Den Norske Maratonklubben Løpsbladet KONDIS Terminlister for løp Resultater Statistikk Artikler om løp, trening og annet Løpsreiser Pekere Løpsforum E-postliste E-Post til KONDIS p  nett Hovedsiden
 

Svein Hegge

Adresse: Arne Garborgs vei 35, Trondheim
Fødested: Trondheim
Alder: Blir 75 år i desember
Yrke: Postsekretær/pensjonist
Sivil status: Enkemann i 28 år, tre barn, fem barnebarn og ett oldebarn
Høyde: 1,83 m
Vekt: 75 kg
Interesser/hobby: Løping og ski
Maraton
-antall: 144
-pers: 3.20
-debut: Oslo Maraton 1981. Har siden løpt der hvert eneste år.
Annen idrett: Ski, terrengløp, fotball og svømming
Gyllent øyeblikk: Å få Jon Hendens Minnepris
Favoritt
-mat: Liker alt mulig
-drikke: Kildevann
-litteratur: Bøker og aviser
--musikk: Spiller litt piano og har også spilt i musikk-korps
-tv-program: Filmer fra gamle dager og selvsagt sport
--ferie: Fjellet
Medlem av: Den Norske Maratonklubb

Svein Hegge:


Sprek trønder med 144 maratonløp innabords

For mange, deriblant KONDIS' utsendte, står det å løpe maraton som noe av det største en kan gjøre rent idrettslig. Tenk å kunne løpe og føle at det er nok styrke i ben og armer til å legge kilometer etter kilometer bak seg, for til slutt - etter 42 km - å oppleve den herlige følelsen det må være å komme i mål. Etter en oppkvikkende dusj kan en så sette seg ned og kjenne den vidunderlige gleden og vite at en har løpt en hel maraton!

Av Arne B. Forsberg

Lørdag 12. september i år, klokka 7.30, dvs. like før Oslo Maraton gikk av stabelen, hadde jeg gleden av å møte en kar som har gjort dette, ikke bare én gang, men kjære lesere, 143 ganger. 144 ganger har han gitt seg i kast med de 42 kilometerne, og bare en eneste av disse gangene har han brutt løpet. 143 ganger har han tatt seg en velfortjent dusj, og 143 ganger har han vært stolt og fornøyd med seg selv.

Hvem jeg møtte denne tidlige morgenen? Svein Hegge. Nær 75 år. Morgenfrisk etter en natts søvn på nattoget fra Trondheim. Nå skal han altså løpe maraton i Oslo, returnere til Trondheim med nattoget, våkne opp og vite at 144 maratonløp er tilbakelagt. Er det rart at KONDIS' utsendte er mektig imponert over å møte slik en sprek og aktiv kar?

Det ble en meget artig prat, mye om løping, selvsagt. Om den gleden han føler ved å kunne løpe så langt, om det å treffe mange hyggelige konkurrenter, om gylne og ikke-gylne øyeblikk, om livsmotto og mye annet. At jeg fikk Svein til å servere meg en aldri så liten trønderskrøne, var vel heller ikke unaturlig. Så et godt råd; les intervjuet og løs kryssordet som er laget til hans ære!

Løper hele veien

Vår samtale fant sted på Café Caroline på Sentralbanestasjonen i Oslo, og mitt første spørsmål var dette:

- Om noen få timer skal du legge ut på din maraton nummer 144, og det gleder du deg til?

-- Ja, det gjør jeg. Det å løpe maraton er en utfordring, og jeg blir veldig tilfreds når jeg har fullført løpet. Til nå har jeg som regel løpt de 42 kilometerne på mindre enn 4 timer, men for 2-3 år siden måtte jeg bruke nesten 5 timer. Det kom så plutselig, men det har selvsagt noe med alderen å gjøre.

- Og i dag løper du på?

- Det blir vel i underkant av fem timer, vil jeg tro. Svein forteller at han klarer å løpe hele veien. Det er ikke snakk om å ta det litt med ro innimellom, dvs. å gå litt, nei. Han løper hele tida. Han har faktisk aldri gått når han har gjennomført sine mange maratonløp, og han fremholder at det å løpe, det er livet:

- Det er så fint for kroppen. Du føler at alle organer fungerer som de skal, og det er en herlig følelse, sier han. Å løpe på asfalt gjør Svein Hegge ingen ting, for det er han trent til. Han trives i grunnen bedre på asfalt enn på f.eks. grus. Underlaget er noe en må venne seg til, og siden Svein for det meste har løpt på asfalt, så går det greit!

Nesten tikamp

- Hva drev du på med i din ungdom?

Det var idrett i ulike former med mye fotball og friidrett. Det ble mange forskjellige øvelser - løping, høydehopping og kulestøt - men det var nok langdistanseløping som passet best for meg, 5000 og 10.000 m.

- Idrettsinnsatsen har vel resultert i en del premier etter hvert?

