn mot mål, løp Måkestad lett ifra til NM gull. Vigdis Holst (39) som etter at hun i hele sin 15års aktive løperkarriere har stått i GTI meldte klubbskifte til Skjalg, fikk endelig sin NM medalje, også i kortløype NM. I de flate partier inn mot mål kom Holst skremmende nær en sensasjon, å slå sin nye klubbkollega og OL kandidat i samløp. Dagens gode NM speaker unnlot å nevne Holst blant mulige medaljekandidater før start. Kanskje dagens største overraskelse var kommentarene under medalje utdelingen.

Til årets NM og UM terrengløp var det påmeldt 165 deltakere, hvorav 35 i menn senior.

Mens sørvestlandet og Trøndelag synes å bestige NM pallen i de fleste klasser, ble det 3 dobbelt øst i kvinner U-20. Suverent gull til Modum FIKs Veronica Brennhovd Blom, sølv og bronse til Strømmen og Tyrving ved henholdsvis Ingeborg Løvnes og Mari Hauge. Og kanskje dagens mest imponerende resultat i ungdomsklassene også ble levert av en østlandsløper. Vinner i 15års klassen for jenter Askims Ragnhild H. Gerhardsen ville med sin tid 8.18 tatt en 4.plass i U-20 og delt 7.plass kvinner senior!

En titt på medaljestatistikken samlet vurdert for UM, NM senior og veteran NM forteller at Stavanger klubben GT International (GTI) ble mesterskapets mestvinnende med 6 gull, 1 sølv og 1 bronse, fulgt av Sandnes og Skjalg.

I det noe skiftende vær med lett regn og vind, leverte den driftige friidrettsgruppa i EIK et gjennomført godt NM arrangement under første dags individuelle øvelser.