Turi Malme og Asbjørn Lohne ble Gaustadronning og -konge.
Det var strålende vær for løping; Gaustatoppen lå badet i sol da de 45 deltagerne i Gaustatoppen Opp sikksakket seg mellom 2000 turgåere opp til Gaustahytta lørdag. Turi Malme og Asbjørn Lohne (bildet) klatret best på motbakkehalvmaratonen som startet med 16 km asfalt fra Rjukan stadion til Stavsro, og fortsatte med 5 km "steinrøys" til toppen.
Asbj%F8rn+Lohne+f%F8rstemann+til+topps+i+konkurranseklassen+%28foto%3A+Guy+M+Huste%29.
Asbjørn Lohne førstemann til topps i konkurranseklassen (foto: Guy M Huste).
Det var strålende vær for løping; Gaustatoppen lå badet i sol da de 45 deltagerne i Gaustatoppen Opp sikksakket seg mellom 2000 turgåere opp til Gaustahytta lørdag. Turi Malme og Asbjørn Lohne klatret best på motbakkehalvmaratonen som startet med 16 km asfalt fra Rjukan stadion til Stavsro, og fortsatte med 5 km "steinrøys" til toppen.

Alle resultatene Klassevis og totalt

Guy Methi Huste har lagt ut masse bilder på flickr.com Slideshow

...og slik så det ut da Guy var på vei oppover tidligere på dagen...

Lokal sak på Romerikesiden

Det er lett å bli lurt med på for høy åpningsfart i Gaustatoppen Opp. Fra starten på Rjukan Stadion er det 50-60 meter fall fram til Dale etter 4 km, der motbakkene begynner. Derfra er det ca 10% stigning helt til 14 km, et par kilometer ganske flatt og til slutt 4.5 kilometer med ca 15% stigning i fjellterreng (for ikke fjellvante folk kalles dette steinrøys). Totalt 1600 høydemeter, nest mest av alle norske motbakkeløp - og det tilogmed på "Østlandet".

Asbjørn Lohne eneste under 2 timer
For vinneren Asbjørn Lohne var dette reneste sprintløypa. En måned tidligere var han 9.mann i Norseman - da han avsluttet med 4.33 og 6.beste tid på maraton. Nå var det hverken svømming eller sykling først, og bare 21.1 km løping... dvs bare desserten fra Norseman Xtreme Triathlon. En kjonkurranse på drøye 12 timer ble byttet med en på litt under 2 timer.

Lohne var den eneste som kom under 2 timer denne gangen. Med tiden 1.58.28 var han 6.37 etter Svein Inge Buhaugs vinnertid fra i fjor, Buhaug som denne helgen løp VM i motbakkeløp. I år var det obligatorisk å løpe med sekk hele veien - noe som nok dempet farten litt.

Bak Lohne kom Patrick Åserud på en klar annenplass med 2.00.41. På 6. og 8.plass totalt imponerte vinnerne av M50-54 (Olav Kragset) og M55-59 (Torodd Lybeck) med svært sterk løping på 2.08.15 og 2.13.50.
Det+var+sterk+l%F8ping+av+alle+de+tre+jentene+som+deltok.+Her+ser+vi+fra+venstre+Marit+%C5rthun+som+ble+nr+2%2C+vinneren+Turi+Malme+og+til+h%F8yre+May+Britt+Buer+%28foto%3A+Guy+M+Huste%29.
Det var sterk løping av alle de tre jentene som deltok. Her ser vi fra venstre Marit Årthun som ble nr 2, vinneren Turi Malme og til høyre May Britt Buer (foto: Guy M Huste).
.
Turi Malme raskeste kvinneløper
Turi Malme var raskeste kvinneløper opp til Gaustahytta, og sikret seg seieren med 1.06 til gode på Marit Årthun. Det var bare 11 av "kara" som løp fortere. Også den tredje av jenta i konkurranseklasene - May Britt Buer - var høyt oppe på totallista med sine 2.23.02.
Top 10 herrer
1 Asbjørn Lohne, Team Aage Johansen Sport 1.58.28 M17-29
2 Patrick Åserud 2.00.41 M35-39
3 Knut Harald Semb, Langesund Triatlon 2.06.50 M17-29
4 Kristian Quenild, Raumyrveien Springers 2.07.05 M35-39
5 Petter Kragset, Hakallestranda FIL 2.07.39 M45-49
6 OlavKragset, Hakallestranda FIL 2.08.15 M50-54
7 Roger Nevland, Gjesdal IL 2.10.42 M17-29
8 Torodd Lybeck, Fagernes IL 2.13.50 M55-59
9 Ivar Tveiten, Raumyrveien Springers 2.15.02 M30-34
10 Sondre Sørheim, Stord 2.15.15 M17-29
Top 3 kvinner
1 Turi Malme, Hitra FIK 2.17.01 K17-29
2 Marit Årthun, Matre IL 2.18.07 K40-44
3 May Britt Buer, Hardingen 2.23.02 K30-34
Liten deltagelse - men stort potensiale:
Noe+spennende+dukker+fram+fra+morgent%E5ka....+og+f%F8r+vi+l%F8perne+n%E5dde+opp+var+det+sol+fra+skyfri+himmel.+Dette+er+bonus+i+tillegg+til+%E5+utfordre+seg+selv+i+motbakkene+fra+Rjukan+til+Gaustatoppen.
Noe spennende dukker fram fra morgentåka.... og før vi løperne nådde opp var det sol fra skyfri himmel. Dette er bonus i tillegg til å utfordre seg selv i motbakkene fra Rjukan til Gaustatoppen.
Liten deltagelse
Arrangørene i Hardangervidda Triathlon var skuffet over deltagelsen, med 45 bare løpere i år mot 83 i fjor. I fjor gikk løpet samme dag som Norseman Xtreme Triathlon, mens man i år altså valgte å legge løpet til en egen dag.

