PRESSEMELDING:

Søndag 3.mai arrangeres Wings for Life World Run - et globalt veldedighetsløp som arrangeres i 33 land på 35 ulike steder fordelt på 5 kontinenter rundt om i verden - nøyaktig samtidig. Over 100.000 deltagere fra 126 nasjoner løper for å samle inn penger til organisasjonen Wings for Life, som jobber med å finne en kur for å helbrede ryggmargskader.

Løpet har ingen fast distanse, og du kan selv velge hvor langt du ønsker å løpe - men det er en liten twist: Mållinjen kommer bakfra i form av en bil som starter 30 minutter etter at startskuddet for deltagerne har gått, og følgebilen øker stadig hastigheten. Hver bil styres av den globale løpsplanen og befinner seg dermed på samme tilbakelagte distanse i hver eneste konkurranseløype verden over. I det bilen tar deg igjen er løpet over. Slik fortsetter det til kun én kvinnelig og én mannlig løper gjenstår, både nasjonalt og globalt.

En tålmodighetsprøve

Allerede i september var Aksel Lund Svindal påmeldt til løpet, men i oktober røk venstre akilles under barmarkstrening i Sölden, og dermed glapp årets deltagelse. 

– Jeg gledet meg til å delta, men da jeg innså at jeg ikke kunne løpe ville jeg veldig gjerne bidra på en annen måte.  En ryggmargskade forandrer livet totalt, så om det bare finnes en liten sjanse for å finne metoder og behandlingsformer for å reversere disse skadene er det helt klart noe som er vært å prøve å finne ut av, sier Svindal. 

De tre milene han planla å løpe 3. mai er byttet ut med en fem timers kjøretur som mest sannsynlig vil bli en tålmodighetsprøve for skistjernen som er vant til å suse nedover utforløypen og bortover Autobahn i 150 kilometer i timen. 

LES OM HVORDAN DET GIKK I FJORÅRETS WINGSFORLIFE RUN

Gleder seg til å passere lagkameraten
– Jeg har aldri løpt så langt som under fjorårets Wings for Life World Run. Da klarte jeg 28 kilometer. Det er ny rekord! Jeg er jo ikke vant til at folk heier på meg når jeg løper, så det var stas, forteller Svindal. Han hadde opprinnelig satt 30 kilometer som mål i år. Det vekket konkurranseinstinktet hos Aksels lagkamerat Henrik Kristoffersen.

– Da skal jeg løpe 31. Så lenge jeg slår Aksels rekord i fjor, er alt ok. Hvis ikke sliter jeg kraftig, forteller Kristoffersen lattermildt. 

Aksel på sin side håper at han passerer Kristoffersen med mållinjebilen før han slår hans rekord.

– Jeg håper at jeg tar igjen Henrik før 28 kilometer - det er det viktigste. Vi har jo løpt sammen flere ganger på trening og jeg må innrømme at Henrik er i veldig god form, og han er jo tross bedre laget for løping enn det jeg er, jeg er nemlig litt tjukkere. Henrik kommer garantert til å imponere, så når jeg tar han igjen med mållinjebilen er det nok bare å gratulere, sier Svindal. 

For deltagerne som er «starstruck» av type, betyr det kanskje at disse velger å løpe baklengs på utkikk etter mållinjebilen, men for de fleste andre vil konkurranseinstinktet kicke inn og gi ekstra gass til å løpe minst noen kilometer ekstra i viten om at en av verdens beste alpinister vet akkurat hvor langt han eller hun har klart å løpe.

Flere profilerte idrettsutøvere stiller på startstreken 3. mai, blant annet Heidi Weng, Tiril Sjåstad Christiansen, Thomas Jacobsen, Nils Jacob Hoff, Kjetil Borch og Henrik Kristoffersen.

Alle kan delta - konkurransen inkluderer hele spekteret av løpere, alle fra bedagelige hobbytrimmere til profesjonelle ultraløpere kan delta. Løpet har ingen fast distanse, og hver eneste deltager, på hele kloden, vil starte på nøyaktig samme tidspunkt. Nytt av året er at deltagere ned til 16 år og rullestolbrukere også kan delta. Løpet går 35 steder, og en fullstendig liste over alle stedene er tilgjengelig på www.wingsforlifeworldrun.com/locations
 

Elise_Selvikvåg_Molvik_640x427.jpg
 Elise Selvikvåg Molvik vinner fjorårets Wings for Life World. foto: Einar Søndeland
 

Norsk global vinner i fjor
I fjor løp Elise Selvikvåg Molvik(19) fra Sandnes raskest og lengst blant kvinnene i Wings for Life World Run, og ble kåret til global vinner blant totalt 35.000 deltagere fra 126 nasjoner.– ­­­­Det var det beste løpet jeg var med på i 2014! Folk bør delta fordi det er et helt magisk løp, men samtidig fordi påmeldingsavgiften går til et godt formål, I tillegg er terskelen lav for å delta siden deltagerne selv kan bestemme hvor langt de ønsker å løpe, forklarer den kvinnelige globale vinneren som selv har valgt  Stavanger som årets løpsdestinasjon søndag 3. mai 2015.

LES REPORTASJEN FRA FJORÅRETS WINGSFORLIFE RUN