Genzebe Dibaba skulle løpt Drømmemila under Bislett Games for ei drøy uke siden, men meldte avbud på grunn av en skade. I vinter satte hun verdensrekord på 1 mile innendørs i Globen i Stockholm. I samme stevne løp Ayanleh Souleiman inn til ny verdensrekord på 1000 m mens Abdalelah Haroun satte verdensrekord på 500 m. 

Felles for alle tre er at de blir trent av Jama Aden fra Somalia. Innendørsverdensmester på 800 m, Abubaker Kaki, tilhører også Adens treningsgruppe, mens den olympiske mesteren på 1500 m i London-OL, Taoufik Makhloufi, ble den gang trent av Aden, men han har siden forlatt gruppa. Ibrahim Jeilan som var den siste som slo Mo Farah i et internasjonalt mesterskap har også tilknytning til treningsgruppa til Aden, og også Mo Farah har flere ganger trent med gruppa. 

Jama Aden skal ha vært under mistanke og blitt overvåket av både antidopingmyndigheter, Interpool og spansk politi siden 2013. Raidet som foregikk i den spanske byen Sabadell var nøye planlagt, og i tillegg til at Aden og hans marokkanske assistent ble arrestert, ble mellom 20 og 30 utøvere i gruppa nødt til å avlegge dopingprøve. Genzebe Dibabas storesøster, Tirunesh, som var til stede på treningsleiren, skal være en av de utøverne som ble testa. 

Flere av Jamas utøvere har tidligere vært innblanda i dopingsaker. Juniorverdensmesteren på 1500 m, Hamza Driouch, fikk to års utestengelse for uregelmessig blodpass fra 2012 mens han enda var bare 17 år. Driouch anklaga Aden for å ha bedt han om ta dopingpreparater, men trakk ikke lenge etter påstandene tilbake. 

Franske Laila Traby med EM-bronse på 10 000 m ble tatt med EPO i leiligheten mens hun ble trent av Jama Aden. Senere testa hun også positivt for EPO. Amerikanske David Torrence trente ei kort stund med Aden i 2014, men trakk seg fra gruppa da han skal ha blitt oppfordra til å ta "vitaminer" i sprøyteform. 

Den amerikanske treneren John Cook, som tidligere var en mentor for Jama Aden, skal ha mottatt dødstrusler fra Adens nettverk da han etter OL i 2012 antyda at Taoufik Makhloufi, kunne være dopa. 

Hva som vil skje med Jama Aden og utøverne hans, er fremdeles uvisst, men flere betegner saken som den største dopingopprullingen på tvers av nasjoner siden BALCO-skandalen som blant annet avslørte Marion Jones.


Mer om saken hos letsrun.com

Gjennomgang av saken hos Dayly Mail

mile-Souleiman-Chepseba_D4N6818Ayanleh Souleiman som vant Drømmemila på Bislett i både 2013 og 2014, er under kraftig dopingmistanke. (Foto: Bjørn Johannessen)