Hovedsiden for Bislett 12&24 timers

Kanonåpning av Helge Hafsås!

Norges beste 100 km løper de siste to årene, Helge Hafsås, prøvde seg på 24-timers for første gang, og ga de tilstedeværende en opplevelse de sent vil glemme. Uten respekt for noe som helst la han ut i et vannvittig tempo; det så ut som han hadde tenkt å knuse Yiannis Kouros’ fantastiske verdensrekord på 303 km! Selv om han måtte løpe i siksak i det 100 mann store feltet for å komme fram – det er bare to løpebaner under tribunene på stadion – hindret ikke det Hafsås i å passere 100 km på 7.35, en tid bare Runar Gilberg foruten Hafsås selv har klart i Norge de siste par årene. Han hadde tilbakelagt 149.3 km etter 12 timer, noe som vil vekke oppmerksomhet internasjonalt. En slik passering er det bare Kouros som kan tillate seg uten å måtte betale for det.
Det sier seg selv at dette ikke kunne holde hele veien, og det viste seg da også at Hafsås hadde svidd av for mye krefter. Etter hvert måtte han begynne å gå. Dermed forsvant også motivasjonen, og etter å ha slitt seg fram i gangfart med stadig vondere bein, sa Hafsås takk for seg etter knappe 21 timer. Da hadde han gjort unna så vidt over 219 km, noe som holdt til 5. plass til slutt.
Selv om han ikke lyktes helt denne gangen, er det all grunn til å ta hatten av for det han viste oss så lenge det varte! Han satte i sannhet preg på løpet!

Klar seier til ung svensk løper.
Svenske Christian Ritella var et nokså ubeskrevet blad for de aller fleste, og med en pers på 203 km, var det ikke mange som så på ham som den helt store favoritten. Men han gjennomførte et sterkt Spartathlon i slutten av september, og hadde et løpsopplegg som andre burde vurdere å prøve. Ritella løp uhyre jevnt. Med 118 km de første tolv timene, lå han på 8. plass. Han holdt imidlertid det samme tempoet utover natten og morgenen, og løp seg jevnt framover i feltet. Med 115 km de siste tolv timene endte han opp med 233.605 km og ny pers, og en klar seier. Her har våre naboer på den andre siden av Kjølen fått fram nok en god 24-timersmann.
Svenskenes bestemann de siste par årene, Reima Hartikainen, hadde så absolutt ikke dagen, og gjorde det eneste fornuftige en så god løper gjør i en slik situasjon: han gir seg. Hvorfor bruke en masse unødige krefter for i beste fall å oppnå et for ham middelmådig resultat?
Sverige fikk forøvrig ytterligere fem mann over 200 km, den gamle traveren Kenny Wallström, som satte ny pers (han økte med 248 m), Otto Elmgart, Ivan Bretan, Stefan Lindvall og Mattias Bramstång. De fire sistnevnte satte alle ny pers. De svenske løperne tok altså 1, 7,8,9,10 og 11 plass.

En alltid like blid og hjelpsom Jan Mickael Andersen sikret dansk annenplass.
Dansken Jan Mickael Andersen, som tok en overraskende 5. plass i årets EM med 230 km med sin smarte taktikk – løpe 90 sek og gå 30 sek – viste igjen at han også fortsatt vil bli å regne med. Etter 116 og 107 km før og etter midnatt, ble han nr. 2 med 223.569 km. Han dro også med seg andre løpere til gode resultater, ikke minst vår egen Per Gunnar Alfheim.

Sterk sesongavslutning for Per Gunnar Alfheim.
Etter en sesong som fram til oktober bød på mye motgang og skuffelser i ultrasammenheng, fikk Per Gunnar Alfheim en oppmuntrende opptur med 201 km i London. Siden da har han trent og konkurrert mye mindre enn han er vant til, og det fikk han godt betalt for på Bislett. Etter et veldisponert løp, med 115 og 107 km, ble han nr. 3 og beste nordmann med 222.684 km, en bedring av sin egen pers med vel 4 km. Igjen viste han at det er på 24-timers han har størst potensiale.

