NFIF skal ha landsmøte i Ålesund neste helg. Til landsmøtet har det kommet inn tre forslag om å sløyfe lisensen. Forslagene kom inn innen forslagsfristen 10. januar 2015. Et av forslagene kom til NFIF allerede i mars 2014, det andre høsten 2014 og det siste rett før fristen. 

På NFIFs sider har ikke dokumentene blitt nevnt før nå, en drøy uke før Friidrettstinget.

Med dette følger NFIF opp hvordan lisenssaken ble presentert foran Friidrettstinget i 2013.
Da var det mange klubber som ikke hadde hørt om saken i det hele tatt.  Generalsekretær Kjetil Hildeskor i Friidrettsforbundet innrømmet da også på Kondis sitt landsmøte i 2014:
"at den store motstanden mot innføring av engangslisens kanskje ikke ville vært like kraftig om klubbene hadde vært mer involvert i forarbeidet til tingvedtaket da engangslisensen ble vedtatt våren 2013."

Når en i tillegg presenterer det som at påmeldingsfristen for å stemme er 6. mars  (to dager etter at de har lagt ut tingdokumentene på friidrett.no) vil dette gjøre at mange tror de er for sent ute og at de ikke kan stille på tinget å stemme i mot.

Men denne fristen er en praktisk frist i  forhold til å bestille hotellopphold. Lovene til NFIF har ingen slik frist. 
I praksis kan man møte opp før tinget starter og levere en gyldig fullmakt, så må den godkjennes. Første punkt på tingets dagsorden er å godkjenne innleverte fullmakter.

Kondis har fulgt Lisenssaken tett og her kan du lese om reaksjoner fra løpere, klubber, arrangører og presse. Og om tiltak som aarrangører har møtt lisensavgiften med.

LISENSSAKEN på kondis.no

Nedenfor finner du Bølers forslag om å fjerne lisensen og deres begrunnelse.
Helt nederst finner du Klypetussens forslag om å fjerne lisensen om å fjerne lisensen. og Hordaland Friidrettskrets forslag og begrunnelse for å avvikle engangslisenssen.

Her får du Bølers forslag i .pdf-utgave
Klypetussens forslag i pdf.utgave


Bøler IF sendte dette brevet til en del løpsarrangører angående deres forslag om å fjerne engangslisensen den 3. mars:



Til friidrettsklubber som arrangerer mosjonsløp!

Vedrørende Friidrettsforbundets engangslisens og friidrettsforbundets ting 21. - 22. mars

Vi i Bøler IF Friidrett har meldt inn forslag for forbundstinget i Ålesund om at engangslisensen som ble innført i 2014 skal fjernes.

Vi har fått vite at tilsvarende forslag er sendt inn av Hordaland Friidrettskrets og IF Klypetussen.

Enganglisensen ble innført på forrige forbundsting i 2013. Forslaget var lansert av forbundets styre. Lisensen ble forsvart med at forbundet trengte mer penger når sponsormarkedet viste stagnasjon, og det ble dessuten argumentert med at engangslisensen med sin innbakte forsikring skulle gi "sikkerhet" for løpsdeltakere, uten at noe slikt behov ble det være seg dokumentert eller sannsynliggjort. Det ble videre argumentert med at tilsvarende engangslisens har vært innkrevd med suksess for ski- og sykkelforbundene burde Friidrettsforbundet også gjøre det samme. Som kjent innebærer engangslisens at alle som deltar i mosjonsløp må betale.

Forslaget om engangslisens ble som sagt fremmet på tinget, og ble med andre ord ikke sendt på høring til klubber som arrangerer løp. Det ble heller ikke sendt ut noen informasjon til klubbene på forhånd. Dermed fikk klubbene ingen mulighet til å forberede noen stillingstagen. På denne måten ble resultatet at klubber som arrangerer løp først ble gjort oppmerksom på den nye avgiften etter at beslutningen var tatt. Debatten reiste seg, men engangslisensen var da allerede innført uten at klubbene hadde noen mulighet til å være med i eller ha innflytelse på prosessen. Vi mener at dette var en lite tilfredsstillende saksbehandling.