Kjempepotensiale
Forhåpentligvis gir de ikke opp, trykker på de rette knappene, og lager folkefest neste år. Konseptet med å løpe helt fra Rjukan på vei (930 høydemeter) før man klatrer de siste 4.5 km (670 høydemeter) i fjellterreng skiller Gaustatoppen Opp fra de fleste andre norske motbakkeløpene.

Det man kan se på er plassering i terminlista - og da tenker vi først og fremst på løpernes terminliste. Denne gangen kolliderte det bl.a. med NM terrengløp, VM i motbakkeløp og i tillegg er det bare en uke igjen til Birkebeinerløpet.

Arrangøren må nok også gjøre mer for å synliggjøre løpet, slik det var nå druknet det litt i Norseman - og i mylderet av nye norske motbakkeløp.
Det+myldret+med+turg%E5ere+i+l%F8ypa+mellom+Stavsro+og+Gaustatoppen+%28foto%3A+Guy+MHuste%29.
Det myldret med turgåere i løypa mellom Stavsro og Gaustatoppen (foto: Guy MHuste).
2000 mosjonistene var der...Det som ofte lager festen er de mange mosjonistene, som i Gaustatoppen Oppp bare var 10 stykker. Men, hvorfor ikke også lage et kortere alternativ for mosjonister (uten tid og krav til sekk) - med start fra Stavsro, dvs de siste 4,5 kilometer. Selv dette blir en tur opp/ned på 3 timer+ for de fleste - og med topptrøyer til alle som kommer opp blir det garantert en suksess.

I år var det anslagsvis 2000 turgåere i det flotte været som myldret mellom Stavro og Gaustahytta. Kanskje 1000 av disse gjerne hadde betalt noen kroner for å være med på fellesskapet og ikke minst få en trøye som bevis på at de hadde vært på toppen. Som en bonus for oss som løper på tid ville jo da disse turgåerne også vært flinkere til både å gi plass og heie på de som tok hele turen.

Heis fra mål tilbake til Rjukan?
For de som løper halvmaratonløpet vil det jo også bli en attraksjon i seg selv dersom man kan ta heisen ned fra fjellet, etter å ha løpt opp. Dersom dette blir en realitet er jeg sikker på at deltagelsen også i konkurranseklassen tar av.

Heisen - dypt inne i Gaustatoppen - ble laget i 1958 av forsvaret for å nå radaren på toppen. Nå er heisen blitt en populær turistattraksjon. Forsvaret har gitt tillatelse til prøvedrift, men heisen er akkurat nå stengt på grunn av uitbedringer.

Overnattingspakke
Med den store hotellkapasiteten i området kan man også samarbeide om å sette opp deltagerpakker med 1-2 overnattinger og transport til start.

Så hold ut arrangører, det er masse flott potensiale i dette løpet.
Guy Methi Huste har lagt ut masse bilder på flickr.com

Nedenfor ser du 3 av de 110 bildene i Guy's slideshow.
Bilder og enda flere bilder:
Turi+Malme+med+vinnerfatet+som+%E5rets+Gaustadronning.+Morsomt+med+premieutdeling+p%E5+toppen%2C+men+ganske+utfordrende+%E5+komme+ned+steinr%F8ysa+til+Stavsro+uten+%E5+knuse+premien.
Turi Malme med vinnerfatet som årets Gaustadronning. Morsomt med premieutdeling på toppen, men ganske utfordrende å komme ned steinrøysa til Stavsro uten å knuse premien.
Gaustakongen+Asbj%F8rn+Lohne+med+det+flotte+premiefatet.
Gaustakongen Asbjørn Lohne med det flotte premiefatet.
Torodd+Lybeck+fra+Fagernes+elsker+motbakker%2C+og+56-%E5ringen+forserer+dem+raskere+enn+de+fleste.+Snart+kommer+det+en+stor+liten+hemmelighet+fra+denne+karen+og+kondis+i+fellesskap...
Torodd Lybeck fra Fagernes elsker motbakker, og 56-åringen forserer dem raskere enn de fleste. Snart kommer det en stor liten hemmelighet fra denne karen og kondis i fellesskap...