Beste norske debut på 24-timers.
At Eiolf Eivindsen skulle prestere godt over 200 km kom ikke som noen bombe akkurat. En mann med fire fullførte Spartathlon og et Western States bak seg har de kvaliteter som er nødvendig for å gjøre en god 24-timers. Det eneste spørsmålet var hvordan han ville takle den monotonien et baneløp byr på. Det skulle vise seg å være en ubegrunnet bekymring. Også han disponerte sine krefter fornuftig, 112 og 107 km ga ham totalt 219.255 km, og den beste debuten hittil av en nordmann på 24-timers.

Løpets største overraskelse!
Den helt store overraskelsen i løpet var Jon Harald Berge. Før Bislett hadde han kun Eidsvoll 6-timers (med 67.820 km) som ultraerfaring. Også han hadde valgt taktikken med helt fra start å veksle mellom løp og gang. Her har mange drevne ultraløpere noe å lære! Halvveis hadde han gjort unna 108 km og lå på en beskjeden 20. plass. Men fra midnatt og inn løp og gikk han seg stadig framover i feltet, og endte på 6. plass med 213.376 km. Med denne knalldebuten er han faktisk i høyeste grad landslagsaktuell. Det skal bli veldig spennende å følge den 37 år gamle drammenseren – rene ungdommen i 24-timers sammenheng – i tiden framover.

Også Sharon Broadwell med sterk debut.
Det var en god del spenning knyttet til Sharon Broadwells debut på 24-timers.Den tidligere NM-vinneren på maraton vant GAX 100 miles terrengløp i Sverige i sommer, og viste dermed at hun har stayerevne. Igjen la hun for dagen en uhyre sterk vilje og evne til å presse seg, og etter en meget sterk avslutning kom hun seg over den ”magiske” 200 km grensen (201.738 km). Hun løp faktisk 5 km mer enn den ungarske vinneren Edit Bérces de siste tolv timene!
Torill Fonn Hartikainen, som satte norsk rekord etter et strålende løp i London i oktober (205.460 km), var nok preget av en lang og slitsom sesong og valgte å gi seg etter knappe 137 km. Men hun har likevel all grunn til å være storfornøyd med årets sesong.

Verdensrekordholderen vant med et for henne beskjedent resultat.
Det var selvsagt ikke uventet at verdensrekordholder og tidligere verdensmester Edit Bérces skulle vinne dameklassen. Men hun er langt unna sin beste form, og måtte faktisk slite tungt for å notere personlig årsbeste med 214.725 km, langt unna hennes v-rekord på 250 km.

Ny verdensrekord i klasse 65-69 år!
Utrettelige Kjell-Ove Skoglund løp sitt tiende 24-timers, og feiret jubileet med å sette verdensrekord innendørs i 65-69 årsklassen med 199.540 km. Det står det respekt av!
Ellers må vi jo nevne humørsprederen KG Nyström, som selv arrangerer både 6- og 24-timersløp i Trollhättan. Han var like sprudlende etter 23 timer som etter 2, og hadde alltid en vittig kommentar på lager til de uunnværlige hjelperne ved matstasjonen og funksjonærstaben i målområdet.

24-timers, et spørsmål om å vinne over seg selv.
24-timers er en kraftprøve utenom det vanlige, både fysisk og mentalt. Det kreves stort mot bare å legge ut på et slikt fantastisk eventyr som dette løpet egentlig er. Her får man virkelig testet seg selv! Det er godt å se at så mange bestod denne testen med glans. Å vinne over en konkurrent er alltid trivelig, å vinne over seg selv er en enda større seier!

Bislett 12&24-timers en virkelig fulltreffer!
Det er neppe noen overdrivelse å si at dette løpet var en kjempesuksess, og med både TV-dekning (NRK 1) og flere aviser til stede, vil det forhåpentligvis føre til økt interesse for ultraløping i Norge.

En vurdering av 12-timersløpet vil komme i en egen kommentar. Det samme gjelder en vurdering av selve arrangementet.


Hovedsiden for Bislett 12&24 timers