Når dette skrives den 3. mars 2015 har dokumentene til friidrettstinget 2015 ennå ikke blitt offentliggjort. Det betyr at nesten ingen løpsarrangører vet at det faktisk foreligger et begrunnet forslag om å fjerne engangslisensen. Dette gjør at vi i Bøler IF Friidrett velger å aktivt informere en del klubber som arrangerer mosjonsløp om at et forslag om å fjerne denne lisensen er utarbeidet, og skal behandles på tinget i Ålesund den 21. og 22. mars.

Bøler IF Friidrett hverken kan eller vil styre stemmegivningen, men vi vil oppfordre til at du som jobber for din klubb møter til tinget og tar stilling til en sak som er viktig for de av dere som arrangerer mosjonsløp.

Husk at hver NFIF-tilknyttede klubb kan stille med fra 1-3 stemmeberettigede delegater, avhengig av medlemstall. En representant for opp til 50 medlemmer, to for mellom 50 og 100 medlemmer og tre hvis over 100 medlemmer. I siste tilfelle må det være minst en av hvert kjønn.

Vi oppfordrer alle som kan, til å møte frem. Formelt er påmeldingsfristen til tinget 6. mars, men etter lovene kan alle som stiller med gyldig fullmakt på tinget i Ålesund delta. Det er de som planlegger å bo på hotellet der tinget avholdes som trenger å forholde seg til påmeldingsfristen. Hotellet er Scandic Parken Hotel i Ålesund.

Se ellers informasjon om tinget her:
http://www.friidrett.no/organisasjon/Friidrettstinget1/Sider/Friidrettstinget-2015.aspx

Tingdokumentene er nå omsider kunngjort her. Bølers begrunnelse for forslaget er utelatt.

 


 

Bøler IF friidretts begrunnelse for forslaget

1) Mindre inntekter for klubbene

Det er i dag ikke billig å delta i mosjonsløp. Mye tyder på at kontingenten er på smertegrensen for hva mosjonsutøvernes marked kan akseptere før resultatet blir frafall og merkbar nedgang i deltakelsen. Når situasjonen er slik, vil deltakelsen i mosjonsløp påvirkes negativt ved økning av prisen for å delta.

Det er helt realistisk å anta at den økningen som engangslisensen medfører vil gjøre at vi får en stagnasjon og kanskje til og med tilbakegang i antallet deltakere i mosjonsløp. For mindre løp og løp i distriktene kan en vesentlig reduksjon i deltakerantallet gjøre at løp blir regelrett nedlagt pga. manglende økonomi når deltakerantallet faller under en kritisk grense.

Dette er ikke kontroversielt. På enkelte områder i samfunnet har avgifter blitt innført med den hensikt å redusere den avgiftsbelagte aktiviteten. Dette gjelder for eksempel veiprising, som er innført som et bilbegrensende tiltak. Derfor bør det også erkjennes at en økning i prisen det koster å delta i mosjonsarrangementer vil påvirke viljen til å delta i slike arrangementer.

Bøler IF Friidrett mener at det ikke er et godt formål å fortsette med en engangslisens som fungerer som et deltakerbegrensende tiltak i mosjonsløp. Klubbene er smertelig klar over den ekstrabelastningen engangslisensen påfører deltakerne. For å unngå reduksjon i antall deltakere har mange løpsarrangører i det første året med engangslisens ikke økt startkontingenten. Resultatet er at klubbene tjener mindre enn før på å arrangere løpet, noe som påvirker klubbøkonomien negativt også selv om deltakerantallet holder seg stabilt.

