Det første Göteborgsvarvet gikk 7. juni 1980. Det var knallvarmt med rundt varme 30 grader. 1800 løpere, mest menn, var påmeldt til den første utgaven.

Svensk skipsfartsindustri var verdensledende under andre verdenskrig og i årene fram til 1970. Men så kom skipsfartskrisen. Og da det første Göteborgsvarvet gikk i 1980, gikk det mot slutten for mange av de store "skeppsvarvene". Men løypa kunne ikke gå langs elvebredden i Hisingen de første årene på grunn av verftene. Den gikk et stykke unna og opp i høyden på Hisingen før den gikk gjennom Keilers park i bratt unnabakke ned mot sjøen igjen.

Men etter hvert som verftene ble lagt ned, så vokste det fram en ny bydel som på langs elvebredden, som det gjorde i Oslo etter at Aker mekaniske verksted ble lagt ned og vi fikk Aker Brygge. Og i dag går løypa langs elvebredden hele veien langs Hisingen og er blitt langt flatere, men også ganske kronglete på smale veier hvor det løpes i kø.

Nedenfor er det mange bilder nettopp fra Hisingen. Bli med på varvet i Göteborg hvor 46 425 løpere i 2015 tok hele runden fra Slottsskogen og tilbake til mål på Slottsskogsvallen.
 

Foto (der annen fotograf ikke er oppgitt): Kjell Vigestad


Løypekartet:

Goeteborgsvarvet_kart_640.jpg
Løypa: Start og mål er i Slottsskogen sør i Göteborg. Etter 5 km starter klatringen opp til Älvsborgsbron.

Teten_2km_IMG_8919.jpg
Etter 2 km: Eliten løper gjennom Slottsskogen. (Foto: Runar Gilberg fra 2011)

Groent_IMG_9097.jpg
Gjennom Slottsskogen: De første kilometerne går i det grønne. (Foto: Runar Gilberg)

5km_Kari_Langerud_bakfra_A20G5304.jpg
Mot Alvsborgsbron: På bildet er det Kari Langerud som kliver oppover den lange bakken. Hun ble nr. 2 i klasse 55-59 år bak en annen norsk løper, Synøve Brox.

5km_Mats_Nagelsen_Hansen_Oestmarka_A20G4972.jpg
Flere norske opp mot Älvsborgsbron: Mats Nagelsen Hansen fra Østmarka Triatlon som løp på gode 1.17.07. Han var en av 663 norske som gjennomførte fjorårets Varv.

Aelvsborgbron_Aase_Klinkenberg_A20G5314.jpg
Stor bro: Âlvborgsbron ble åpnet i 1966 av Olof Palme, som seinere ble Sveriges statsminister og i 1986 drept i et attentat. Den var den gang Sveriges største bro med en lengde på 900,6 meter og et spenn på 417,6 meter. Broa har en seilingshøyde på 45 meter og selv de største skipene kunne nå seile inn og ut av havneområdet i Göteborg med de store skipsverftene.  

Utsikt_fra_broa_A20G5360.jpg
Fra bro til bro: På bildet ser vi oppover Göta älv der løypa går langs Hisingen. Øverst til høyre ser vi bygget som på folkemunne kalles Leppestiften. Det ligger der neste bro langs løypa, Götaälvsbron, fører løperne tilbake til sentrum i Göteborg igjen.

Broa_utsikt_mange_A20G5352.jpg
Eriksberg: Vi ser løftekranen til det største av verftene, Eriksbergsvarvet.

Broa_Kexchocklad_3_A20G5425.jpg
Kexchoklad: Den svenske varianten av norske Kvikk Lunsj har vært en trofast følgesvenn for Göteborgsvarvet omtrent siden starten. Kex-løperne som deler ut sjokolade til publikum, er blitt et fast og populært innslag.

Broa_dimensjoner_A20G5498.jpg
Solide dimensjoner: 46 000 løpere over broa er for nesten ingenting å regne i forhold til den belastningen den er konstruert for, og særlig når det tar 4 timer fra første til siste løper har passert.

Drikke_Thomas_Rene_Hansen_1-32_A20G5463.jpg
Ned av broa: På vei nedover mot elvebredden ligger drikkestasjon nr. 3. hvor norske Thomas Rene Hansen, fyller på med væske på en solrik, men ikke så varm dag i Göteborg. 

Eriksberg_A20G1390.jpg
Minnesmerke: Løftekranen til Eriksbergsverftet står tilbake som et monument av en svensk storhetstid innen skipsbygging, mens området ellers er blitt boligområder. (Foto: Kjell Vigestad fra 2011) 

Mange_langs_Hisingen_Aelvsborgbron_langt_bak_A20G5731.jpg
Lengre opp langs elven: Vi ser Älvsborgsbron langt i bakgrunnen og løftekranen er fortsatt synlig.

Skjelett_A20G5709.jpg
Kø og ikke kø: Løperne starter i 31 puljer som er godt seedet, dvs. med ca. 1500 omtrent like gode løpere i hver pulje og med gjennomsnittlig 6 minutter mellom hver pulje. Dermed spres løperne i liten grad og her etter 10 km kommer løperne fortsatt i bølger. En stund er det kø og så stilner det innen neste bølge med løpere kommer. Akkurat her er det stille før stormen, - før tyngdepunktet i neste pulje kommer. 

Hisingen_Quality_faa_loepere_A20G5588.jpg
Noen etternølere: Disse har sakket litt bak de øvrige i sin pulje og har løypa nesten for seg selv i det de passerer en ny teaterbygning i den nye bydelen..

Band_rare_instrumenter_A20G5795.jpg
Varierte musikkinnslag: Her er det svensk folkemusikk som gleder løpere og publikum. Har du løpt i Göteborg flere ganger så vet du hva som kommer. Mange av musikkgruppene stiller opp år etter år.

