Bjørn Johannessen (44) er utdannet elektronikkingeniør, men etter åtte års jobb på Ericsson ble han i 2005 ansatt i Kondis med hovedansvar for terminlista og produkttesting. Han har vært innom det meste av kondisjonsidretter, men alltid med hovedvekt på løping. En treningsvilje adskillig større enn talentet har gitt  en pers på 32.35 på mila.


Vignett-kondiskommentaren.jpgFor en ukes tid siden kom den tidligere svenske høydehopperen Patrik Sjöberg med uttalelser der han hevder at nåværende president i Det europeiske friidrettsforbundet, Svein Arne Hansen, i sin periode som general for Bislett Games (fra 1985 til 2009) var medvirkende til å skjule doping i friidretten, dette ifølge en artikkel i VG

VG hevder videre å ha vært i kontakt med to uavhengige vitner som påstår Svein Arne Hansen skrøt av at han selv urinerte for å erstatte utøveres dopingprøver. Hansen, på sin side, påstår at uttalelsene var sleivbemerkninger og ikke seriøst ment - og gjemmer seg bak at "han ikke husker". Så kan man jo undres om doping i toppidretten er et tema man som daværende Bislett-general bør tillate seg å komme med sleivbemerkninger om. 

Tidligere løpedronning Ingrid Kristiansen støtter uttalelsene til Patrik Sjöberg og sier i tillegg til VG
– Det er ganske utrolig at han (Svein Arne Hansen) er president i det europeiske forbundet.

Spørsmålet er om det egentlig finnes noen som er egnet. Etter alle avsløringer om doping og korrupsjon som har kommet fram i toppidretten de siste årene, så kan man få inntrykk av at hele organisasjonen og systemet er så gjennomsyret at det ikke er mulig å gjøre endringer uten en real opprensking. 

Man kan fullstendig miste troen på en ren idrett. Og for de som fremdeles lever i troen, så kan det anbefales å lese boka "Den store dopingbløffen" av tidligere dopingjeger Mads Drange. Interessant, men skremmende lesning. 

Doping også i breddeidretten
Men det er ikke bare i toppidretten at det forekommer doping. Mandag denne uka gjennomførte politiet en større dopingrazzia mot alle treningssentre i Halden.

Totalt ni personer ble pågrepet og det ble gjort flere beslag av dopingmidler. Det ble i tillegg gjort beslag av våpen og narkotika fra privatboliger. Tilsvarende aksjoner har blitt gjennomført i andre norske byer, med tilsvarende resultat. 

Jeg var selv på et av Haldens treningssentre da aksjonen ble gjennomført. Det hele ble gjennomført på en diskret, rolig og profesjonell måte. Politiet visste hva de var ute etter. Det er godt at de følger med og tar tak i det som tydeligvis er et problem selv på "helt vanlige" treningssentre med kunder i praktisk talt alle aldre og på alle idrettslige nivå. 

Men det er ikke bare blant mosjonister på treningssentre det forekommer doping. Ting kan tyde på at problemet er langt større enn vi ønsker å tro også blant mosjonistene innen kondisjonsidrettene. 

Ifølge en tysk undersøkelse publisert i 2014 svarte 13 prosent av nesten 3000 triatleter som hadde deltatt i Ironman Frankfurt, Weisbaden og Regensburg at de hadde brukt steroider, EPO, veksthormoner eller lignende i løpet av de siste 12 månedene. 13 prosent er nesten hver syvende deltaker! Og selv om dette var en anonym undersøkelse, så er det nærliggende å tro at det likevel var flere som svarte uærlig og at andelen som hadde brukt dopingmidler var enda høyere enn det som kom fram. 

Det har også her i Norge vært eksempel på mosjonister som har avlagt positiv dopingprøve. Deriblant en syklist som skal ha kommer med unnskyldningen at «han startet å dope seg fordi treningskameratene hadde hatt så stor idrettslig framgang at han dermed antok at disse drev med doping». 

Det er altså utrolig hva enkelte, selv på mosjonistnivå, kan få seg til å gjøre kun for å slå treningskameraten eller naboen. Er det da rart det er doping i toppidretten, der det virkelig kjempes om penger, heder og ære? Eller er det nettopp fordi det er doping i toppidretten at dopingen også sprer seg videre nedover til mosjonistnivå? Skremmende holdninger og elendig moral er det uansett.