RESULTATER

(Alle foto: Bjørn Johannessen)
Kvinner junior
Karoline Bjerkeli Grøvdal sørget for dagens klareste seier da hun vant juniorløpet med over minuttet til finske Suvi Miettinen på andreplass. Faktisk hadde Karoline 13 sekunder bedre tid enn Kirsten Melkevik Otterbu som vant senioroppgjøret. Både junior- og seniorjentene løp samme løypa på om lag 4,5 km.

Som vanlig stakk Karoline Bjerkeli Grøvdal rett i tet, og avstanden økte jevnt hele vegen. Hun så ut til å trives utmerket i den våte og tunge løypa, og farten var stor både ned i og opp av vollgravene ved festningen.

- Det var tungt, men moro å løpe, fortalte det 16 år gamle kondisjonstalentet etter målgang. Hun er nå i gang med forberedelsene til skiseongen, men håper hun blir tatt ut til EM i terrengløp som går i Italia 10. desember.

De andre norske juniorjentene løp så bra at det ble gull også i lagkonkurransen. Guro Flatekval jobbet seg opp bakfra og ved passering av målområdet en halv runde fra mål, økte hun farten og var oppe på en nokså klar tredjeplass. Men dessverre viste det seg at Guro hadde misforstått og trodd at det var målgang mens det enda var 5-600 m igjen. Pinnestiv etter den for tidlige spurten måtte hun se Anna Holm Jørgensen dra ifra, og det ble fjerdeplass på Flatekval som har orientering som sin førsteidrett.

Silje Fjørtoft ble nummer seks, Miriam Berg Hovda nummer 10, Kristine Eikrem Engeset nummer 14, Rut Appelkvist nummer 16 og Runa Skrova Falch nummer 18.
Karoline+Bjerkeli+Gr%F8vdal+gikk+i+tet+fra+start+og+vant+som+hun+ville%2C+38+sekunder+f%F8r+Suvi+Miettinen+fra+Finland.
Karoline Bjerkeli Grøvdal gikk i tet fra start og vant som hun ville, 38 sekunder før Suvi Miettinen fra Finland.
Bak+Gr%F8vdal+kom+Suvi+Miettinen%2C+Finland+og+Anna+Holm+J%F8rgensen%2C+Danmark+p%E5+henholdsvis+andre+og+tredjeplass.
Bak Grøvdal kom Suvi Miettinen, Finland og Anna Holm Jørgensen, Danmark på henholdsvis andre og tredjeplass.
Guro+Flatekval+sikret+fjerdeplassen.
Guro Flatekval sikret fjerdeplassen.
Det+norske+juniorlaget%2C+ved+Silje+Fj%F8rtoft%2C+Guro+Flatekval+og+Karoline+Bjerkeli+Gr%F8vdal%2C+vant+lagkonkurransen+for+kvinner.
Det norske juniorlaget, ved Silje Fjørtoft, Guro Flatekval og Karoline Bjerkeli Grøvdal, vant lagkonkurransen for kvinner.
Menn junior
Hadde det ikke vært for en svenske med årsbeste på 14.32 på 5000 meteren, hadde juniorguttas løp blitt en kopi av NM terrengløp i Halden tidligere i høst. 15 år gamle Sondre Nordstad Moen og to år eldre Sindre Buraas var med framme i teten hele vegen, og Sondre hadde sogar ei lita luke til de andre da 600 m gjenstod.

Men bakfra kom Alexander Söderberg som hadde åpna rolig og som viste sin klasse mot slutten. Han dro rett ifra Nordstad Moen og vant med fem sekunder. Tre sekunder bak Sondre kom Sindre som også leverte et meget sterkt løp.

- I dag tapte jeg ikke gullet, men vant sølvet, sa en veldig godt fornøyd Sondre.

- Jeg også er kjempegodt fornøyd. I fjor ble jeg nummer ni, nå ble det bronsemedalje, sa Sindre etter løpet. I fjorårets mesterskap var han 47 sekunder bak vinneren, Tuomas Jokinen som nå ble nummer fire. Sindres framgang er med andre ord meget klar.

Om det blir EM-tur på Sindre vites ikke, men Sondre må pent holde seg heime. Reglementet sier at 15-åringer ikke får delta i junior-NM. Som en annen trønder er han altså god nok, men ikke gammel nok.

De norske juniorgutta var én plass unna gullet i lagkonkurransen. Lars Bakke var tredje beste norske på en niendplass mens Asbjørn Ellefsen Persen ble nummer 11, Christian Bjørge nummer 18 og Ivar Storli Husby nummer 19.
Svenske+Alexander+S%F6derberg+vant+juniorklassen+med+fem+sekunders+margin+til+Sondre+Nordstad+Moen.
Svenske Alexander Söderberg vant juniorklassen med fem sekunders margin til Sondre Nordstad Moen.
Sondre+Nordstad+Moen+med+Sindre+Buraas+hakk+i+h%E6l.+Denne+stillingen+holdt+seg+helt+inn+til+m%E5l%2C+og+Sondre+sikret+s%F8lvmedaljen+med+tre+sekunders+margin+til+Sindre.
Sondre Nordstad Moen med Sindre Buraas hakk i hæl. Denne stillingen holdt seg helt inn til mål, og Sondre sikret sølvmedaljen med tre sekunders margin til Sindre.
Sindre+Buraas+i+fint+driv+inn+mot+bronsemedalje.
Sindre Buraas i fint driv inn mot bronsemedalje.
Kvinner senior
13 dager etter andreplassen i Frankfurt Marathon var konkurranseglade Kirsten Melkevik Otterbu på plass i Fredrikstad, og det var ingen tvil om hvorfor hun var der. Hun gikk rett i tet, og som Bjerkeli Grøvdal økte hun jevnt og trutt hele vegen – uten å måtte gå i kjelleren.

