Ingressfoto: XTERRA Norge

PRESSEMELDING:

Marathon var en gang tøft, så var det ultraløp og Ironman. Nå gjenstår de store utfordringene i det våte element. Det som på ny norsk heter "Open water swimming».

Starten går i Fyllinga båthavn lørdag 12 juli kl 10. Svømmeruta går mot sydspissen av Jeløya for deretter sikting mot Reiersodden. Målgang vil være på Sjøbadet, Moss

Horten-Moss er en klassisk distanse i norsk «open water»-mytologi. Det er riktignok ikke like langt som å krysse den engelske kanal, men svømmingen er en tur på 10 km som for det mest går i åpen Oslofjord, inntil man kommer til Jeløya på Mossesiden.  Dette er en liten klassiker som ble svømt allerede i 1958, da Einar Halle, John Aslaksen, Øyvind Berg, Sverre Bakke og Jan Gustav Stenshagen fullførte med Jan Gustav først i mål. Tiden var 3 timer og 23 minutter. Dette var sterke tider den gang og ikke minst uten våtdrakt.

Kart.jpg

I fjor svømte en av Norges beste triatleter og arrangør av Xterra triathlon og Xterra Swimrun, Tom Remman, turen sammen med noen kamerater, men 12.juli i år skjer det hele i mer regulerte former. Konkurransen har fått navnet XTERRA Open Water. Det er 19 tøffe menn og kvinner som er påmeldt årets dyst, og det er fortsatt mulighet for noen flere etternølere.

Deltagerene vil svømme med en GPS-tracker som gjør at man kan følge svømmekonkurransen «live». Det vil være følgebåter og kajakker som er tett på svømmerne. Rekorden over til Moss lyder på 2.25. Med riktig vær og vindforhold, kan denne slås, mener Tom Remman. Han tror slike utfordringer vil appellere mer og mer fremover, da flere supermosjonister begynner å bli lei av å sykle i kø over ett fjell.

Fjoraarsdeltakere.jpg
Foto: Mari-Mette Remman

En av årets deltagere er Geir Asphaug. Han er ex-triatlet, men er ikke med for å vinne denne gangen. En hofteskade har gjort at han ikke har fått løpt på mange år og er derfor ikke aktiv triatlet lenger, men han er en av de mange som gleder seg til å få startnummer på seg og en langsvømmingen var midt i blinken og en glimrende utfordring å trene mot. Han beskriver svømmeformen som «ikke så gæærn», men han har ingen andre ambisjoner enn å få en fin opplevelse over fjorden.

Tom_Remman_Norseman_640x424.jpg

Tom Remman - på målstreken av Norseman Xtreme Triathlon - Foto: Jørgen Melau

Startliste pr 8 Juli:

1. Kristofer Larsen, Holmestrand
2. Tommy Aleksandersen, Rena
3. Feda Grebovic, Arendal
4. Anne Grete Haugan, Trondheim
5. Knut Ivan Rasmussen, Oslo
6. Magnus Minde, Haugesund
7. Rune Skinnerlien, Arendal
8. Martin Benoni Hindmarch, Drøbak
9. Kristin Blomberg Pedersen, Oslo
10. Geir Asphaug, Dal
11. Vidar Berge Dyblie, Skoppum
12. Anders Brenna, Oslo
13. Baard Dyrhaug, Stabekk
14. Ivar Bjaadal, Asker
15. Odd Ivar Solvold, Sandefjord
16. Hårek Stranheim, Skien
17. Linn Karlsvik, Tønsberg
18. Lars Erik Wold, Tønsberg
19. Hallvard Gulakar Johansson