Heftey Opplevelser og Eidsbugarden Hotell har hatt tanker om å arrangere et fjelløp i fjellheimen rundt idylliske Bygdin og Eidsbugarden i flere år. De har arrangert noen prøveløp tidligere. I år ble det så arrangert en offisiell testutgave av konseptet man har sett for seg for toppturløpet. Dette var for å høste erfaringer og få tilbakemeldinger fra deltakerne som deltok om hva de synes om konseptet. 
 


Konseptet Toppturløpet 7 Tindar

Arrangøren Heftey Opplevelser og Eidsbugarden Hotell med Marte Lerkelund i spissen, har satt opp 7 topper, eller tindar som det heter her oppe, som omkranser selve Eidsbugarden. Tanken er at løpere skal bestige disse 7 toppene på raskest mulig tid. Det vil bli opp til hver enkelt løper om hvilken rekkefølge toppene skal taes. Løpet skiller seg derfor ut fra andre løp ved at det her ikke er noen fast løype deltagerne må følge. Eneste kravet er at man stempler inn på hver enekelt topp. 

Velger man å ta den korteste veien mellom hver topp, så blir distansen på rundt 22 km med ca. 1.700 høydemeter som må bestiges. Toppene er ikke lengre unna hverandre at man i klarvær ser neste topp, så det stilles ikke veldig store krav til kunnskap om orientering. Men skulle det bli dårlig vær og dårlig sikt, er det jo klart det vil være en fordel å kunne lese kart og orientere seg litt. Arrangøren planlegger også å holde et lite orienterings- og kartkurs fredagen før løpet. Så hvis du ikke har noe kjennskap til kart, så er det fortsatt håp.
 

Åtte testløpere

I alt var det åtte svært forskjellige løpere som stod klare på startstreken ved ganittskulpturen nede ved Bygdin der Aasmund Olavsson Vinje skuer innover mot Falketind hvor han mente at hans sjel ville sette seg etter hans død. Det var et vakkert skue når de åtte løperne fikk startsignalet og alle åtte løp hver sin vei ut fra start. Lignet mer på en sketsj fra Monty Pyton enn på starten på et fjelløp.

 

kaos start.jpg
Ut fra starten i mange retninger.

Tommy Støa hadde løpt gjennom hele løypen fredagen før løpet, og sammen med lokalkjente Marte Lerkelund ble deltagerne informert om forskjellige løypevalg på løpsmøtet kvelden før løpet. Toppene ble godt forklart og forskjellige trasèvalg mellom toppen ble diskutert og gjennomgodt. 

Per Christian Sjøli som kanskje er mest kjent i sykkelmiljøet, fikk god bruk for sine styrke som bakkeklatrer og tok teten ut fra start. Tommy Støa, som kom litt på hæla da han filmet starten, prøvde å tette luka til Per Christian ut fra start, men løpeturen fra dagen i forrveien satt hardt i beina. 

Per Christian som hadde valgt å ta toppene i samme rekkefølge som Tommy, seig sakte, men sikkert i fra opp mot Gravafjell (1480). De løp også samme trasè opp Høgbrotet (1630), men fra Høgbrotet og bort til Sløtefjell som var neste topp, valgte de å løpe hver sin vei. De møttes oppe i fjellveggen og hadde en liten samtale om løypevalg. Denne gangen var det nok Per Christian som kom enklest fra det.

Per Christian valgte å løpe poststien ned til Eidsbugarden igjen, mens Tommy ville spare høydemeter og holdt seg opp i fjellet. På pøveløpet dagen før hadde Tommy funnet et flott sted å krysse elva, men på selve løpsdagen ville han prøve å spare enda flere høydemeter ved å holde seg enda litt høyere opp i fjellet. Det var ikke så lurt. Terrenget var mer teknisk der oppe og det var flere skrenter å løpe rundt. I tillegg så måtte han svømme over elva. 

Fra Sløtafjell (1406) som var den tredje toppen for disse to gutta, så løp de nesten i fotsporene til hverandre over Torshammeren (1440), Tyinholmutsikten (1480), Utsikten (1491) og Vinjeknappen (1433). Per Christian Sjøli vant på tiden 3:43, som var ny løyperekord. Tommy, som hadde kjent løpet fra dagen i forrveien kviknet til på slutten av løpet og løp inn til den neste beste tiden på 4:17 som han var godt fornøyd med.

