Tour+du+Mont+Blanc+handler+om+ville+fjell%2C+stupbratte+bakker%2C+sterk+l%E5rmuskulatur+og+en+enda+sterkere+vilje+til+%E5+fortsette+n%E5r+skapet+for+uante+krefter+synes+tomt.+Ca.+halvparten+av+de+som+starter+kommer+ikke+til+m%E5l%2C+og+topptrente+Thomas+Larblanchet%2C+som+tidligere+i+%E5r+ble+verdensmester+i+terrengultra%2C+var+i+%E5r+en+av+dem.+%28Foto%3A+Arrang%F8ren%29+
Tour du Mont Blanc handler om ville fjell, stupbratte bakker, sterk lårmuskulatur og en enda sterkere vilje til å fortsette når skapet for uante krefter synes tomt. Ca. halvparten av de som starter kommer ikke til mål, og topptrente Thomas Larblanchet, som tidligere i år ble verdensmester i terrengultra, var i år en av dem. (Foto: Arrangøren)

2286 starta i langløypa (UTMB) og 1866 i kortløypa (CCC). I år var det også innført en mellomlang løype (TDS) på 106 km med 6600 høydemeter. Her starta 632 løpere. Antall fullførende var 480 i TDS (76 prosent), 1266 i CCC (68 prosent) og 1382 (60 prosent) i UTMB.

I Tour du Mont Blanc får en virkelig føle ytterpunktene på kroppen - pågangsmot og mismot, natt og dag, varme og kulde.

- Men det er derfor vi gir oss i kast med denne løypa. For å kjenne på naturen og dens uforutsigbarhet, uttalte vinneren av langløypa, Kilian Journet fra Spania.

Han slapp unna med én natts løping mens de fleste løper uavbrutt gjennom to hele netter og minst en hel dag.

Tour du Mont Blanc har i løpet av de sju årene det har eksistert, blitt et møtested for både verdens beste terrengultraløpere og vanlige mosjonister som ønsker en utfordring og en opplevelse utenom det vanlige.

Resultat

UTMB menn

1. JORNET Kilian 21.33.18 ESP
2. CHAIGNEAU Sebastien 22.36.45 FRA
3. KABURAKI Tsuyoshi 22.48.36 JAP
...
108. Runar Gilberg 31:19:22 NOR
845. Arne Gilberg 42:32:54 NOR
1268.Gunnar Fæhn 45:18:09 NOR
Einar Iversen DNF NOR


UTMB kvinner

1. MOEHL Kristin 24.56.01 USA
2. HAWKER Elisabeth 26.04.42 UK
3. AGUILERA VILADOMIU Monica 29.17.31 ESP
...
30.Sharon Broadwell 39:49:39 NOR

CCC menn

1. REY Jean-Yves 11.40.47 SUI
2. KALOFYRIS Nikolaos 12.15.35 GRE
3. POMMERET Ludovic 12.34.20 FRA
...
9. Ole Petter Hjelle 13:41:37 NOR
771.Michael Zeier 23.24.47 NOR
Anders Tøsse DNF NOR

CCC kvinner

1. BEGUE Chantal 16.51.00 FRA
2. PENSA PATRIZIA 17.10.17 ITA
3. ARRIGONI GIULIANA 17.11.39 ITA
...
60.Cecilie Zeier 23:24:47 NOR

Alle resultater og alt av info på løpets heimeside

Tråd som følger løpsutviklingen og gir masse info på Kondisjonsforum

Kondis.no-reportasje fra Tour du Mont Blanc 2008

Kondis.no-reportasje fra Tour du Mont Blanc 2007
Nesten halvveis, men ennå 30 timer igjen til målpassering
Tour du Mont Blanc slynger seg gjennom tre land. Starten går i franske Chamonix kl. 18.30, og her møter Sharon Broadwell og Arne Gilberg den nye dagen i italienske Courmayeur. Ferden går videre gjennom Sveits før rundturen avsluttes ved foten av Mont Blanc. (Foto: Lis Espin)
Ole Petter Hjelle fikk sin Mont Blanc-revansje
To ganger har han vært med langt framme i feltet til godt over halvveis i langløypa, for så å få trøbbel og gi seg. I år stilte den tidligere norske maratonmesteren i kortløypa og løp inn til en flott niendeplass.

- Egentlig hadde jeg ingen andre ambisjoner enn om å fullføre og slik kvalifisere meg for neste års langløype, fortalte Ole Petter etter å ha forsert 98 km og 5400 høydemeter fordelt på seks fjell.

