Tekst og bilder: Knut Andreas Bremerthun

For første gang i historien ble ekstremtriatlonet "Austria eXtreme Triathlon" arrangert  lørdag 27. juni. Dette var en triatlon som foregikk i Østerrike. Totalt 51 deltakere fra til sammen 9 ulike nasjoner hadde vært heldige å bli trukket ut til å delta. Dette var stort sett deltakere som tidligere har deltatt, eller skal delta, på lignende konkurranser (eksempelvis Norseman, Swissman, og Celtman). Fra Norge var to heldige deltakere plukket ut til å delta:

  • Inge Roar Bremerthun
  • Stian Sandtorv

Konkurransen startet utenfor Østerrikes nest største by, Graz. Herfra fulgte 3,4km svømming, 186km sykling, og 44km løping. En konkurranse som tilsammen samlet 5800 høydemetre! Målgangen var ved bunnen av den kjente Dachsteinbreen, vest i Østerrike, like ved Ramsau Am Dachstein.

Selve svømmetappen var noe anderledes i forhold til lignende konkurranser da den gikk i en elv. Dette gjorde at deltakere måtte svømme motstrøms da de rundet halvveis under svømmingen. Selv om ikke elven var av det strieste laget, så var det flere av deltakerne som fikk kjenne på at det ble tyngre.

Sykkeletappen foregikk fra Graz til St. Nikolai im Sölktal. En etappe som strekte seg over en distanse på 186 km fordelt på tre alpepass, hvorav man på de bratteste partiene har veier med stigning på +10 %. Under etappen ble deltakerne møtt med regn og vind på vei opp mot det siste aplepassen Sölkpass. Dette ble så tungt at vi på flere partier møtte konkurrenter som trillet sykkelen oppover bakkene.

Løpingen var lagt til underlag på hovedsakelig grus og sti, med noen partier med asfalt. Etappens 44 km gikk fra St. Nikolai im Sölktal og til målgangen ved foten av Dachstein. I starten var det stort sett lettkupert landskap, men det ble hardere utover i etappen. På de siste 17 km var det derfor obligatorisk for hver enkelt deltaker å ha med seg hver sin coach. Dette grunnet at løypa videre gikk opp 1000 høydemetre i tøft alpelandskap, og sikkerheten måtte derfor ivaretas. Ved målgang ventet hele arrangørstaben og gratulerte hver og enkelt av deltakerne som hadde gjennomført! En flott gest og god stemning! Totalt ble det gjennom disse tre etappene forsert 5800 høydemetre. 

For de to nordmennene Stian og Inge Roar så leverte de både en sterk innsats og fikk en god plassering! Stian markerte seg spesielt og kjempet til tider om pallplassen. Når han passerte målstreken ved Dachstein, ble han klokket inn til tiden 14 timer og 25 minutter og ble nr. 5.!

For Inge Roar gikk ikke starten på sykkeletappen som ønsket. Kun etter 16 km punkterte bakre dekk, og etter 30 km måtte kassetten på samme hjul byttes. Ut fra svømmeetappen lå han som nr. 28, men etter denne uheldige starten havnet han sist i begynnelsen av syklingen. Tross dette så viste Inge Roar formidabel innsats da han gjennom både sykkel- og løpeetappen klatret opp resultatlisten, og kom i mål til en 15. plass (!) med en total tid på 15 timer og 56 minutter. 
 
Premieutdelingen var lagt til morgenen etterpå. Dette foregikk over en felles brunch hvor både deltakere og coachene fikk delta. Her kom vi i snakk med mange av konkurrentene, hvorav flere kommenterte at dette var det hardeste ekstremtriatlonet de hadde deltatt på. Ingen lignende konkurranser hadde de ”motbakkeveggene” som man møtte her.

Samtidig var naturopplevelsen fantastisk! Et Østerrike i full blomst med høye fjell rundt en gjør stort inntrykk. Begge representantene fra Norge var veldig fornøyde totalt sett. Selve konkurransen var godt organisert og sikkerheten ivaretatt, og det var en god atmosfære gjennom hele konkurransen. Langs løypa stod det mange tilskuere, samt at konkurrentene heiet hverandre frem.

Oppsummert, et ekstremtriatlon som absolutt er å anbefale! Her får man både stemning, naturopplevelser, og utfordringer på løpende bånd! Forhåpentligvis vil arrangøren åpne for at flere deltakerplasser til neste år.

For mer informasjon, resultater og bilder fra løpet, se www.autxtri.com

Bilder under resultatlista

Sieger2015_640x1001.png

Startnmummerutdeling_Inge_Roar_Bremerthun_IMG_5371.jpg
Startnummerutdeling: Nr. 56 Inge Roar Bremerthun

Startnummerutdeling_Stian_Sandtorv_IMG_5372.jpg
Startnummerutdeling: Nr.82 Stian Sandtorv

Vekslingsomraade_0430_IMG_5370.jpg
Klargjøring av vekslingsområde før start kl. 04:30 

Inge_Roar_opp_av_vannet_IMG_5369.jpg
Inge Roar på vei opp fra vannet etter endt svømmeetappe.

Inge_Roar_paa_flatene_IMG_5175_1024.jpg
Inge Roar på flatene før første alpepass. 

Foerste_Alpepass_IMG_5368.jpg
Første aplepass

Opp_siste_alpepass_IMG_5367.jpg
På vei opp siste aplepass for sykkeletappen

Veien_til_Solkepass_IMG_5366.jpgVeien opp til Sölkpas var svingete og bratt (flere partier med + 10 % stigning)

Utsikt_fra_Solkpass_IMG_5252_1024.jpg
Utsikt fra Sölkpass (på godværsdag)

Toppen_av_Solkpass_IMG_5255_1024.jpg
Toppen av Sölkpass (på godværsdag)

Toppen_av_Solkpaas__IMG_5177_1024.jpg
Toppen av Sölkpass (under konkurransen)

veksling_sykkel_til_lop_IMG_5365.jpg
Veksling fra sykkel til løp, 44 km løping på sti og grus venter

17km_loping_IMG_5205_1024.jpg17 km løping fordelt på 1000 høydemetre gjenstår før mål. Herfra måtte hver deltaker ha følge av egen coah

Fra_Loepeetappen_IMG_5206_1024.jpgFra løpeetappen

utsikt_over_terrenget__IMG_5210_1024.jpg
Utsikt over terrenget som ventet de siste 17km av løpeetappen

siste_5km_IMG_5211_1024.jpg
Siste 5km av løpeetappen,  ved foten av Dachstein. Rått og nydelig landskap!

Inge__og__Tessa_IMG_5219_1024.jpg
Inge Roar i mål på en 15. plass. Han er her avbildet med sin coach og kone Tessa Brenerthun, som fulgte han de siste 17 km.