Det er ikke klokt å satse på at en vedvarende økning i deltakelsen skal kompensere kostnadene som engangslisensen påfører klubbene, fordi løpsinteressen historisk går i bølger. Vi kan følgelig ikke forutsette at antallet deltakere i mosjonsløp vil øke i all fremtid. Hva vi kan forutse, er svingninger i deltakerantallet som det meste annet. Gitt de beskrevne forholdene, må det betegnes som uklokt å bebyrde klubbene med den ekstrautgift engangslisensen representerer.
 

2) Svinn underveis fra arrangørklubbene til forbundet pga. utgifter

At forbundet legger avgift på deltakelsen i mosjonsløp, gir ikke mer penger til friidretten totalt sett. Hva som skjer er at avgiften overfører penger fra klubbene og grunnplanet til forbundet, og dette medfører nødvendigvis at en god del midler blir borte på veien.

På forbundets høstmøte i 2014 ble det oppgitt at totale inntekter fra engangs- og helårslisens så langt i 2013 hadde vært kr 4 995 000. Kretsene hadde fått 1,3 millioner og forbundet satt igjen med kr 1 495 000 etter kostnader.

Det går med penger til forsikring (kr 1 156 205) og utvikling og drift av systemer for påmelding/innbetaling av engangslisensen (kr 1 043750). Forbundet har nå en ansatt som stort sett har lisensadministrasjon som oppgave. Om hans lønn er en del av de nevnte utgiftene, vet ikke Bøler IF Friidrett.

De som kjenner friidretten innenfra, vet at både trening, talentutvikling og den daglige aktiviteten skjer og drives i klubbene. Det er derfor ikke hverken rasjonelt eller solidarisk å overføre betydelige midler gjennom avgift fra klubbene til forbundet, og spesielt ikke når en del av midlene nødvendigvis forsvinner i administrasjonskostnader.

Friidrettens sportslige verdier skapes i klubbene, og dette forholdet tilsier at klubbene må få lov til å beholde sine midler i klubben. Det handler dessuten om frivillig arbeid, og frivillige tillitsvalgte og trenere får ikke styrket sin motivasjon ved å oppleve at de verdiene de skaper indirekte blir avgiftsbelagt. Vi oppfordrer på det sterkeste forbundet til å se at det i siste instans er i deres egen interesse å forlate engangslisensen.

Da engangslisensen ble utredet før forslaget til forbundstinget i 2013 ble ikke arrangørklubbenes mening om lisensen hørt. Et argument som på friidrettstinget 2013 ble fremført til fordel for lisensen, er at den gir øket "trygghet/sikkerhet" for utøverne. Vi mener at denne fokuseringen på løpernes trygghet mangler et realistisk grunnlag.

Bøler IF Friidrett har arrangert Nøklevann Rundt i 33 år. I blant kan løpere falle, og skrubbsår eller forstuede ankler kan oppstå. Skulle slike ting inntreffe får de skadede førstehjelp der og da uten problemer. Dersom mer alvorlige skader skulle inntreffe, vil deltakerne bli kjørt til legevakten og få adekvat behandling i det offentlige helsevesenet. Det er kun akutte skader som dekkes av forsikringen knyttet til engangslisensen.
 

3) Engangslisensen gir arrangører utenom NFIF en konkurransefordel

Da engangslisensen ble innført, ble det argumentert med at "nå skal friidretten ta eierskap over sine egne løp og sin egen idrett." Det ble også nevnt at man tenkte å demme opp for kommersielle løp. Vi kan ikke se at disse momentene er relevante. Klubber som er tilknyttet friidrettsforbundet arrangerer omtrent halvparten av alle løp i Norge mens bedriftsidretten står bak ca. 20 %. Mange løp arrangeres også av uorganiserte trim- og løpegrupper som ikke har noen tilknytning til Norges Idrettsforbund. Andelen av rene kommersielle løp er så liten at dette ikke er noen reell konkurrent i 2015, men engangslisensen kan tenkes å være en faktor som kan drive i gang slike løp.

