Pauline+Njery+vant+10+km+for+kvinner%2C+mens+Isabellah+Andersson+og+Siri+St%F8rmer+kom+p%E5+de+to+p%E5f%F8lgende+plassene.+%28Alle+foto%3A+Bj%F8rn+Johannessen%29
Pauline Njery vant 10 km for kvinner, mens Isabellah Andersson og Siri Størmer kom på de to påfølgende plassene. (Alle foto: Bjørn Johannessen)
I kvinneklassen var Isabellah Andersson forhåndsfavoritten. Hun løper for den svenske klubben Hässelby, men kommer opprinnelig fra Kenya. I mai ble Andersson nummer 2 i Gøteborgsvarvet med 1.11.06 - kun slått av Kirsten Melkevik Otterbu.

Men den som tok kommandoen allerede fra start var den kenyanske 22-åringen Pauline Njery. Hun åpnet hardest og fikk luke til sine kvinnelige konkurrenter. Etter 2-3 km fikk hun imidlertid selskap av nettopp Isabellah Andersson. De holdt følge en stund, men Andersson måtte til slutt slippe og nøye seg med 2. plassen. Njery vant på 34.21, mens Andersson hadde 35.01.

Tredje beste kvinne ble norske Siri Størmer, SK Vidar på tiden 36.28.

For øvrig har Gunhild Halle Haugen fremdeles den "uslåelige" løyperekorden 32.31 satt i 2002.
10 km
22-%E5ringen+Pauline+Njery+ble+beste+kvinne+med+34.21.
22-åringen Pauline Njery ble beste kvinne med 34.21.

Arrangørens hjemmeside

Reportasje fra Strømstadmilen i fjor

Reportasje på lokalsidene:
Romerike

Kenyanske Silias Sang vant med 28.35. Deretter fulgte hans landsmenn Joseph Kimisi og Benjamin Serem på henholdsvis 29.27 og 29.37.

På 4. og 5. plass ble det også kenyansk. Jadhet Kipchirchir Kipkorir og Boniface Usisivu fikk henholdsvis 30.11 og 30.15. Dette var for øvrig de to som toppet seierspallen for en snau måned siden i Karlstad Stadslopp. Da var rekkefølgen dem imellom den sammen, men Kipkorir hadde 29.23 mot Usisivus 30.04. Sånn sett var det spesielt godt løps av sistnevnte siden løypa i Strømstad er en god del tyngre enn løypa i Karlstad.

Silias Sang var bare ett sekund bak sin egen løyperekord fra 2004 da han vant Strømstadmilen på 28.35. Løyperekord hadde gitt 10.000 kr i premie, men Sang fikk likevel 10.000 kr for seieren og 5000 kr for en vinnertid under 29 minutter.
Klassevinnere

Nina Wavik Ytterstad, SK Vidar vant K45 med tiden 40.36. Ingela Berrum, Solvikingarna tok 2. plass med 43.19.

Det ble et jevnt oppgjør mellom de tre beste i M35. Vant gjorde Jonas Carlson, Solvikingarna med 35.31, mens Bjørn Johannessen, Halden IL og Peter Lublin, IF SAAB fulgte med henholdsvis 35.33 og 35.43. (Foto: Richard Willhelmsen)

M45. Per Lilja, IF Kville vant med 36.02 foran Anders Hansson, Solvikingarna 36.34 og Pål Thowsen, Halden SK 38.33.

M50. Norsk seier til Tore Eidås, Sørbråten IL 37.59. Deretter fulgte Per Klevestedt, Vegan Runners IK 39.29 og Dag Espeland, Jutul Norge 40.44.

M55. Dobbel svensk med norsk på 3. plass. Vinner var Bengt Ohlsson, Tanums IF 39.56, deretter Lars-Eric Sellberg, Stångenäs AIS 41.05 og Thomas Barth, NRK 41.54.

M65. Svensk vinner. Nordmenn på de to neste plassene. Jan Myrtorp, Brohyttans IF vant med 45.15. Deretter fulgte Kåre Guldbakken, Skjaak IL 46.37 og Lars Aresvik, Brumunddal 47.59.
5 km

I tillegg til hovedløpet på 10 km arrangeres også 5 km og barne- og ungdomsløp med distanser på 1 og 1,6 km. Her har starten på 5 km gått.

Ikke uventet var det Mikael Ekvall fra arrangørklubben Strömstad Löparklubb som vant 5 km. Det gjorde han ganske kontrollert og lett på 15.38. Dette var omtrent hva han passerte midtveis på i fjor da han løp den doble distansen på 31.28. I år nøyde imidlertid Ekvall seg med 5 km som oppkjøring til junior-VM på 10.000 m som han skal løpe i Polen til onsdag.

Rebecka Andersson, også hun Strömstad Löparklubb, ble beste jente på 5 km. Vinntertiden til 14-åringen ble 19.24.

Strømstadmilen er et arrangement som samler langt over tusen løpere. I år var det 1300 forhåndspåmeldte, og arrangøren snakket om deltagerrekord.
Barne- og ungdomsløp

Før løperne på 5 og 10 km slipper til, er det barne- og ungdomsløp som står på programmet. Avhengig av alder løper de enten 1000 eller 1609 m. Her er det gutter 13 år som legger i vei på sine 1609 m.

Og for de aller yngste er det også muligheter til andre aktiviteter enn bare løping.