- Sjøl om dette ikke kan måle seg med opplevelsen i Frankfurt, så var det moro å løpe i dag også, fortalte Melkevik Otterbu. Nå planlegger hun en liten sesongpause – dersom det ikke blir EM i terrengløp. Til våren vil hun løpe en ny god maraton, og trolig blir det enten i Hamburg eller London.

Et godt stykke bak Kirsten løp Ragnhild Kvarberg svært offensivt og lå lenge på andreplass. Men mot slutten kom den svenske o-dronninga Karolina Höjsgaard i lange seige klyv, og Ragnhild måtte se henne tre sekunder foran seg i mål. Men gleden over bronsen var rikelig til stede.

- Dette var både overraskende og moro! På forhånd hadde jeg ikke trodd at jeg skulle ta medalje i nordisk mesterskap i terrengløp, iallfall ikke ei så våt og tung løype, sa 1500 m-spesialisten.

– Løpet i dag viser at grunnkondisen er ganske bra, og også mentalt er det fint å ha med seg en slik tøff opplevelse fram mot banesesongen.

Brit-Helen Simmenes kopierte fjerdeplassen fra i fjor, men hun kunne iallfall glede seg over gull fra lagkonkurransen. Alvilde Ossum ble nummer 13 og Vigdis Holst nummer 16.
Kirsten+Melkevik+Otterbu+gikk+i+tet+helt+fra+start+-+og+dro+fra+de+andre.+Seiersmarginen+ble+p%E5+38+sekunder.
Kirsten Melkevik Otterbu gikk i tet helt fra start - og dro fra de andre. Seiersmarginen ble på 38 sekunder.
Ragnhild+Kvarberg+viste+at+hun+ikke+bare+l%F8per+fort+p%E5+bane.+Hun+imponerte+med+en+tredjeplass+i+den+krevende+terrengl%F8ypa+i+Fredrikstad.+
Ragnhild Kvarberg viste at hun ikke bare løper fort på bane. Hun imponerte med en tredjeplass i den krevende terrengløypa i Fredrikstad.
Svenske+Karolina+A.+H%F6jsgaard+%28132%29+kom+p%E5+andreplass%2C+mens+Brit-Helen+Simmenes+%28113%29+endte+p%E5+fjerde.+
Svenske Karolina A. Höjsgaard (132) kom på andreplass, mens Brit-Helen Simmenes (113) endte på fjerde.
Menn senior
Etter en kortvarig dansk gjesteopptreden i teten på førsterunden, befant Mustafa Mohamed seg i soloposisjon lengst fremme. Men et stykke bak kjempet Øystein Sylta og Henrik Skoog en durabelig kamp om sølvmedaljen. Øystein var den som drog mest, men Skoog, som i sommer løp 5000 m på 13.27, utlignet kjapt alle tendenser til luker.
Men i den eneste lengre bakken i den 1400 m lange løypa satte nordmannen inn et rykk som viste seg å holde helt inn. Sølvet var sikret med seks sekunders margin.

Dermed har Øystein Sylta tatt sølv i nordisk to år på rad. I år var konkurransen enda tøffere enn i fjor, og det er lov å anta at Mustafa Mohamed er en av Europas aller beste terrengløpere. Avstanden fram til han ble til sist på 37 sekunder.

Den andre norske løperen som det var knytt visse forventninger til, Bjørnar Ustad Kristensen, hang med Sylta og Skoog i om lag tre kilometer, men ble så tatt igjen av flere andre løpere. Men mot slutten avanserte han igjen og sikret fjerdeplassen, 24 sekunder bak Sylta.

- Jeg var ikke sterk nok til å kjempe om medalje i dag, og ganske tidlig forstod jeg at jeg ikke ville klare å henge med i tetfeltet, fortalte Bjørnar som uansett kan se tilbake på en bra sesong.

De norske herrene måtte nøye seg med bronse i lagkonkurransen bak Sverige og Finland. Terje Aggvin på 13. og Birger Dragsten på 16. plass var de to andre som bidro til den norske lagbronsen.

I alt deltok 11 norske i herrer senior. Mange av dem er med på Friidrettsforbundets samling for mellom- og langdistanse som er lagt til Fredrikstad denne helga.

Arrangementet ble velsignet av et nydelig og varmt høstvær, men løypene var skikkelig våte etter et kraftig regnvær natta før løpet. Underlaget var i all hovedsak dyvått gras som ble mer og mer opptråkket. Det ble løpt så søla skvatt i det som må kunne kalles et meget godt mesterskap både arrangementsmessig og sett med norske øyne. Norge var beste nasjon både individuelt og i lagkonkurransen.
Mustafa+Mohamed%2C+Sverige%2C+viste+solid+form+og+terrengsteg+og+vant+med+37+sekunders+margin+til+%D8ystein+Sylta+som+til+slutt+sikret+s%F8lvmedaljen.
Mustafa Mohamed, Sverige, viste solid form og terrengsteg og vant med 37 sekunders margin til Øystein Sylta som til slutt sikret sølvmedaljen.
%D8ystein+Sylta+kjempet+seg+til+en+s%F8lvmedalte+forran+svenske+Henrik+Skoog+%2816%29.
Øystein Sylta kjempet seg til en sølvmedalte forran svenske Henrik Skoog (16).