Når friidrettsforbundets medlemsklubber påtvinges en avgift som bedriftsidretten og frittstående arrangører slipper, så oppleves ikke dette som en solidarisk handling overfor klubbene. Det bør ringe en varselbjelle i friidrettsforbundet når mange enkeltpersoner, klubber og en serviceorganisasjon som Kondis mener at engangslisensen er sterkt urimelig.

Det urimelige ligger for det første i at klubbers og idrettsorganisasjoners medlemmer skal påtvinges en ekstra avgift som går til et annet organisasjonsledd enn der hvor grunnlaget for idretten legges, og dette er som tidligere understreket i klubbene.

For det annet medfører tvungen engangslisens at deltakerne i mosjonsarrangementer pålegges en avgift som i realiteten medfører at forbundet pålegger klubbløse deltakere en tvungen lisens. Hvilket er en urimelig praksis fordi det bare er et særforbunds egne medlemmer som formelt kan pålegges lisensplikt. I de store mosjonsløpene er andelen deltakere som er medlemmer av klubber tilknyttet friidrettsforbundet i minoritet, neppe over 10%.

For Norges Idrettsforbund har idealet i lang tid vært at pengestrømmen i idretten skal gå ovenfra og nedover til grunnplanet i beste demokratiske ånd og i erkjennelse av grunnplanets nøkkelrolle i å fremme idretten. Engangslisensen representerer et iøynefallende brudd med dette prinsippet.

Innføringen av denne lisensen ble dels søkt legitimert ved utsagn om at forbundet sentralt hadde akutt behov for penger. Det ble påstått at dersom ikke avgiften kom nå, ville forbundet i 2014måtte redusere den internasjonale deltakelsen, og juniorklassene i EM og VM ville bli spesielt rammet, i følge påstandene. Denne argumentasjonen ble brukt for å hindre at lisensforslaget ble utsatt for at klubbene kunne bli hørt.

En kan i det hele tatt stille spørsmålstegn også ved premissene for selve avstemningen som fant sted på friidrettsforbundets ting i 2013.

4) Tilbakegang for turritt og trolig også turrenn

Også skiforbundet og sykkelforbundet har introdusert engangslisens for å delta i turrenn og turritt. Sykkelforbundet har hatt engangslisens i en årrekke, og denne har gitt store inntekter til dette forbundet.

Skiforbundet innførte engangslisensen fra og med sesongen 2012/2013. I styrets argumentasjon for innføringen av engangslisensen på friidrettstinget i mars 2013 ble det anført at skiforbundet hadde hatt suksess med innføringen og fått flere medlemmer. En hake ved resonnementet, og noe som viser hvilket hastverk forbundet hadde med å banke lisensen gjennom, var at dette argumentet ble brukt på et tidspunkt hvor mindre enn halvdelen av første sesongen med engangslisens var gjennomført.

I mange turritt har det siden for 3-4 år tilbake skjedd en klar og tydelig nedgang i deltakerantallet. Noen betegner nedgangen som dramatisk. I 2014 er nedgangen svært markant. Denne utviklingen har ført til at sykkelforbundet sentralt har erkjent at det har blitt for dyrt å delta, og det har blitt antydet at arrangørene må sette ned startkontingenten. Et eget utvalg har også blitt nedsatt for å analysere situasjonen og finne ut hva som kan gjøres med den.

Siden engangslisensen utgjør en betydelig del av sykkelforbundets inntekter, har de ennå ikke stilt spørsmålstegn ved denne.

Det har i lengre tid vært en oppadgående tendens i deltakerantallet i turrenn på ski. Men denne tendensen flatet ut i løpet av sesongen 2013/2014, og nå peker deltakerkurven bratt nedover. Dette er det ingen tvil om. Tegnene kan betegnes som illevarslende.

