De første finaleløpene på mellom- og langdistanse var 1500 m for kvinner og menn lørdag kveld.

Abeba Aregawi var storfavoritt på forhånd, og hadde ingen problem med å leve opp til forventningene. Allerede etter 500 m gikk hun opp i tet og fikk en luke til resten av feltet omtrent med det samme. Til slutt vant hun på 4.00,61 og var nesten 7 sekunder foran nummer to, Axumawit Embaye fra Etiopia.

Bronsen gikk til Nicole Sifuentes fra Canada, som var fjerde jente i mål. Rababe Arafi som løp i mål på tredjeplass, ble imidlertid diska for å ha trampa innenfor sargen, og dermed kunne Sifuentes glede seg over VM-medalje.

Herrefeltet var atskillig jevnere, men også her var det en dominant løper. Ayanleh Souleiman var i tet så å si hele vegen, og også da det dro seg til mot slutten var han den sterkeste. Tida ble 3.37,52, og det var et drøyt halvsekund ned til etiopiske Aman Wote på andreplass. Abdalaati Iguider fra Marokko tok bronsen.

Nick Willis var på forhånd regna som en av favorittene etter et overbevisende løp i forsøket, men han kom aldri lenger fram enn til fjerdeplassen. Den ble han imidlertid diskvalifisert ifra - etter en trang forbiløping med tilhørende steg på innsida av sargen i siste sving.

For Kenya var 1500 meterne en stor skuffelse. I dameklassen hadde de ingen kvalifiserte for finalen, og i herrefeltet ble deres eneste finaleklare løper, Bethwell Birgen, sist.

Søndag fortsetter mesterskapet med finaler på 800 m og 3000 m.