Hvert år reiser tusenvis av norske kondisjonister verden rundt til stadig flere kondisjonsarrangementer og på treningsleir. Mens det tidligere gjerne dreide seg om relativt få arrangementer, vokser nå lista for hvert år. Flere og flere reiser også på egenhånd og ordner reise og innkvartering sjøl. Med internett har det blitt svært enkelt og trygt. Men hotellene som folk bor på, har ikke forandret seg stort de siste årene. De er ofte kjedelige.

Men det finnes alternativer. I 2011 hadde kondis.no en artikkelserie med Reisende Onkel Kondis ,som brukte Couchsurfering  for å ha et sted  å bo når han reiste rundt på maraton og andre løp rundt om i verden.

Couchsurfing er et ypperlig system, men er nok mest et tilbud for ungdom og andre som også ønsker å treffe nye mennesker på turene sine. For kondisjonister er nok komforten viktigere og viktigere etter som en blir eldre og vil ha alt godt tilrettelagt når en reiser utenlands. Det viktigste er da få en stor opplevelse "ute i løypa". For andre er målet kanskje å sette en pers og for de fleste er det viktigste å delta i en stor kondisjonsfest.


Airbnb
Da kan det å bo i leilighet være et godt alternativ til kjedelige og ofte dyre hoteller. Her har det kommet til en rekke tjenester som byr på nettopp dette.  Størst av dem alle er Airbnb som undertegnede har brukt to ganger dette året. I motsetning til CouchSurfing hvor det er snakk om å bo på "sofaen" gratis hos folk,  er Airbnb et nettsted som fungerer som tredjepart mellom folk som ønsker å leie ut en leilighet, evt. et rom, og folk som ønsker å leie leilighet eller rom når de er ute å reiser.

På nettsiden kan du søke etter leiligheter på det stedet du ønsker å bo. Du kan oppgi dato for å sjekke inn og ut og hvor mange dere er som skal bo der. Akkurat som på en hotellside. For øyeblikket kan du velge mellom leiligheter 192 land og ikke mindre enn 31.709 byer.  Enten du skal leie ut eller leie er det første en gjør å opprette en konto hos airbnb.

Gøteborgsvarvet
Et av de mest populære løpene i utlandet for oss i Norge er Gøteborgsvarvet. Mange reiser opp og ned på dagen, men i 2013 kan Gøteborgsvarvet kombineres med en langhelg.  Løpet ble fulltegnet 11. september og har 62000 påmeldt, men det er fortsatt ledige startplasser for norske løpere (Se påmelding via Midnight Sun Marathon) . Her er et eksempel på hvordan airbnb fungerer. Løpet går lørdag 18. mai. Det betyr at en kan reise nedover til Gøteborg torsdag 16. mai og overnatte til søndag 19. mai. Tre netter og en fin langhelg.



VI har søkt på tre netter og valgt at vi er fire gjester. Vi får opp et kart hvor du kan zoome inn og ut. Leilighetene er listet opp med bilder og de sorte tallene i de gule ringene er antall omtaler av stedet fra folk som har bodd der. Dermed får du ytterligere informasjon om stedet utover det eieren oppgir. Til høyre får du prisen per døgn per leilighet. Det er ikke pris per person, så i dette tilfellet med med fire personer i leiligheten, ligger dette utvalget av leiligheter i pris per person på mellom 200 og drøye 400 kroner. Med fire personer for disse tre nettene i Gøteborg kom det opp 26 resultater.



Vi har valgt en leilighet som kan ha opptil 6 gjester, men med to soverom passer det bra for oss fire som skal bo der. Du får se bilder av leiligheten og av og til også av uteområdet, som på bildet her. Vi har sjekket kalenderen og funnet at leiligheten er ledig for vår periode.  Leiligheten koster kr 1285 per døgn. Det gir en pris per person på kr 322 per døgn. Hver person betaler da snaue 1000 kroner for overnattingen torsdag til søndag. Leiligheten på 70 kvadratmeter har bl.a. moderne kjøkken, Wi-Fi, TV, balkong, vaskemaskin og peis.  Alle åtte omtalene fra folk som har bodd der, er meget positive. 



Noe som er veldig bra i forhold til Gøteborgsvarvet er avstand fra leiligheten til startstedet. Her har vi zoomet litt ut fra kartet på airibnb for å vise avstanden til Gøteborgsvarvet. Leiligheten ligger innenfor den rosasirkelen og Varvet starter i sørenden av Slottsskogen. Gangavstand altså. Du får også en visning i Street View på Google kartet fra en gate i strøket.

Hvis en går for dette stedet kontakter du eieren via airbnb og du vil få en e-post via airbnb-systemet. Johannes som leier ut dette stedet har en 100 % "response rate" og svarer i løpet av et døgn. 

Trygghet og betaling
Utleieren har fått sitt telefonnummer verifisert og finnes på facebook.  Sjøl har jeg brukt airbnb i New York City og i San Sebastian i Spania i år. Begge ganger har det fungert bra. Hyggelig folk vi bodde hos både på Brooklyn og i Soho på Manhattan. I San Sebastian bodde vi en topp moderne leilighet midt i sentrum av byen.
 
Vertskapet var akkurat slik en kan ønske seg til stede når du trengte dem og ikke i veien ellers. Det eneste negative var at stedet vi hadde valgt på Manhattan, som vi bestilte flere måneder i forveien, likevel ikke disponibelt. Vi fikk beskjed fra airbnb ca. 3 uker før avreise at utleieren hadde trukket avtalen. Ja, hun var faktisk ikke å finne lenger på airbnb.
 
Vi var nok uheldige med valget vårt for ingen omtaler av stedet var lagt ut. Nå endte vi dermed opp med tre uker i Brooklyn og en uke på Manhattan. Brooklyn ble en positiv opplevelse, som vi ikke ville vært foruten. Uansett bør en gjøre flere forespørsler og sjekke i omtalene om noen har opplevd at avtalen ikke har blitt opprettholdt. 

Når det gjelder betaling så skjer den gjennom airbnb. Først 24 timer etter at du har flyttet inn, vil pengene overføres til eieren. 

Om Airbnb 
Nettstedet ble opprettet i august 2008 og har vokst enormt bare de siste månedene. I følge Wikipedia hadde Aitbnb leiligheter i 26.000 byer i juli i år, mens de nå har 31.709. En økning med 20% bare de siste 4 månedene.

Akkurat i disse dager har Airbnb gått sammen med City of New York for å hjelpe de over 100 000 som fortsatt er i nød etter orkanen Sandy. 525 Airbnb-medlemmer har allerede åpnet sine hjem for at folk som er berørt av ødeleggelsene, kan bo der gratis.

Vi kjenner til flere norske kondisjonister som har brukt airbnb og vært fornøyde.

Nedenfor videoen har vi tatt med noen bilder for å vise bredden i type leiligheter/hus som en kan bo i gjennom airbnb.



 
  San Fancisco


New Zealand


 London


Dubai


Danmark


Bali