- Ja, du skulle vært med hjem og sett min premiesamling. Da hadde du nok blitt imponert. Jeg har jo nesten fått premier i alle de konkurransene jeg har deltatt i, og mange konkurranser er det jo blitt etter hvert. Bare i maraton har jeg fått over 140 premier.

- Hva med treningen?

- Jeg kan vel si at jeg stort sett trener hver eneste dag. Jeg har et eget treningsopplegg som går ut på at jeg løper mandag, onsdag og fredag. Da løper jeg en times tid til et sportssenter, og der driver jeg litt med aerobic. Ofte drikker jeg og mine venner kaffe, og etterpå går vi i svømmehallen og svømmer en times tid. Ellers så trener jeg også for meg selv.

Kuttet ut røyken

Svein forteller at han er lite skadet bortsett fra en skade han har hatt i knærne som han fikk på grunn av fotballen. Men ellers har han vært minimalt plaget med skader.

- Hva er ditt livsmotto?

- Ja, si det, svarer Svein med et smil. - Det må være å leve et behagelig liv og å være litt nøktern. Han forteller at han tidligere røkte, men for 15 år siden sluttet han brått. Han kjederøkte, men egentlig så smakte det ikke noe godt. Da sa han likegodt til seg selv: "Det må du slutte med." Som sagt så gjort, og den avgjørelsen har han selvsagt ikke angret på. Noe annet han har sluttet med, er å kjøre sin egen bil. Han solgte bilen for tre år siden. Nå går han til f.eks. butikken i stedet for å kjøre.

- Er det stort sett her i landet du har konkurrert?

- Ja, men jeg har også deltatt i konkurranser utenfor landets grenser. Jeg har løpt i New York to ganger og det samme i Tyskland, England, Sverige og på Åland. Men i Norge har jeg løpt svært mange steder.

- Det er vel ikke så mange her i landet som har fullført så mange maratonløp?

- Nei, det er det ikke. Det sto en statistikk i KONDIS for en tid siden, og der sto jeg vel på en femteplass.

Etter det kan vi vel innby leserne til en liten ekstrakonkurranse: Hvem var de fire foran Svein Hegge?

- Synes du det blir dyrt å farte rundt på løp?

- Nei, det går greit. Jeg tar veldig ofte toget, gjerne nattog, og for en statspensjonist går det bra. Svein Hegge liker ikke å reise til Syden, og da bruker han heller pengene sine her i Norge. Han liker å reise med tog. Der sover han godt og synes det er praktis på alle måter.

Tullprat

- Alle dine løp har vel ikke vært like gode, eller?

- Nei det har de ikke. Men som tidligere sagt så har jeg bare brutt et eneste løp til nå. Det verste jeg hører er når noen sier til meg at nå som du er blitt så gammel, så må du bare kutte ut den løpinga. Har du hørt sånt tullprat?

Men apropos dårlige løp, så la meg nevne det som skjedde i april i år. Da hadde jeg en lungebetennelse uten at jeg egentlig visste om det. Vi i de eldste klassene staret en time før de yngste. Jeg husker ikke noe av premieutdelinga. Jeg husker i det hele tatt ikke noe før jeg var på sykehuset i Trondheim morgenen etter. Da hadde jeg en feber på 40,9. Da sa sykepleiersken at hadde jeg ikke vært i så god form som det jeg var i, så kunne det vært prekært. Det var jo rart at jeg ikke hadde merket smerter eller noe på forhånd. Men jeg var ille ute og måtte ligge på sykehuset i 12 dager. Nei, det var et vondt løp. Jeg brukte over 6 timer. Hadde jeg vært bevisst, ville jeg selvsagt brutt.

Ellers må jeg si at de aller fleste løpene jeg har vært med på, har vært gode. Bare det å komme i mål er jo en stor glede og nytelse, sier Svein med et smil.

- Dine venner skal karakterisere deg med tre ord. Hvilke tror du at de ville benytte?

- Tja, si nå det. Det er ikke enkelt. Kanskje ville de si at jeg er aktiv og at jeg egentlig er lat. Når jeg starter i et maratonløp, legger jeg meg som regel sist, og så plukker jeg heller opp de foran etter hvert.

- Og ett ord til!

- Det må bli at jeg er utholdende. Aktiv, lat og utholdende - det er tre ord om meg. Apropos det å være utholdende, så har jeg som sagt bare brutt et eneste maratonløp, og det var i Mo i Rana.

Svein mener likevel at dersom det skal handle om virkelig utholdenhet er en kar som Torleif Rekkebo vanskelig å komme utenom. Han løp som kjent fra Trondheim til Oslo.

- Han var virkelig utholdende, han!

- Men et maratonløp er også langt, synes du ikke det?

