Tekst: Morten Andreas Løchen

Vi møter Sondre Nordstad Moen på hotellet han bor på under trenignsoppholdet i Iten. Han ser kvikk og opplagt ut, selv nå etter dagens andre økt. Vi er spente på å høre hvordan det går med siste del av OL-forberedelsene. Selv så mange tusen kilometer hjemmefra forteller han energisk på kav trønderdialekt. 

- Oppkjøringen har gått bra så langt. Bortsett fra noen få dager med forkjølelse hvor jeg har måttet avstå fra treningen, har jeg fått trent som planlagt. Det er jeg veldig fornøyd med. Overskuddet skal jeg finne i lavlandet i Rio, beroliger han. 

Det er tydelig at 25-åringen er husvarm her. I hotellets små og koselige serveringslokaler er han på fornavn med samtlige av de lokale ansatte. Som om ikke det er nok, bestiller han dessuten ting som ikke lenger finnes på menyen. Her føler han seg som hjemme, og det synes at han trives. 

"So you know, Sondre?"
Det er ikke bare det at Sondre er på hjemmebane her. De som jobber på hotellet, Kerio View, ler og tuller med ham. Dem som vi forteller at vi kommer fra Norge, stiller som regel oppfølgingsspørsmålet: «Oh, so you know Sondre?». Det virker som om de anser ham litt for å være «deres» her nede. Trønderen og Kenya går tydelig godt sammen, og det går begge veier. 

- Etter mitt skjønn har Kenya det mest velegnede klimaet med tanke på løping. Selv nå i juli og august, som det egentlig er vinter og regnsesong her, er det sjelden mindre enn 18-20 grader på dagen. At det regner litt innimellom gjør ingenting. Til sammenligning er det for øvrig mindre regn her enn i for eksempel St. Moritz, hvor en del andre løpere velger å dra. Dessuten er det jevnt over varmere, skryter han. 

Det er verdt å merke seg at han sier at de hyppige og små regnbygene ikke plager ham. Dette er nemlig i sterk kontrast til hva de lokale løperne tenker om den våte nedbøren; de etterstreber etter aller beste evne å ikke trene mens det regner. På den annen side har det enorme løpermiljøet i Iten-området sine store fordeler. 

- Ved siden av det gunstige klimaet er det mange løpere på veldig høyt nivå som bor og trener her. Disse kan man trene sammen med og dra nytte av om man ønsker det, sier SK Vidar-løperen. 

Røde jordveier
Treningsmiljøet i landsbyen mangler muligens sidestykke i løperverden. Rundt en fjerdedel av de 4000 som bor her satser løping på heltid, og deres valg av bosted er neppe tilfeldig. Landsbyen ligger om lag 2400 meter over havet, og det er utallige mil med røde jordveier som egner seg veldig godt til skånsomme og eventuelt lange løpeturer. Flere nordmenn har valgt å legge mange av sine samlinger til Iten, og Sondre er definitivt blant dem. 

- Jeg har vært i Kenya rundt tjue ganger siden 2009, og da for det meste her i Iten. For meg fungerer høyden her utmerket, og det unike løpermiljøet her nede er vanvittig motiverende å leve i og være en del av, sier han. 

- En annen ting som er bra her er tilgangen på massasje. De siste gangene jeg har vært her, har jeg hatt fast kontakt med en lokal helt som er veldig dyktig. Han jobber som bonde, og har følgelig voldsomt sterke hender (kan bekreftes, journalistens.anmerkning).. Å ha med seg en fysioterapeut fra Norge i seks uker ville blitt meget kostbart, men siden lønnsnivået er mye lavere her nede, går det an å benytte seg av massasjen for det det er verdt. Særlig i tiden rundt de lengre kvalitetsøktene er det avgjørende med jevnlig massasje, og dessuten føler jeg det hjelper veldig på restitusjonen. Utover trening og massasje går ikke dagene med til så mye annet enn soving og spising. Stort sett ligger jeg på senga med ei bok, forteller han. 

Hvordan man bør forberede seg til maratonløping, er et stadig tilbakevendende tema. Skal egentlig langturene være rolige eller tøffe? Hva slags hardøkter lønner seg mest? Vi spør Sondre om hvilke retningslinjer han trener etter. 

- Denne samlinga har jeg prioritert lengre intervaller og langturer. Det vil si intervalldrag på 2-3 km og langturer på 30-40 km i spesifikk fart. Rolige langturer, slik for eksempel langrennsløperne driver med, har ingenting med maratontrening å gjøre. Siden Iten ligger såpass høyt og at det er vinter her nå, har jeg lagt noen av de lengre kvalitetsøktene nedi dalen her. 

Spesifikt mot Rio
Dalen som ligger øst for Iten, Rift Valley, ligger drøye 1000 m lavere, og følgelig er temperaturen der en del høyere enn her oppe. 

- Slik blir treninga mye mer spesifikt mot det som venter i Rio, fortsetter Sondre. 

Som kjent samler de olympiske lekene de fleste av klodens toppatleter i sine respektive grener. Vi er interessert i å høre hvem Sondre anser som sine sterkeste konkurrenter og hvor ambisjonsnivået hans ligger i dette beintøffe feltet. 

- Jeg har ikke sett meg ut noen spesielle konkurrenter. For meg kommer det til å handle om å løpe fortest mulig fra start til mål, og da må målet bestå i å få høyest mulig gjennomsnittsfart. Det tror jeg best skjer dersom jeg løper mitt eget løp, jevnt og billig, lengst mulig, er Sondres betraktning.

- Teten vil neppe åpne noe senere 64 minutter på første halvdel med mindre det er nevneverdig varmere enn 25 grader, så for meg blir det ikke snakk om noe lureløp uansett. Tendensen de siste fem OL-maratonene har vært at en vesentlig andel av feltet har åpnet over evne og fått det tøft utover i løpet. Det skal jeg prøve å unngå og slik utnytte det til min fordel. Om dagsformen og valgene jeg tar underveis klaffer, tror jeg det er realistisk å gå for ny pers og topp 10-plassering, sier Sondre engasjert. 

Mange år foran seg
Sondre er ikke på noen måte blant de mest aldrende løperne i feltet med sine 25 år. Om han prioriterer langdistanseløping videre, har han antageligvis ennå mange år foran seg.

- Dette er årets store mål, så høsten tar jeg stilling til når den kommer. Jeg regner med at det blir noen kortere løp igjen og sikkert et par terrengløp. Og så er det er jo et terreng-EM i desember. 

- Med tanke på neste sesong regner jeg med at det blir et «comeback» utpå våren igjen neste år, før jeg tenker å løpe 10 000 og 5000 meter på bane utpå sommeren. Det hadde vært gøy å pynte på 5000-persen (13:30 fra 2011) og å klare VM-kravet på 10 000 m (27.45) til London neste år. Litt mer langsiktig tenker jeg maraton i EM 2018 og OL i 2020, avslutter Sondre Nordstad Moen.


10000-menn-Moen_D4N3301.jpg
Sondre Nordstad Moen har løpt godt i den norske landslagsdrakten før - som her da han ble nummer ni på 10 000 meteren i EM i Zürich i 2014. (Foto: Bjørn Johannessen)