Starten+er+g%E5tt+for+det+som+skulle+bli+et+NM+halvmaraton+med+mange+sterke+prestasjoner.+Daabayaa+Badhaso+%2831%29+vant+junior-klassen+og+hadde+tredje+beste+tid+totalt.+Urige+Buta+%2836%29+var+den+suverene+vinner.+Henrik+Sandstad+%28126%29+hadde+f%E5tt+EM-maratonen+ut+av+beina+og+tok+s%F8lvet.+
Starten er gått for det som skulle bli et NM halvmaraton med mange sterke prestasjoner. Daabayaa Badhaso (31) vant junior-klassen og hadde tredje beste tid totalt. Urige Buta (36) var den suverene vinner. Henrik Sandstad (126) hadde fått EM-maratonen ut av beina og tok sølvet.
Det var en vakker seinsommerdag i Kodal, ei lita bygd ikke langt fra Sandefjord. Drøye 20 varmegrader og skiftende skydekke var i varmeste laget for løperne, men perfekt for funksjonærene og tilskuerne. De siste var det ganske mange av langs den publikumsvennlige løypa. Løperne kunne sees to ganger for hver sløyfe på fem kilometer. Fram- og tilbakeløypa gjorde også at løperne hadde bra kontroll på sine konkurrenter. Ulempen var at det ble ganske mange vendinger. Varmen og den korte vegen tilbake til garderoben gjorde også at relativt mange stod av underveis.

Likevel var det mange nok som kom fort til mål til at det tidsmessig ble et av de beste norske halvmaratonmesterskapa på lenge. Buta og Melkevik Otterbus løp var det internasjonalt tilsnitt over, og begge juniormesterne holdt også meget høyt nivå. Daabayaa Badhasa løp på 1.06.47 og Anne Jorunn Hodne på 1.16.56. I veteranklassene har deltakelsen vært bedre de gangene NM har vært lagt inn i Drammensmaraton eller Oslo Maraton, men mange gode prestasjoner var det også her.

Etter NM-løpet gikk det tradisjonsrike mosjonsløpet Kodalmila med 10, 5 og 3 km. Kondis kommer med flere bilder og ord fra NM utover kvelden.


De beste uavhengig av klasse

Kvinner

1 Otterbu,Kirsten Melkevik Fik Bfg Fana 1:12:37
2 Simmenes,Brit Helen Osterøy IL 1:14:59
3 vullum,Fride Vidar, Sportsklubben 1:16:23
4 Gjesdal,Ana Skjalg IL 1:16:56
4 Hodne,Anne Jorunn Oslostudentenes IK - F 1:16:56
6 Danielsen,Kjersti Karoline Vidar, Sportsklubben 1:21:26
7 Holst,Vigdis B. GTI 1:21:38
8 Bauman,Margaretha Vidar, Sportsklubben 1:21:49
9 Årthun,Marit GTI 1:22:28
10 Lægreid Kvæven,Wenche GTI 1:24:31
11 Utsi Sandstad,Rut Åshild Steinkjer Friidrettskl 1:25:05
12 Løgavlen,Margrethe Nøtterøy kommune 1:25:22
13 Bolstad,Hanne Vidar, Sportsklubben 1:25:42
14 Foss,Dorte Raufoss IL -Friidrett 1:27:03

Menn

1 Buta,Urige Haugesund Il 1:03:08
2 Sandstad,Henrik Steinkjer Friidrettskl 1:06:33
3 Badhaso,Daabayaa Skjalg IL 1:06:47
4 Olsen,Mikael Namdal løpeklubb 1:07:39
5 Skarstad,Morten Namdal løpeklubb 1:07:51
6 Hassan,Noor Bile Sarpsborg IL 1:08:24
7 Kjäll-Ohlsson,Martin Vidar, Sportsklubben 1:08:25
8 Fenne,Rune Vidar, Sportsklubben 1:08:57
9 Vik,Bjarte Osterøy Il 1:10:18
10 Opem,Rune Stjørdal Fik 1:10:28
11 Helgesen,Jan Tjalve, IK 1:11:18
12 Dolsvåg,Helge Kristiansands IF-Friid 1:11:40
13 Heiberg,Øyvind Sundby Tjalve, IK 1:12:33
14 Bronken,Erlend Tjalve Il 1:12:35
15 Løseth,Andre Hammerø Kristiansands IF-Friid 1:12:40

Alle resultat fra NM halvmaraton og Kodalmila


Heimesida til NM halvmaraton og Kodalmila

Kondis.no-reportasje fra NM halvmaraton i fjor
Sterkt kvinnefelt - fem under 1.17
I fjor var vinnertida i NM halvmaraton 1.20.08. I år løp hele fem jenter under 1.17. Brit-Helen Simmenes (7) var en av dem med solid pers og 1.14.59. Runa Bostad (15) fikk trøbbel med sin skrale hæl og stod av etter 15 km. Fride Vullum (10) løp et meget jevnt løp og tok bronsen mens Anne Jorunn Hodne (2) vant junior-gullet.
Flagget til topps for Kirsten Melkevik Otterbu
Det var aldri noen tvil om hvem som skulle vinne, og Kirsten Melkevik holdt jevn høy fart hele vegen.

