Det var en vanvittig stemning med titusenvis av tilskuere da VM i terrengløp kom heim til Kenya. Publikum stod tettpakka langs løypa, og til og med fra trærne jublet folk da VM-felteten med deres egne favoritter suste forbi.

Det var varmt - 33 grader i skyggen - og høy luftfuktighet, og forholdene for lange løp ble derfor meget krevende. Men noen behersket dem, og for 25 år gamle Tadesse fra Eritrea var dette en stor dag. Fra før har han bronse fra 10.000 meteren i OL, og flere norske løpere har konkurrert mot han i Europa-cupen i terrengløp som han har vunnet - for en spansk klubb.

Kvinneklassen ble vunnet av Lornah Kiplagat. Hun løper for Nederland, men kommer opprinnelig fra Kenya. I lagkonkurransene ble det seier til Etiopia i kvinneklassen og til Kenya i herreklassen. I begge juniorklassen ble det tredobbelt sier til vertsnasjonen individuelt og soleklare seire i lagkonkurransen.

Den afrikanske dominansen var større enn noensinne i et terreng-VM. I kvinner junior finner vi beste ikke-afrikanske løper på en 11. plass og i menn junior på en 34. plass. I seniorklassene er situasjonen omtrent den samme sjøl om vi her har flere europeiske og asiatiske innslag takket være nasjonsbytte.

Vi noterer sterk løping av Mustafa Mohamed på 27. plass, 2.28 bak Tadesse. Med det var han tredje beste europeer, og i likhet med de to europeerne foran seg har også svenske Muhamed afrikansk bakgrunn.

Etter fem år med konkurranse i både lang og kort løype var det på nytt tilbake til bare konkurranse i lang løype. Bekeles fem-årige seiersrekke ble brutt, og det fortelles at kollapsen kunne ha sammenheng med magesmerter underveis.