Birkebeinerrennet har i svært mange år vært vårt mest attraktive turrenn, hvor det har vært mest status forbundet med å delta. Birkebeinerrennet har pleid å bli fulltegnet på minutter nesten et år før start. Men to måneders tid foran rennet i 2015 hadde Birkebeinerrennet fortsatt 5000 ledige plasser. Det kan være avlysningen i 2014 som slår ut. Snømangel i Sør- og Midt-Norge og innføring av engangslisensen har rimeligvis også hatt betydning, men denne plutselige endringen må det ligge flere faktorer bak.

Også andre renn enn Birkebeinerrennet har færre registrerte påmeldinger i skrivende stund i januar 2015 enn hva som var tilfelle foran foregående års turrennsesong. Dette maner til stor ettertanke når det gjelder å praktisere lisensordninger som påfører renndeltakerne ekstra utgifter.

På grunnlag av de tidligere nevnte erfaringer fra sykkelritt og turrenn på ski mener Bøler IF Friidrett at friidrettsforbundet må unngå å gjøre seg avhengig av penger fra engangslisensen. Historisk sett har norske mosjonsløp gått i bølger. På 1990-tallet opplevde norske mosjonsløp en langvarig nedgangsperiode som ser ut som en parallell til den turrittene opplever i dag.

Fra rundt 1990 til 2001 var det stor tilbakegang i deltakelsen i mosjonsløp. Først rundt 2005 stoppet nedgangen, og deltakerkurven pekte oppover. Men i løpet av nedgangsperioden ble flere store løp sterkt redusert. Selveste Oslo Maraton opplevde en så stor tilbakegang at det ikke ble arrangert i 2002 og 2003, og Sentrumsløpet hadde også en betydelig reduksjon i samme tidsrom.

Vi mener at historiske erfaringer fra alle de nevnte idrettene og deres respektive mosjonsarrangementer tilsier at en ekstra unødvendig byrde på deltakerne som en engangslisens innebærer, må unngås. Vi mener videre at engangslisens kan karakteriseres som en relativt rendyrket mosjonistskatt.

Dersom det er slik at friidrettsforbundet mangler penger til toppidrett og andre av forbundets aktiviteter, så bør alle klubber bidra og ikke bare de som arrangerer mosjonsløp. Å arrangere løp er naturlig i en friidrettsklubbs virksomhet, og for mange klubbers vedkommende er det en sentral del av deres aktiviteter. Dette er dessuten fullstendig i samsvar med Friidrettsforbundets overordnede formål.

Bak denne aktiviteten ligger i hvert tilfelle svært mye frivillig arbeid som nedlegges i forbindelse med arrangementene. Et opphør av engangslisensen vil virke som en stor anerkjennelse av det frivillige arbeidet som foregår i friidrettsklubber over det ganske land, og være et håndslag til mosjonsutøvere.


 

Til Norges Friidrettsforbund, v/generalsekretæren,  Etne, 10. mars 2014

Framlegg til Norges Friidrettsforbunds sitt landsmøte i 2015


IF Klypetussen gjer framlegg om at landsmøtet i 2015 avviklar ordninga med eingongslisens i mosjonsarrangement gjeldande frå og med landsmøtedatoen i 2015.

Grunngjeving:

Ordninga med eingongslisens er utelukkande ei avgift til Norges Friidrettsforbund som vil gjere det dyrare å delta i mosjonsløp og dermed vil virke hemmande på deltakinga.

Tre av våre løp er arrangement med låg terskel og låg startkontingent. Deltakinga kostar kr 20. Deltakarane vil ha ingen forståing for at det skal være ei separat innkrevjing av ein lisens til NFIF på et same beløpet.

Forsikringsordning a er ikkje nødvendig. Den gjeld utelukkande akutte skadar som dekkast av det offentleg e helsevesenet eller av reiseforsikringa til folk. I dei meir enn tretti åra vi har arrangert fleira løp kvart år har det aldri vært nokon skadetilfelle kor ei slik forsikring ville hatt nokon aktualitet.