- Jeg kom inn i en fin rytme og plukket ganske mange menn etter hvert. Jo, det gikk lett, fortalte Kirsten etterpå. Nå gler hun seg til en høstsesong der hun har både VM motbakkeløp og et maratonløp på menyen. Antakelig løper hun Frankfurt i slutten av oktober.
Simmenes-pers med over to minutter
Brit-Helen Simmenes gjorde et av sine livs beste løp og snek seg i mål under 1.15. Her har hun enda selskap av Bjarne Vad Nilsen (76), Jens Kristian Berg (65) og Øystein Syversen som alle måtte slippe.

Også Simmenes har planer om et maratonløp i høst. Kanskje blir det Oslo, kanskje Amsterdam eller Frankfurt.

- Det var moro å få det til i dag, men jeg ble veldig sliten mot slutten, fortalte Brit-Helen etter løpet.
Nytt møte på NM-pallen
De samme tre jentene stod på pallen etter 10.000 meteren i NM. Eneste forskjellen var at Brit-Helen Simmenes og Fride Vullum hadde bytta plass. Denne gangen var Simmenes den klart sterkeste, men også Fride persa med halvanna minutt. Kirsten Melkevik Otterbu var bare to sekund bak persen satt i Jølster tidligere i sommer.
Sølv i fjor - gull i år til Anne Jorunn Hodne
Anne Jorunn Hodne som ble nummer to i Drammen i fjor, tok denne gangen gull i juniorklassen. Tida var også mye bedre denne gangen for 22-åringen som løper for OSI. I Drammen vant hun på 1.22.31, mens hun nå klokket 1.16.56 og var likt i mål med noe eldre Ana Gjesdal.

Dessverre var hun den eneste juniorjenta i mål, men det frarøver henne ikke en meget velfortjent gullmedalje - og fine premier.
To trøndere og en etiopisk haugesunding på pallen
Det var tre glade gutter som entra seierspallen. To av dem - Buta og Sandstad - stod på samme plass også i Drammen i fjor. For Mikael Olsen var det første gang. Urige Buta var svært fornøyd med å være tilbake etter en langvarig skade i hofta.

- Jeg hadde åtte måneder som jeg ikke kunne løpe, bare trene alternativt. Derfor var det ekstra moro å kunne være med i dag. Det gikk veldig lett hele vegen, og jeg følte jeg hadde god kontroll, fortalte Urige som ikke visste hvilke flere løp han skulle delta i utover høsten.
Lagtempokjøring av namdalingene
Morten Skarstad og Mikael Olsen persa begge med god margin og ble nummer fire og fem totalt. Til neste år kan de løpe NM halvmaraton på heimebane i Namsos, og kjenner vi dem rett er formen minst like bra da.
Gull i fjor - sølv i år til Rune Fenne
Rune Fenne (bakerst) tok gullet i juniorklassen i Drammen i fjor med et løp på 1.15.04. Nå løp han over seks minutt fortere, men måtte likevel nøye seg med sølv. Daabayaa Badhaso ble for sterk.

Her får Rune fin drahjelp av klubbkamerat Martin Kjäll-Ohlsson som dro ifra mot slutten. Martin viste at han er i rute fram mot NM maraton i Oslo om en drøy måned. Iallfall har han et visst overtak på fjorårsvinner Jan Helgesen som ble slått med tre minutter denne gangen.
Daabayaa Badhaso - junior-gull og tredje beste tid totalt
Daabayaa Badhaso måtte på forhånd velge om han skulle løpe i senior- eller juniorklassen. Han valgte det siste og endte opp med juniorgull i stedet for seniorbronse. Her er han nettopp blitt tatt igjen av Henrik Sandstad som hadde en forsiktere åpning enn den fartsglade Skjalg-gutten.
To fremadstormende unggutter
Bronsen i juniorklassen gikk til Andreas Myhre Sjurseth (34) som løp inn til 1.14.37. Her har han selskap av litt eldre Øyvind Heiberg Sundby som debuterte med å løpe på pene 1.12.33. Øyvind har de siste helgene imponert med sterk motbakkeløping og var nummer fem i NM opp til Saudehornet.
Enda yngre fremdadstormende helter
NM halvmaraton ble pent pakka inn av barneløp og Kodalmil. To barnefelt la av gårde like etter at mesterskapsløperne hadde starta. Løpsgleden var den samme store, innsatsen like upåklagelig...
Kodalmila - for dem som vil tilbake til den løpeglade bygda
NM-dagen ble avslutta med Kodalmila. Her ser vi vinneren av dameklassen, Heidi Haugen. Hun ble, som alle de andre løperne, tatt godt imot av de dyktige arrangørene. Entusiasmen i lokalmiljøet er stor, kornåkrene modne og Vestfold-gårdene velholdte. Kodalmila går hvert år i august, og sjøl om det til neste år ikke er NM, vil en neppe angre på en tur til Andebu kommune og Kodal.