- Jeg løp derfor veldig kontrollert fra start og ble ikke alvorlig sliten før helt mot slutten da blodsukkeret ble lavt og jeg måtte sette meg ned og spise i nattemørket. (Foto: Lis Espin)
Kilian Jornet forsvarte fjorårsseieren
Spanske Kilian Jornet (1), som i fjor overraska en hel ultraverden med å vinne langløypa suverent bare 20 år gammel, tok en klar seier i år også. Her er han allerede i teten, etter ca. 2 kilometers løping. (Foto: Lis Espin)
Elisabeth Hawker vant i fjor - nummer to i år
Britiske Elisabeth Hawker er en av verdens beste ultraløpere både i terrenget og langs landevegen. Hun vant langløypa i fjor og har VM-gull og pers på 7.29 på 100 km. Nå måtte hun se seg slått av amerikanske Kristin Moehl, men uansett fikk hun se mektige fjell, skoddedis og morgenlyset. Det siste er noe av det løperne setter mest pris på - etter å ha løpt gjennom minst ei og kanskje to netter. (Foto: Arrangøren)
En sliten Runar Gilberg begir seg inn i natt to
Etter en frisk åpning og passering som nummer 48 etter at 99 av de 166 kilometerne var unnagjort, var bremsemuskulaturen i lårmuskulaturen så påkjent at det gikk gradvis saktere inn mot mål. Her ser vi en meget sliten Gilberg-utgave med bare 18 km igjen. De skulle ta nesten 5 og en halv time. Til slutt ble det 108. plass - og æren av å være første norske som noen gang fullførte langløypa i Tour du Mont Blanc. (Foto: Lis Espin)
Framdrift i fjellet - med eller uten staver
I Tour du Mont Blanc må en være forberedt og utstyrt for det meste: Varme, kulde, gnagsår, energibrist, søvnmangel, hallusinasjoner, djupe daler og høye topper. I år varierte temperaturen fra rundt 30 varmegrader til 5 kuldegrader kombinert med sterk vind. Mange av de som brøt, oppgav kulda som årsak. (Foto: Arrangøren)
Ikke et førstevalg for folk med høydeskrekk
Med 12 prosent stigning eller fall i snitt, sier det seg sjøl at løypa er bratt. Bare unntaksvis er det også så bratt ved siden av stien at et feilsteg vil få drastiske konsekvenser. Men en bør ikke sovne mens en går. Terrengultraløping rundt Mont Blanc-massivet er både en konsentrasjons- og en utholdenhetssport. (Foto: Arrangøren)
Anders Tøsse - vil tilbake og få med seg mer
Ryggtrøbbel førte til at Anders gav seg etter at 40 av de 98 kilometerne i CCC var unnagjort. Men opplevelsen underveis - og i målområdet - var så inspirerende at han ganske fort var bestemt på å stille opp på nytt og fullføre.
Les mer om Anders Tøsses opplevelser i Tour du Mont Blanc på hans egen blogg
Gunnar Fæhn klarte målet om å fullføre under maksimaltida
Med sine snart 60 år var Gunnar Fæhn en av de eldste som tok seg gjennom langløypa. Den erfarne stiløperen fra Romerike disponerte kreftene meget bra, og i mål hadde han 42 minutter til gode på maksimalgrensa på 46 timer. (Foto: Aase Brit H. Fæhn)

Les mer om Gunnar Fæhns løp på Romerikssida:
Gunnar Fæhn - eldste nordmann som har fullført Tour du Mont Blanc
Cecilie og Michaels store seier
Cecilie og Michael Zeier er begge norske, men bor i England, og sammen tok de seg gjennom CCC. Sluttida ble 23.24.47 etter at Cecilie hadde slitt en del med kvalme mot slutten. Her passerer de løypas høyeste punkt, Grand Col Ferret, som ligger 2537 moh.

- Vi prøvde også i fjor, men måtte gi oss etter 18 timer på grunn av ulike problemer. Men sist lørdag kom vi fram til Chamonix etter å ha klart å klatre over også de to siste toppene, som vi ikke fikk med oss i fjor, forteller Cecilie i en e-post.
Den lykkelige slutten - som alle drømmer om
1378 av de 2286 startende i langløypa klarte i år å ta seg til mål under maksimaltida på 46 timer. Noen ble stoppet av tidsgrensene underveis, mens andre av ulike grunner resignerte. Desto mer kunne de som ikke gav opp, juble da de etter ett eller to døgns ferd igjen var tilbake i Chamonix. Med toppen av Mont Blanc (bakerste kuppel) i bakgrunnen går Arne Gilberg mot mål, sammen med sin store støtte og inspirator, Lis Espin. (Foto: Runar Gilberg)