Pressemelding:

1000 deltakere løp i strålende sol til inntekt for forskning på ryggmargsskader​. Mest fornøyd var han over å ha slått broren Svein Ove Risa, som tok seieren nasjonalt i fjor, men som løp i Florida i år og vant i herreklassen der.

Det globale veldedighetsløpet Wings for Life World Run ble arrangert på 35 steder i 33 ulike land med over 100.000 deltagere - nøyaktig samtidig. Istedenfor en fastsatt distanse, kommer mållinjen bakfra i form av en bil, og i Stavanger var det alpinisten Aksel Lund Svindal som jaget deltagere. Svindal kunne ikke delta i selve løpet på grunn av akillesen, men kjørte mållinjebilen som fulgte deltakerne. - Det er utrolig imponerende å se at mennesker som har møtt så mye motgang og sitter i rullestol, likevel deltar. Det kjennes godt å engasjere meg i en så viktig sak som berører så mange mennesker, sier Aksel Lund Svindal.

Han var opptatt av at ikke lagkamerat Henrik Kristoffersen skulle slå Svindals egen rekord fra fjoråret på 28 kilometer. Det klarte ikke Kristoffersen, som måtte se seg slått av Svindal på rundt 26 kilometer. – Da han tok meg igjen var jeg lettet, for å være helt ærlig. Aksel løp 28 kilometer i fjor, og han er bare den råeste typen jeg vet om. Det er det lengste jeg har løpt noen gang, så jeg er helt klart fornøyd, sier Kristoffersen etter løpet.

Konkurrerte på hvert sitt kontinent

Jarle Risa fra Undheim i Time kommune stakk av med seieren og ble nasjonal vinner før Aksel Lund Svindal og mållinjebilen tok han igjen etter 59 kilometer. Broren til Jarle, bonde og dyrlege Svein Ove Risa vant det norske løpet i fjor. I år tok han seieren i Florida, men måtte likevel se seg slått av Jarle som løp fire kilometer lenger på hjemmebane.

– Det var tungt i motvind, men jeg slo jo Svein Ove. Det var jo det viktigste i tillegg til å vinne selve løpet, vi har trent mye sammen, sier Jarle.

- Jeg forventet at broren min kom til å vinne, han er en av de beste løperne i Norge, sier Svein Ove fornøyd etter seieren i Florida.

Ble nasjonal vinner igjen

Elise Selvikvåg Molvik (20) fra Sandnes var den globale vinneren i kvinneklassen i fjor, og ble i år nasjonal vinner på 45 kilometer da mållinjebilen tok henne igjen. Også hun merket vinden. – Jeg hadde ambisjoner om å komme på 2. eller 3. plass, og syns det var en hardere løype og mer vind enn i fjor. Men så kjente jeg at jeg ble litt gira underveis, og tenkte at jeg kanskje kunne vinne nasjonalt, sier Elise.

Heidi Weng løp 30 km under årets løp, og var veldig fornøyd med å slå sin personlige rekord fra fjoråret.

- Jeg hang meg på Elise Selvigvåg Molvik fordi jeg visste hun var rask. Jeg skulle gjerne løpt lenger, men jeg ble litt kvalm så jeg måtte gi meg ved 30 kilometersmerket. Jeg er uansett fornøyd med å ha løpt så langt til inntekt for en god sak, forteller Weng. 

Gir de ryggmargsskadde et håp

Under Wings for Life World Run løp verden samlet til inntekt for en felles sak: Kampen om å finne en kur for invalidiserende ryggmargsskader. På verdensbasis deltok 101 280 løpere, som totalt samlet inn over 4,2 millioner euro, cirka 35,2 millioner norske kroner. Donasjonene går til stiftelsen Wings for Life, som finansierer forskning for å finne en kur for ryggmargsskader. I år var løpet åpent også for rullestolbrukere. Det er familien til Peter Funquist (20) glad for. Peter sitter i rullestol etter en ryggmargsskade han pådro seg i slalåmbakken rett før julen 2012. Han vant rullestolklassen med 15,83 kilometer.

– Jeg er så fornøyd! Da jeg kom til 12, 13 og 14 kilometer kjente jeg at jeg var veldig stolt, sier Peter.

