Ingressfoto: Teten 2015. Foto: Sahara Marathon

Solidaritetsløpet går 24. februar i 2016. Internasjonal deltakelse gir oppmerksomhet for saken og en fin opplevelse for løperne.

Nederst i artikkelen ligger lenker til nye filmer, artikler, m.m. Scroll gjerne ned og få oversikt over tekst, løpsinfo og lenker.

Den 16. utgaven av Sahara Marathon går 24. februar. Deltakerne er tilbudt en chartret pakkereise med opphold ved Smara Leir fra 20. og 27. februar. Den internasjonale sportsbegivenheten Sahara Marathon er initiert til støtte for Vest-Saharas selvstendighet fra okkupasjonslandet Marokko. I år hadde arrangementet som tema "Barns rettigheter" som skal realiseres gjennom prosjekter med idrettsskoler.

Fra Sahara Marathon går inntektene hvert år til humanitære prosjekter i de saharawiske flyktningleirene (Tindouf-Algerie). Sahara Marathons prosjekter kan vise til at "fremskritt i ørkensanden” har blitt til idrettsbaner, opplæringsplaner, sportskoler, ungdomsklubber, barnepass, levering av legemidler og skolemateriell på sykehus og skoler.

Fra Europa er det også sendt campingvogner med nødvarer og sportsutstyr levert av institusjoner, bedrifter, skoler og enkeltpersoner. Det er tilrettelagt program for de saharawiske utøvere som deltar i internasjonale konkurranser utenfor leirene.

ph_simen_o_196_Francisco_Javier_Banos_Sancho_869_n%2B%281%29.jpg
Simen Killingmo løper med spaniolen Francisco Javier Banos Sancho. Foto: Sahara Marathon 2015

Fra i år er det også lansert en kampanje, BetterNow, der utøverne gjennom eget initiativ kan starte innsamlinger av penger til prosjektet. Mer info om dette ligger på www.proyectosahara.com

Sahara Marathon kan de siste årene skilte med flere prosjekt i leirene. Bl.a. har spanske fysisk og psykisk utviklingshemmede deltatt i løpene. Det engelske “Sandblast” har mange prosjekter, bl.a. utdanning i film, litteratur, musikk, fotografi m.m.

A storm, this time not of sand, but of projects

ph_600_logo_Sahara_Marathon_2016.jpg
ph_for_the_children_B-oEU-oW8AEJcR9.jpg
Stor steming før starten. Foto: Sahara Marathon 2015

Landet Vest-Sahara er okkupert av Marokko. Løpet går mellom tre flyktningleire inne i Algerie.

Mens det sportslige aspektet er sosialt og lite elitepreget, er støtten til det saharawiske folket i eksil viktig., Å være med på å få i gang sosiale prosjekter som Sahara Marathon står bak, er av stor betydning. Bygging av sportsanlegg, levering av medisiner, skolemateriell, samt opplæringsplaner for lokale utøvere er noen av prosjektene som er gjennomført. Mens kontakten Saharawiene opplever med deltakere fra hele verden utgjør kanskje den største forskjellen.

Selve traséen omtales som terrengløp. Det er vanlig å legge til 15 - 20 min til en gatemaratontid. Det er kjølig ved start på morgenen. Det blir fort passende temperatur som stiger med utfordringene i terrenget og inn til målgang. Der er det 25-30  °C..

ph_Alice_B-oFK2vUcAApN0b.jpg
Alice Kimler Karnerud, 10 år. Her etter fullført 10 km i 2015. Foto: Sahara Marathon

Her deltar folk fra fem verdensdeler. Dette har stor betydning for det okkuperte Vest-Sahara og gir opplevelser og mye moro, samt ikke minst innsikt for deltakerne. Løpet har 16-årsjubileum på nasjonaldagen 24. februar 2016. Reisa varer ei uke. Mange europeere, en god gruppe fra Storbritannia, og særlig mange fra Italia og Spania er med. Skandinavisk deltakelse har vært betydelig de siste 10 årene. Dette er opplevelsen alle burde få med seg en gang i livet.

ph_Lise_bak_209_Nancy_Carolina_Graterol_Montilla_Sahara_Marathon_2015.jpg
Lise Grønskar har funnet ryggen til Nancy Carolina Graterol Montilla fra Venezuela. Foto: Sahara Marathon 2015

Tegning_SaharaProsjekt2006_138.jpg
Sahara Marathon prosjekt 2006. Slik var prosjektet tegnet ut da vi ankom Sahara Marathon 2006.

Foto_bane_SaharaMarathon_project_2007.jpg
Slik var virkeligheten når undertegnede kom på besøk sommeren 2006. Foto: Oddvar Røsten

ph_sahara_vollyball_IMG_20150216_140056.jpgSandvollyball med enkelt utstyr går bra på vinteren. I kveldsmørket i varmere perioder er det baner med beslysning som gjelder. Foto: Sahara Marathon 2015


Deltaker-info

Flyreisen

Et fly fra Air Algerie er chartret for å transportere deltakere fra Madrid til Tindouf. Avreise er lørdag 21. februar og retur lørdag 27. februar.

Dersom mindre enn 100 deltakere registrer seg for å ta chartret fly, kan det være nødvendig å gå tilbake til rutefly som innebærer et flybytte i Alger.

Møtestedet vil være i skranken til Air Algerie i den nye Terminal T-4 på Barajas flyplass i Madrid, hvor du er nødt til å være kl 16.00.

