Hva gjør dette fotballuttrykket i en treningsartikkel for løping?

Triatletene vet hva jeg snakker om. Enda triatlon oftest er en konkurranse som varer over lenger tid enn løping (sett bort i fra ultraløp) er opptattheten av detaljene vel så stor som i løping. Jeg tenker da på skiftesonene. Dette er noe det trenes på i triatlon. Ja, de fleste resultatlister har med tiden utøverne har brukt i skiftesone 1 og skiftesone 2.

Skiftesoner i løping?
Men det er jo ikke noe skiftesone på maraton og halvmaraton? Nei, det er ikke det. Men det finnes et element som har det til felles med skiftesonene i et maratonløp og for mange også på halvmaraton og for noen på enda kortere distanser. Du har drikkestasjoner hvor en kan bruke mye tid eller lite tid på noe som ikke får deg fremover.

Under min aktive tid som maratonløper erfarte jeg tidlig at drikkestasjonene innebar muligheter. Muligheter fordi løpere opptrer forskjellige på stasjonene. Noen stoppet helt opp og mange stoppet nesten helt opp.

Som en løper som var ganske stiv, lenge før maratonløpet gjorde meg stiv, ønsket jeg absolutt ikke å stoppe opp. Tidlig i løpet var rytmen som jeg hadde funnet veldig viktig å opprettholde. Senere i løpet risikerte jeg å bli stiv som en stokk hvis jeg stoppet helt opp.

Har du god drikkekultur?
Min metode på drikkestasjonene var å løpe jevnt inn, se an hvordan jeg kunne hente meg et drikkebeger uten å krasje med andre løpere, ta med drikkebegeret i fart og når jeg var kommet litt ut av den mest travle sonen med løpere, ta en en slurk flere ganger  med litt opphold i mellom for ikke å miste løpskonsentrasjonen og rytmen.

Dette fungerte bra og drikkestasjonene ble dermed som dobbelt positive steder i løypa for meg. Jeg opplevde at jeg kunne komme 5-10 sekunder etter inn til en drikkestasjon enn konkurrentene og likevel løpe først ut.

Tren på det du møter i konkurranse på treninga
Trener folk på dette? Garantert de kjappeste, men hvordan er det blant de litt bak teten? Stopper du på fem drikkestasjoner i et maratonløp, kan du fort tjene et minutt tilsammen på ikke å stoppe helt opp. Å finne rytmen igjen etter en stopp/halvstopp, koster også krefter.

Og så har du de ekstra kreftene du får av å passere folk. Dette kan tilsammen bli mye tid uten at det koster deg noe.

Hvordan kan en så trene på dette? Er en seriøs og prøver å oppnå så god tid som mulig på en maraton, blir det for de aller fleste to, kanskje tre og for noen få fire maraton i året. Da sier det seg sjøl at en må trene på dette utenfor konkurransene.

I dag hvor det skal drikkes i hytt og vær, er det nok flere som drikker på halvmaraton og kortere distanser også og kan få trent oftere på hvordan hente drikke på drikkestasjonene. I min tid drakk jeg kun på halvmaraton eller kortere løp hvis det var veldig varmt.

Jeg fikk treningen min på langturerer med drikkebelte hvor jeg var veldig fokusert på at all drikking skulle foregå uten å miste noe fart.  Også ellers når jeg trente gjaldt det at jeg aldri skulle stoppe. Som bygutt og glad i å løpe også gjennom byen, trengte jeg  noen ganger å stoppe på rødt. Da stoppet jeg aldri opp, men sto og løp på stedet.

Tren på drikkestasjoner
Bor du i Oslo kan du nå få trent på drikkestasjonsløping. Hver onsdag de neste fem ukene tilbyr Sognsvann Rundt Medsols 1,5 time med løping og mange kan rekke 5 og noen 6 runder på den tiden. Vi setter opp en drikkestasjon ved målpassering og “oppdrar” gjerne løperne med å  oppfordre dem til å fortsette å løpe mens de passerer drikkestasjon, mens vi “langerene” løper baklengs parallelt ved siden av og gir dem drikkebegeret i farta.

Sognsvann onsdag klokka 18:00: Tren på drikkestasjonsløping!