De andre løperne valgte å løpe toppene i annen rekkefølge. De fleste løp motsatt vei av Per Christian og Tommy og begynte med de enklere toppene som Vinjeknappen og utsiktstoppene, før de gikk topp Torshammeren og fulgte opp med Sløtafjell, Høgrotet og Gravafjell. Noen hadde enda en alternativ rute. Og det ble spennende innspurter hvor løpere kom fra hver sin side av hotellet. 

I kvinneklassen leverte Julie Bingen et veldig sterkt løp. Hun har løpt halvmaraton i Birkebeinerløpet på en tid rundt 1:40, og fullførte Toppturløpet 7 Tindar med en flott spurt på tiden 4:46, som er nøy løyperekord for kvinner. 


God stemning

Arrangøren skal være glad for at det var tiden som skulle avgjøre plassering. Hadde det vært bredden på smilene på løperne, så hadde alle havnet på delt førsteplass. For alle testløperne som deltok, kom i mål med smil nesten helt opp til øra. Og alle var veldig godt fornøyd med egen innsats. Og etter en dusj og litt mat, så var alle enige om at dette var noe de ville prøve seg på igjen. For dette var gøy!


Løpshelg 6. - 9. juli 2017

Arrangøren har nå tatt med seg tilbakemeldingene fra løperne som deltok på testløpet, og skal nå spikre sammen et godt program for løpere som liker å løpe i fjellet til neste år. Løpet vil bli arrangert lørdag den 8. juli 2017, men det legges opp til litt andre ting også. Som et lite kart- og kompasskurs på fredagen for løpere som er usikker på å lese kart, og kanskje blir det et foredrag som relaterer seg til trening eller fjelløping. Så liker du å løpe i fjellet, så er det bare å holde av helgen 6.- 9. juli 2017 allerede nå.
 

vinner Per Christian Sjøli.jpgPer Christian Sjøli tok teten fra start og vant på ny løyperekord med tiden 3:43. Han er i utgangspunktet mer glad i å sykle enn å delta på løpskonkurranser. Men likte seg veldig godt i oppe på fjelltoppene rundt Eidsbugarden. Selv om syklen ikke var med på denne turen, fikk han brukt klatreegenskapene sine til det fulle.

Tommy Støa har deltatt i mange ultrakonkurranser i inn- og utland og elsker å løpe i fjellet. Han hadde løpt gjennom hele løypa i tillegg til to ekstra bonustopper dagen i forveien, og hadde ikke de beste beina ut fra start. Han prøvde å tette luka til Per Christian i det flate partiet langts Bygdin før stigningen til Gravafjell, men måtte bare kapitulere. Men etter en kaffekopp oppe på Torshammeren, kviknet Tommy til liv igjen. Og de siste toppene gikk utrolig lett og fullførte på tiden 4:17.
 

Thorbjørn Helgesen opp thorshammeren.jpgTorbjørn Helgesen spurtet inn til dagen tredje raskeste tid med tiden 4:46. Torbjørn som jobber på Eidsbugarden, hadde kanskje en liten intern konkurranse med Julie Bingen og Sofian Armadadinho, som også jobber på hotellet. Det ble veldig tett, men Torbjørn, som løp en annen vei enn Julie og Sofian, tok tredjeplassen med 2 minutter.
 

vinner Julie Bingen Larsen.jpgDet ble stort leven i målområde når tilskuere og arrangører fulgte med Julie og Sofian på vei ned fra Vinjeknappen, som de hadde som sin siste topp. Plutselig var det en som kom på å kikke rundt hotellet for å se hvordan de lå an mot Torbjørn, som hadde tatt toppene motsatt vei. Torbjørn ble observert på vei mot hotellet, og det var vanskelig å se hvem som lå best an. Men når status skulle gjøres opp, var han altså 2 minutter raskere enn Julie, som løp inn som vinner i kvinneklasse med ny løyperekord  på tiden 4:46.
 


Gudmund Karlsen var den eldste av testløperne og løp i klassen menn over 70 år. Her er han i supert driv opp til Torhammeren. Han fullførte alle de 7 toppene på tiden 5 timer og 33 minutter.
 

Marti Tveit Igland.jpgMarit Tveit Ingland og Reidun Tveit Sund var litt i tvil om hva de hadde meldt seg på når de var på gjennomgangen kvelden før løpet. Men begge to stilte opp med godt humør og fullførte alle toppene med god stil.
 

Reidun Tveit Sund.jpg


Toppenesyv_tindar-kart.jpg