Ordninga gir meir byråkrati og mindre glede for oss som arrangerar.

NFIF har dei siste 25 åra ikkje gjort noko som helst for å stimulere til vekst for mosjonsløping. No når det i dei største byane og nokre andre stadar i landet er oppgang i interessa for løp, så er forbundsstyret på bana og vil mjølke denne delen av friidretten dei ikkje har synt noko interesse for i nedgangstidene på 1990-talet og først på 2000-talet.

Med helsing
IF Klypetussen


Einar Gisle Sellevold
Etter vedtak i og fullmakt frå hovudstyret


 

Forslag fra Hordaland Friidrettskrets til Norges Friidrettsforbunds ting i 2015:

Ordningen med engangslisens avvikles fra og med Friidrettstinget 2015.

Ordningen med startavgift gjeninnføres med kr 10 per start i løp/turmarsj, kr 5 per løper i stafetter og kr 5 per løper per løp i karuseller. Beløpene beregnes som i den tidligere ordningen med startavgift på bakgrunn av fullførende deltakere som er 16 år eller eldre og fritak for løp med kr 50 eller mindre i startkontingent.

Begrunnelse:
Hordaland Friidrettskrets mener engangslisensen vil virke negativt på deltakelsen i friidrettens mosjonsarrangementer. Dette er lavterskelarrangementer i mye større grad enn turritt og turrenn. Her kreves det lite utstyr og mosjonsløp og turmarsjer appellerer like mye til begge kjønn og hele familier.

Selv om det nå er stor økning i interessen for mosjonsløp i vår krets, og da i første rekke i og rundt Bergen, så vil engangslisensen i første omgang begrense veksten. Det kan føre til utflating av veksten, og kanskje også medføre en nedgang på linje med den som nesten alle arrangører i Norge opplevde på slutten av 1980-tallet og på nittitallet.

Friidrettsklubbene beregner startkontingenten ut fra hvilket beløp som vil gi flest deltakere og totalt sett et best mulig overskudd tilbake til klubben. Hvis startkontingenten kunne økes med kr 20 til 50 per deltakere uten at deltakelsen ble redusert, så ville flere klubber ha gjort det forlengst. Slik sett kan engangslisensen ses på som en skatt arrangørene må betale til forbundet.

Noe av det mest positive en friidrettsklubb kan gjøre for å tjene penger er å arrangere friidrettsarrangementer, og derfor bør ikke mosjonsløp og turmarsjer skattlegges. Slik sett bør det heller ikke være en startavgift, som vi nå foreslår gjeninnført. Men for kretsen har startavgiften vært en viktig inntektskilde i mer enn 20 år, og det er på den bakgrunn vi foreslår ordningen videreført med en oppjustering av grunnbeløpet fra kr 6 til 10 etter at dette avgiftsbeløpet har stått uendret i mange år.

Det ligger et forsikringselement i engangslisensen mot akutte skader som oppstår i løpet/marsjen. Skader i mosjonsløp er meget sjeldne, og de få som forekommer behandles stort sett av det offentlige via legevaktordninger og arrangørenes sanitetstjenester. Vi har ikke kjennskap til arrangører i vår krets som er blitt stilt til ansvar for skader oppstått i mosjonsløp de siste 25 årene.

NFIF må gjerne forhandle fram forsikringsordninger som tilbys arrangørene. Da kan de som ønsker det, selv velge om de ønsker å kjøpe en slik arrangementsforsikring.

Engangslisensen berører kun medlemslag i NFIF. Det gjør at andre arrangører som bedriftsidrettslag og velforeninger mv. får en konkurransefordel. Det gjør at Hordaland Friidrettskrets må regne med å miste noen medlemslag der det årlige mosjonsløpet er eneste friidrettsaktivitet i idrettslaget. Det er enkelt for dem å overføre slike arrangementer til velforeninger etc. og dermed både slippe unna kretskontingent og engangslisens.