Storband3_A20G5655.jpg
Mer folkelig musikk: Storband med trekkspill og solist gleder kanskje mest løpere i litt eldre årsklasser. I et løp som i år arrangeres for 37. gang er det en del av dem. Hele 65 løpere har deltatt i samtlige Göteborgsvarv siden 1980.

Publikum_paa_berget_A20G5662.jpg
På bergkanten: Tilskuere med god oversikt.

Picknick_i_det_groenne_mange_Hisingen_A20G5777.jpg
Mange tilskuere: Her har de utrustet seg for picknick. Det tar nesten fem timer før alle løperne er forbi.

Orkester_paa_lastebil_A20G5950.jpg
Rock: Totalt er det 50 musikkinnslag langs løypa. Det betyr i gjennomsnitt mer enn to for hver km.

Tunga_skeivt_armene_ut_A20G5704.jpg
Halvveis: Det er ikke annet å vente enn at man begynner å bl sliten.

Kai_Hisingen_baat_A20G5921.jpg
På bryggekanten: Det er publikum nesten hele veien. Noen har tatt med stoler ned på bryggen mens andre har tatt med kaffe og kaker på sitteplassen utfor inngangsdøra. Og en sitter bokstavelig talt på gjerdet.

Privat_drikkestasjon_Goetaaelvbron_A20G5956.jpg
Ekstra drikkestasjon: Over Götaälvsbron går  trikken helt inn til løypa, så der er det mindre rom for publikum. Men det er plass til en privat drikkestasjon.

Fra_bro_til_bro_A20G5962.jpg
Tar sjansen: Løperne lar seg også friste av privat servert drikke selv om det er hele 10 drikkestasjoner underveis. Her har de nådd toppen av Götaälvsbron som har en fri seilingshøyde på 18 meter, dvs. mindre enn halvparten av Älvsborgsbron. Men bakken opp føles likevel tung og lang når man nærmer seg 15 km-merket.

Lennart_Hansson_inkognito_A20G5981.jpg
Inkognito: Rosa Panter'n, alias Lennart Hansson, løp i fjor undercover og ikke i sedvanlig Rosa Panter-kostyme. Det var hans 20. strake Varv.

%3Cb%3ERosa+panter%3A%3C%2Fb%3E+Lennart+Hansson+kommer+til+Oslo+for+%E5+vise+hvor+moro+det+kan+v%E6re+%E5+l%F8pe+25+runder+p%E5+Bislett.
Mer typisk antrekk: Rosa Pantern'n anno 2005 i ett av de mer tekkelige antrekkene han
har stilt med. De meste dristige gikk med da hjemmet hans brant opp for noen år siden.


Leppestiften_A20G6000.jpg
Leppestiften: På vei ned fra Götaälvsbron passeres kontorbygget som på grunn av sin røde topp og fasongen forøvrig "lyder" navnet leppestiften.

Avenyen_A20G6138.jpg
Høydepunktet: Etter at løperne har løpt rundt Leppestiften og inn på Kungsportavenyen, så er det parade hele veien opp til Konserthuset og Götaplassen, - en rettstrekning på mer enn en kilometer med tette publikumsrekker hele veien. Det gjelder å spare litt krefter til man kommer til Göteborgs paradegate

Forbi_havguden_Poseidon_A20G6045.jpg
Poseidon: Helt på toppen av Avenyen rundes den romerske havguden Poseidon på Götaplasen. Her er det storskjerm og underholdning. Og i år starter de unge på sin Varvskarriere her. Det nye løpet, Cityvarvet for de under 18 år, følger den blå linjen til de voksnes løp herfra og til mål. De får løpe de siste 4,2 km av Varvet inntil de blir ganle nok til å løpe selve Göteborgsvarvet det året de fyller18. 

Innsjoe_IMG_9154[1].jpg
Idyllisk avslutning: Løpet er tilbake i Slottsskogen og bare en kilometer står igjen. Foto: Runar Gilberg

Geir_Selte_Hytteplan__F6C0690.jpg
Inn på Slottsskogsvallen: Göteborgs historiske friidrettsstadion er rammen om målgangen. Her er det Geir Selte, en av Hytteplans mange løpere, som bare har noen få meter igjen til mål. 45 løpere fra Hytteplan Sport fullførte fjorårets løp. (Foto: Per Inge Østmoen)

Mot_maal_selfiefilm_A20G6294.jpg
Selfie 1: Det gjelder å dokumentere målgangen som viser at det er mer enn en heisatur man har vært med på i Göteborg.

Mot_maal_Kina-selfie_A20G6312.jpg
Selfie 2: Volvo, som i 2010 fikk kinesiske eiere, hadde invitert kinesiske medarbeidere til Varvet og 108 av dem fullførte løpet. Her Hongbo Li som tar en selfie like før målgang.

Mot_maal_slaa_hjul_A20G6335.jpg
Seiersglede: Selv om stilpoengene i en turnkonkurranse ikke hadde blitt så store, så var gleden av å avslutte løpet på denne måten desto større.

Opploep_spurt_A20G6264.jpg
Spurt: Mange andre valgte heller å avslutte med å gi alt på oppløpet.

Opploep_I_love_you_Jesus_A20G6229.jpg
Og noen viste både V-tegn og strakte hedene over hodet i gleden av å løpe i mål.


Les også:
Lite sti, men god stemning i tidenes første TrailVarv
(17. mai 2016)
Hovedreportasjen fra Göteborgsvarvet 2015
Trippel norsk dobbel i MellanVarvet og Lilla Varvet i Göteborg
 (Fra barne- og ungdomsløpet i 2015)
Gøteborgsvarvet - en guidet rundtur  (Fra 2011)