- Jo, det er langt, det er det. Men du må løpe i ditt eget tempo, ikke tenke på konkurrentene. Tenk på noe annet, kanskje på den deilige lunsjen som venter på deg. Fem timer er lang tid, men det å løpe så lenge er en fin utfordring, fremholder han - og gjentar det flere ganger i løpet av intervjuet.

Pusser ikke vinduer

Svein Hegge har ei hytte, og han liker å være der og fiske og gå på tur. Men det er nå løpingen som opptar vår gode venn mest.

- Innearbeidet opptar deg ikke?

- Nei, det gjør ikke det. Jeg pleier å si at jeg ikke har pusset vinduene siden 1981, for når du har ei kone, ja så blir det jo hun som står for det meste av innearbeidet og ellers sier hva du skal gjøre. Jeg har også vært plaget av dårlig rygg siden 1944. Da ble jeg operert for blindtarmen, og det har også hemmet meg en del.

- Hva med fremtiden?

- Mitt håp er at jeg får være frisk og kan holde på med det jeg nå driver med, og at jeg fortsatt kan konkurrere og treffe mange hyggelige kvinner og menn rundt i landet. Det er ellers litt leit når jeg treffer folk rundt omkring, så kan jeg ofte ikke huske hvor vi har truffet hverandre tidligere, men sånn er det. Det er ikke lett å huske alt heller!

Svein fremholder at han har fått mange premier av ulike slag, men at han setter mest pris på å vinne bruksgjenstander som f.eks. joggesko, brødristere og sånt. Ellers så har det blitt mye krystall, pokaler og lignende.

"Ækt trønder"

Under vår samtale er det stadig noen av de andre kafégjestene, dvs. maratonvenner, som er bortom for å si ett eller annet, som angår dagens konkurranse. Så det er tydelig at venner, det har han mange av.

- Som ekte trønder så har du vel en liten trønderhistorie å by på?

- Det er vel han Hjallis, dvs. Hjalmar Andersen, som er den store mesteren når det gjelder slike historier, men ei lita skrøne det må du nå få:

I en skoleklasse med både gutter og jenter rekker en gutt opp handa og spør: "Kan vi få barn når vi er bare 12 år?" "Nei," sier frøken, "det er nok for tidlig det, gutten min." Da snur gutten seg mot en av jentene og sier: "Der hører du, der!"

- Er det noe du har lyst til å si til KONDIS-leserne?

- Det er litt vanskelig å ta på sparket, men jeg kan i hvert fall si at KONDIS er et fint blad med mye interessant stoff som resultatlister, treningssider og mye annet som er av interesse for oss som liker å løpe og holde oss i form.

- Jeg skal i forlengelsen av vår samtale også lage et kryssord til din ære. Hva synes du kryssordet bør handle om?

- Det må vel bli noe om løping, ski og fjellet det! sier Svein Hegge til slutt i vår samtale. For KONDIS' utsendte er det bare å ønske lykke til med Oslo Maraton, takke for en hyggelig prat og uttrykke et håp om at han i mange år framover kan få gleden av å løpe mil etter mil etter mil...

Hjernejogg

Til Svein

Det å løpe, det er for deg en glede
som god helse og følelse kan berede.
Dag etter dag, og aldri blir du trøtt,
for opplagt det er du støtt.
Hva du føler, rett og slett
er det som står i 1 loddrett!

Ja, hva er nå det?

Loddrett
1. Hva er hans glede?

Vannrett
2. Der er han konkurrert?
3. Mener han at han er?
4. Det liker han å lese?
5. Hans gylne øyeblikk var en?
6. Der er han født?
7. Hans første maraton?
8. Det har han vunnet i premie?
9. Favorittdrikk?
10. Favorittferiested?
11. Han ankom Oslo med?
12. Har han operert bort?
13. Det har han mange av?
14. Hans tidligere yrke?
15. Slike som 13 vannrett har han mange av i sin?
16. Det spiller han?
17. Det liker han å se på tv?
18. Der var han 12 dager i april?
19. Har han spilt i?
20. Et OK underlag å løpe på?
21. Der har han også løpt?
22. Det er han også?
23. Det har han ett av?
24. En av hans idrettsaktiviteter?

Lykke til!

ABF

Bildetekster: Hendens Minnepris: Svein Hegge har nettopp mottatt Jon Hendens Minnepris for 1997. Prisen tildeles Trofast mot Oslo: I 1981 løp Svein Hegge sin første maraton. Det var i Oslo, og siden har han fullført Oslo Maraton hvert eneste år. Året rundt: Svein Hegge lar seg ikke stanse av snø og kuldegrader. Her er han klar til dyst under Adventmaraton i Meråker. Premiert: Det er sjelden at Svein Hegge ikke blir kalt fram når det er premiutdeling. Men han har mer sans for bruksgjenstander som f.eks. sko og annet løpsutstyr enn som her, krystall og pokaler.

Aktuelle pekere:

Copyright©DNM-KONDIS