Annemari Sandell-Hyvärinen vant mesterduellen

Etter to strake nordiske titler måtte Kirsten Melkevik Otterbu abdisere. Den tidligere finske storløperen Annemari Sandell-Hyvärinen ble for sterk og slo Kirsten med 9 sekunder på den siste halve kilometeren. Det norske damelaget (bildet) tok sølv i lagkonkurransen.

%3Cb%3EStarten%3A%3C%2Fb%3E+Kirsten+Melkevik+Oterbu+g%E5r+rett+i+tet+%28268%29+med+Annemari+Sandell-Hyv%E4rinen+%28239%29+til+venstre+for+seg.+Begge+er+mer+kjennetegnet+av+effektiv+l%F8ping+enn+av+et+vakkert+l%F8pessett.+Bronsevinneren+Ida+Nilsson+%28291%29+markerer+seg+ogs%E5+i+starten.+Ida+tok+7.+plass+p%E5+3000+m+hinder+i+EM+i+2006+og+er+p%E5+vei+tilbake+etter+skader.
Starten: Kirsten Melkevik Oterbu går rett i tet (268) med Annemari Sandell-Hyvärinen (239) til venstre for seg. Begge er mer kjennetegnet av effektiv løping enn av et vakkert løpessett. Bronsevinneren Ida Nilsson (291) markerer seg også i starten. Ida tok 7. plass på 3000 m hinder i EM i 2006 og er på vei tilbake etter skader.

Kirsten Melkevik Otterbu visste at Ida Nilsson var en god løper og tilbake etter skader, men ingen hadde fortall henne hvem Annemari Sandell-Hyvärinen var. Hun har fortsatt europarekorden for juniorer på 10.000 m på 31.40. Den ble satt da hun som 19-åring i OL i Atlanta tok 5. plassen på 10.000. Hun er eneste ikke-afrikaner som har vunnet junior-VM i terrengløp de siste 16 årene. Som 31-åringer er hun tilbake og satser igjen internasjonalt.

Kirsten gikk som alltid tøft ut og tok ledelsen, men fikk aldri mer enn 5 sekunder til Annemari. Det var ikke lett å ligge alene i den kraftige vinden, så det ble en tøff dag for Kirsten, som sa hun følte seg restituert etter maratonløpet i Frankfurt for 20 dager siden, men var likevel litt tung i beina. Det siste skyldes helst mest den tunge løypa med mange lange bakker og sleipt gress i duskregnet.

Etter en runde (to km) var Annemari i ryggen på Kirsten og holdt seg taktisk klokt der til det var 500 meter igjen. Og når hun først tok ledelsen, så rykket så mye at Kirsten aldri fikk en rygg å ligge bak. I to hele runder tauet Kirsten på Annemari. Det kostet masse krefter, men om hun likevel kunne ha vunnet med mer taktisk løping, får vi aldri vite.

Christina Bus Holt ble nr. 8 og var svært fornøyd med løpet. Kjersti Danielsen hadde en tung dag i løypa og var ikke fornøyd verken med løpet eller 12. plass. Men det holdt likevel til sølv i lagkonkurransen.

Første runde: Kirsten har tatt ledelsen
  %3Cb%3E20+meters+ledelse%3A%3C%2Fb%3E+Nesten+av+gammel+vane+tar+Kirsten+Melkevik+Otterbu+ledelsen%2C+men+Annemari+Sandell-Hyv%E4rinen+lar+det+aldri+bli+mer+enn+4-5+sekunders+ledelse.
20 meters ledelse: Nesten av gammel vane tar Kirsten Melkevik Otterbu ledelsen, men Annemari Sandell-Hyvärinen lar det aldri bli mer enn 4-5 sekunders ledelse.

Kirsten med Annemari på hjul i vinden

%3Cb%3ETettet+luken%3A%3C%2Fb%3E+Etter+en+runde+%282+km%29+hadde+Annemari+tettet+luken+og+la+seg+p%E5+hjul+inntil+spurten+startet+5%2C5+km+seinere.+Bak+Kirstens+rygg+var+det+mange+krefter+%E5+spare+i+de+sterke+vindkastene+som+veltet+gjerdene+og+sperringene.
Tettet luken: Etter en runde (2 km) hadde Annemari tettet luken og la seg på hjul inntil spurten startet 5,5 km seinere. Bak Kirstens rygg var det mange krefter å spare i de sterke vindkastene som veltet gjerdene og sperringene.

Vant i 2008 som hun gjorde i 1997
  12+%E5r+etter%3A+Annemari+Sandell-Hyv%E4rinen+vant+det+aller+f%F8rst+nordiske+mesterskapet+i+1997.+I+%E5r+gjorde+hun+comeback+og+vant+med+9+sekunders+margin+til+Kirsten+Melkevik+Otterbu
12 år etter: Annemari Sandell-Hyvärinen vant det aller først nordiske mesterskapet i 1997. I år gjorde hun comeback og vant med 9 sekunders margin til Kirsten Melkevik Otterbu