- Han er jo veldig godt trent, da. Det er en sterk opplevelse for oss å delta her sier Kjersti, som er mor til Peter og jobber som sykepleier.

Leif Arne Fjellheim, leder i Landsforeningen for ryggmargsskadde setter stor pris på at folk stilte opp både i Stavanger og over hele verden.

–Både nasjonalt og internasjonalt er man avhengig av økonomiske donasjoner for å kunne forske på ryggmargsskader. Dette prosjektet gir definitivt håp, og vi er takknemlige ovenfor alle som har bidratt, sier Fjellheim.

Fjorårets globale vinner Lemawork Ketema fra Etiopia slo sin rekord på 78 kilometer og ble igjen kåret til global vinner av Wings for Life World Run med 79.9 kilometer i Østerrike. Årets kvinnelige vinner ble Yuuko Watanabe fra Japan som løp 56.33 kilometer i Takashima. 

Kjente norske atleter som alpinkjører Henrik Kristoffersen, skiløper Heidi Weng, Twintwip-utøver Tiril Sjåstad Christiansen og roerne Kjetil Borch og Nils Jacob Hoff deltok også i dagens løp i Stavanger.

FAKTA

Wings for Life World Run

  • Globalt veldedighetsløp der målet er å samle inn penger til organisasjonen Wings for Life som jobber med å finne en kur for å helbrede ryggmargskader.
  • Arrangeres i 33 land på 35 ulike steder fordelt på 5 kontinenter rundt om i verden - nøyaktig samtidig.
  • 101 280 deltok i over 30 byer. Dette er en tredobling fra i fjor.
  • Over 35,2 millioner kroner ble samlet inn til stiftelsen Wings for Life
  • I Norge gikk løpet fra Clarion Hotel Energy søndag 3.mai.
  • En bil følger deltakerne bakfra, og når den siste løperen er tatt igjen av bilen, er løpet over.
  • En mannlig og en kvinnelig vinner krones til ”Wings for Life World Champions”.

PLASSERINGER

Menn:

1. plass Jarle Risa fra Undheim, 58,8 km

2. plass Goran Muric, 54, 1 km

3. plass Andreas Martinussen fra Jar, 49, 4 km

Kvinner:

1. plass Elise Selvikvåg Molvik fra Sandnes, 44, 93 km

2. Therese Nordbø, 42, 43 km

3. Mari Mauland, 42,12 km

Stiftelsen Wings for Life

Alle inntektene fra løpet går til Wings for Life, en stiftelse som finansierer forskning for å finne helbredende behandling etter ryggmargsskade. Forskerne mener at dette skal være mulig, og at det kun er et spørsmål om tid og ressurser.

Ryggmargsskader

  • Det er anslått at 3 millioner mennesker verden over lever med ryggmargsskader. Hvert år øker antallet med 130 000.
  • Hovedårsaken til skadene er trafikkulykker, sport og arbeidsulykker, fall eller ved sykdom.
  • En ryggmargsskade forandrer en persons liv – det kan være fysisk, emosjonelt og sosialt.
  • Når en person får en ryggmargsskade, betyr det at kommunikasjonen mellom hjernen og andre deler av kroppen blir brutt med det resultat at signaler ikke lenger når forbi skadestedet.

www.wingsforlifeworldrun.com

_MG24863.jpg
Foto: Arrangør.

_MG24984.jpg
Aksel Lund Svindal som jaget deltagere. Foto: Arrangør.

_MG25061.jpg
Foto: Arrangør.

_MG_8027.jpg
Starten. Foto: Arrangør.

_MG_8684.jpg
Jarle Risa ble den nasjonale vinneren.  Foto: Arrangør.

_MG_9180.jpg
Foto: Arrangør.

_MG_9539.jpg
Elise Selvigvåg Molvik. Foto: Arrangør.

EliseSelvigvågMolvik_2015[1].jpg
Elise Selvigvåg Molvik. Foto: Arrangør.

bilde 1.jpg
Jarle Risa. Foto: Ingolf Dale.

bilde 2.jpg
Foto: Arrangør.

bilde 3.jpg
Foto: Ingolf Dale

bilde 4.jpg
Elise Selvigvåg Molvik. Foto: Ingolf Dale