Kirsten M Otterbu vant suverent

Kirsten Melkevik Otterbu vant alle fem etappene og kr 27.000 i pengepremier da Etape Bornholm
ble avsluttet i går. Svein Sølvberg, Oppegård var like suveren i 50-59-årsklassen, mens Fredrik
Ole Oldereid Andersen og Andreas Døssland hadde litt av et oppgjør om seieren i gutter
klasse 12-14 år.
  %3Cb%3EKonkurranse%3A%3C%2Fb%3E+%3Ci%3E+Om+ikke+Kirsten+M+Otterbu+hadde+konkurranse+av+noen+av+de+kvinnelige+l%F8perne%2C+s%E5+fikk+hun+pes+av+gutta.%3C%2Fi%3E+
Konkurranse: Om ikke Kirsten M Otterbu hadde konkurranse av noen av de
kvinnelige løperne, så fikk hun pes av gutta.

Kirsten Melkevik Otterbu valgte en uke på Bornholm som oppladning til maraton i VM i Osaka. I Bornholm er det maraton
i løp av fem dagsetapper. For Kirsten ble totaltiden 2.25.23. Tre av løypene i Etape Bornholm er lette, men etappen på
sandstranden og løpet opp til Hammeren med over 200 m netto stigning, gjør at mange ikke løper så veldig mye fortere
på fem dager på Bornholm enn de gjør i et maratonløp. Kirsten sa på forhånd at hun skulle ta løpene som trening, og så
suveren som hun var, hadde hun god anledning til det.

Etape Bornholm starter og avslutter med lette og kontrollmålte 10 km-løyper. Den første etappen har en total
høydeforskjell på 43 meter, mens avslutningsetappen i går var enda lettere med totalt bare 23 m stigning på alle bakkene
tilsammen i løypa. Dvs. den i praksis er tilnærmet helt flat.

Av de gode løperne var det noen som løp den siste 10 km-løypa fortere enn den første. Løperne litt lenger ned på
resultatlista var mer preget av fire harde løp på forhånd og brukte en god del lengre tid på avslutningsløpet enn det
første. Kirsten løp det første 10 km-løpet på 33.05 og det siste på 33.31. Begge deler er sterke 10-km-tider på det
nivå med det beste hun noensinne har gjort.

Vi tror likevel at Kirsten hadde en del å gå på i disse to løpene, men å kalle det treningsløp er nok en overdrivelse.
Men det forteller uansett om en norsk VM-deltaker som er i sitt livs form. Og vi vet at Kirsten ikke har nøyd seg med
etape-løpene som går på kveldstid, men også har hatt en rolig og lang morraøkt i tillegg hver dag.

Referat fra Etape Bornholm på løpets hjemmeside
Det ble satt deltakerrekord i årets Etape Bornholm med 1403 som fullførte alle løpene pluss en god del deltakere
i enkeltløp. En økning av den gamle rekorden på 1204 fra 2003. Det var imidlertid færre norske deltakere enn det
bruker å være. På det meste har det vært langt over 100, i år rundt underkant av 40.

4 Magnus Cort DEN 12:48 11:10 15:27 39:25
5 Tony Sandnesaunet NOR 12:53 11:26 15:31 39:50 .
I barnas Etape Bornholm er det tre løp med løp den første, tredje og femte dagen. I det først løpet var Fredrik Ole Oldereid Andersen fra Koll først i mål tre sekunder før Andreas Døssland. I det andre løpet var Andreas foran med samme margin. Med andre delt ledelse før det siste løpet. Fredrik stakk til slutt av med seieren foran Andreas og med Tony Sandnesaunet på 5. plss. Sterk norsk innsats i en klasse med 63 løpere i klassen.

Svein Arne Sølvberg fra Oppegård ble suveren vinner av klasse 50-59 år. Ikke bare vant han alle løpene med klar margin, men han er også blant de aller eldste av 118 i klassen. Svein fyller 59 i år og vil neste år rykke opp en klasse.
Thriller i klassen for menn
  %3Cb%3EJevnt%3A%3C%2Fb%3E+%3Ci%3EDe+tre+i+tetstriden+p%E5+andre+etappe+p%E5+sandstranden%2C+669+John+Wamai+Kamindo+%28totalt+nr.+3%29%2C+vinneren+Francis+Kirwa+og+siste+Josphat+Mutai%3C%2Fi%3E
Jevnt: De tre i tetstriden på andre etappe på sandstranden, 669 John Wamai
 Kamindo (totalt nr. 3), vinneren Francis Kirwa og siste Josphat Mutai
Francis Kirwa, opprinnelig kenyaner, men nå med finsk startsborgerskap, og den danskebaserte kenyaneren
Josphat Mutai, hadde litt av et oppgjør seg i mellom. Mutai vant 1. dag med 2 sekunder, mens Kirwa lar like
langt foran dag 2. Mutai kom tilbake og vant med ett sekunds margin den tredje dagen. Dag 4 avsluttes etappen
med 435 meter med klatring opp til Hammeren fyr. Her fikk Kirwa et forprang på 6 sekunder, og kunne kontrollere
inn mot mål den siste dagen hvor begge fikk samme tid.

Totalt brukte Francis Kirwa 2.10.50 på 42.195 m. Mutai var 5 sekunder etter , mens en tredje kenyaner var 40
sekunder etter i mål.

At det var tette dueller mellom de to duellantene fortelles det om i løpsreferatet på Etape Bornhols sider:
"Det trækker op til en knaldhård duel i herreklassen ved Etape Bornholm om de tre første pladser.
Kampen står mellem løbere, der alle har kenyansk baggrund. Allerede mandag ulmede dramatikken, da finske
Francis Kirwa udtrykte noget utilfredshed med, at vinderen af første etape, Josphat Mutai, bare havde hængt på