Flyet er booket for:

Madrid-Tindouf: Lørdag 20. februar 2016 kl. 18.00

Tindouf-Madrid: Lørdag 27. februar 2016 kl. 19.15 (ankomst i Madrid: kl. 22.15)

Denne planen vil ikke være offisielt før Air Algeries bekreftelse.

Visum

Visum søkes kollektivt fra Spania, og organiseres av Sahara Marathons reiseleder i Madrid. Ikke glem passet og sjekk utløpsdato (må være gyldig i 6 måneder i forkant av reisedato).

Program

Lørdag: Ved ankomst Smara leir vil deltakerne, 5 i hver gruppe, bli fordelt til lokale familier og vist til sine telt hvor de komme i orden og få anledning til å hvile.

Søndag og mandag: Deltakerne har fri til å utforske leirene og akklimatisere seg. Registering/startnummerutdeling og informasjon gis i Protocolo. På mandag kveld blir det pasta party for alle besøkende.

Tirsdag: Maratonløpet. 4 distanser: Løperne busses til start.

Onsdag: Premieutdeling (stort program)

Torsdag og fredag: Barneløp og sportsbegivenheter, besøk på skoler, sykehus, museer og ut til sanddynene.

Sahara Marathon-organisasjonen og det saharawiske folk vil prøve å sikre at besøkende trives i leirene. Det er imidlertid viktig å forstå at arrangementet også handler om solidaritet. Deltakerene vil være bosatt i en uke under samme forhold som saharawiene har levd med i 40 år. Med dette i bakhodet, er det bedt om at deltakerne besøker leirene med et åpent sinn og en fleksibel holdning.

Alle familier vil få økonomisk hjelp og forsyninger fra organisasjonen. Den saharawiske gjestfriheten er stor og de vil gjøre sitt beste for at du føler deg som en del av familien.

Påmelding

For å registrere sende en mail til norwaymarathon ( at ) gmail.com med følgende informasjon:
(Dette er en foreløpig påmelding, selve påmeldingskjema etc. tar vi senere.)

Navn
Adresse
Telefonnummer
E-post
Nasjonalitet
Fødselsår
Tiltenkt distanse (maraton, 21 km, 10 km, 5 km)
Distansen kan endres ved startnummerutdelingen.

Påmeldingsavgiften ligger på EURO 900. Med forbeholdt bekreftelse fra Air Algerie. Samme pris for deltakere som ikke deltar i løpet. Dette dekker charter fra Madrid, mat, en ukes opphold, startnummer, t-skjorte, medalje og all transport i Sahara. Av dette går noe til finansiering av løpet, noe i lønn til familier som huser oss, noe til Sahara Marathon og prosjekt som har program for utbygging av sportssentre med sportskoler for barn og ungdom. Den internasjonale Røde Halvmåne og Sahara Marathon-organisasjonen vil gi medisinsk støtte på steder langs løypa og firehjulstrekkbiler gir mobil hjelp om nødvendig.

I tillegg kommer reisen til Madrid. Etter hva som er mulig kan vi prøve å koordinere reiser fra Norge. Da er det lurt å være tidlig ute. Vi anbefaler påmelding allerede innen september for deretter å booke fly til Madrid. Da er også prisene gunstige.

Påmeldingsavgift = bindene påmelding, bør skje innen desember. Så lenge der er ledige plasser, er siste frist 15. januar.

Les  om svensk familie i tidsskriftet VÄST SAHARA: Tre generasjoner sprang for Vest-Saharas frihet

Tidskriften Västsahara hjemmeside

ph_Sune_y00000140.jpg
En selfie med Sune langt ute i ørkenen. Foto: Sune Hundebøll 2015

18 Skandinaviske deltakere 2015:

Norske: Ingunn Agnete Ytrehus, Oline Lovise Yksnøy, Simen Wien Killingmo, Lise Grønskar og Lars Ludvigsen, N/DK.
Svenske: Juan Pablo Obregón Clavijo, Malin Maria Hansson, Ola Larsson, Nanna Hallberg, Johan Büser, Ahmed Said Benatallah, Jenny Wrangborg, Emmy Karnerud, Alice Kimler Karnerud og Karl Gustav Karnerud.
Danske: Sune Hundebøll
Finske: Laura Brennan

Reportasje med mange bilder fra løpet 2015 og tekst av Sune Hundebøll 

Lars Ludvigsens reportasje

Bakgrunn for konflikten

SAIH, Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond, publiserte i vår: 

Rapporten Acting With Impunity: Morocco's Human Rights Violations in Western Sahara and the Silence of the International Community gjennomgår menneskerettighetsbrudd i Vest-Sahara fra 1. april 2014 og frem til 1. mars 2015.

Resultater 24. februar 2015

Sport projects

Kort film fra 2015 med bl.a Lise, Oline og Lars.

Kort film 2 fra 2015

Fra ankomst og starten

Sunes dagbok fra Sahara Marathon reisen.

30 min filmstripe fra ulike punkter i løypa med deltakere 2015, Italiensk kommentator.

Flott film fra en løpende

Vimeo: 1514 Clouds do not stop ENGLISH PROMO from Visuallab on Vimeo.

SAHARA L!BRE

Samleside for Sahara Marathon på kondis.no

Hjemmesiden

Ønsker du å delta ved Sahara Marathon 2016 ?
Skriv til Skandinavisk kontakt, Sahara Marathon Prosjekt, Oddvar Røsten
e-post:  norwaymarathon (at ) gmail.com

ph_sahara_blaa_himmel_IMG_20150215_115006.jpgFoto: Sahara Marathon 2015