I over 30 år har ethylene vinyl acetate, bedre kjent som EVA, vært det dominerende materialet på markedet for å lage støtdempende mellomsåler i moderne løpesko. 

Når Adidas nå lanserer det støtdempende materialet Boost er dette for å erstatte hele den tradisjonelle EVA-mellomsålen med noe som er nytt og bedre. 

Har Adidas lyktes, eller er dette enda en ny, kortlivet jippo? 

Kondis har testet Adidas Energy Boost, den foreløpig eneste modellen på markedet som har tatt i bruk det nye mellomsålematerialet Boost. Se test lengre nede i artikkelen.

Hva er Boost?
Boost er et materiale bygd opp av en rekke små ”perler” eller energikapsler som av utseende kan minne om Isopor. Men konsistensen og egenskapene til Boost er totalt annerledes enn nevnte isolerende materiale. 


Boost-egenskaper: Eric Liedtke hos Adidas presenterer Boost og dens positive egenskaper. (Foto: Bjørn Johannessen)

Boost skal ha følgende fordeler sammenlignet med den tradisjonelle EVA-mellomsålen:
- Bedre støtdemping og komfort
- Økt respons og energiretur
- Lengre holdbarhet og levetid
- Beholder egenskapene også i kuldegrader

For å se materialets egenskaper når det gjelder støtdemping og respons, se denne videoen.

I tillegg til at Boost-materialet skal ha bedre støtdempende og responderende egenskaper enn EVA, skal Boost også beholde egenskapene under tøffere forhold og over lengre tid. Der tradisjonell EVA gradvis mister sine egenskaper gjennom løpeskoens levetid, skal Boost være like bra selv etter atskillige mil. Og der EVA endrer egenskaper avhengig av temperatur (blir hardere i kuldegrader og mykere i varmegrader) skal Boost beholde sin demping og respons uavhengig av om det er 40 varmegrader eller 20 kuldegrader. Spesielt sistnevnte er interessant for oss her i det kalde nord. 

Foreløpig finnes Boost-materialet kun i lettvektsmodellen Adidas Energy Boost (275 gram). På sikt vil Boost også bli å finne i andre modeller, sannsynligvis alt fra mengde- til konkurransesko. 


Optimist: Løpsansvarlige Adrian Leek forteller at Adidas har brukt over 3 år på å utvikle det nye støtdempende materialet Boost. (Foto: Bjørn Johannessen)

- Idéen med Boost startet allerede i 2009, så når den første skomodellen blir lansert nå i februar har utviklingen av Boost tatt oss omtrent 3,5 år totalt, fortalte Adidas’ produktutviklere og løpsansvarlige Adrian Leek og Gerd Manz til kondis.no i desember da presselanseringen fant sted i Adidas’ hovedkvarter i den tyske byen Herzogenaurach.

- Oppdatering av nye skomodeller tar oss vanligvis 18-24 måneder, men da snakker vi kun om videreutvikling av allerede eksisterende modeller. Boost er ikke en evolusjon, men revolusjon, hevder duoen. 


Kondis tester Adidas Energy Boost
Kondis har testet Adidas Energy Boost, den foreløpig eneste modellen som har tatt i bruk det nye mellomsålematerialet Boost. 

Med sine 275 gram (US 9) er Energy Boost en modell som faller innunder lettvektskategorien. Sannsynligvis et taktisk bra utgangspunkt, siden modellen da kan brukes av de fleste kategorier løpere og Adidas dermed kan gå videre med Boost i både lettere og tyngre modeller. 


Adidas Energy Boost: Foreløpig eneste model som har tatt i bruk den nye mellomsåleteknologien Boost. Sannsynligvis vil flere modeller komme i framtiden. (Foto: Adidas)

I utgangspunktet var undertegnede noe skeptisk til Energy Boost. De påståtte støtdempende egenskapene, kombinert med ganske stor høydeforskjellen mellom hæl- og forfot, gjorde at jeg som mellom- og forfotsløper fryktet Energy Boost var en ny sko som skulle gi meg følelsen av å løpe i ”hengemyr” - lite løpsfølelse og all energi tapt i mellomsålen i frasparket. 

Utseende kan bedra, og skepsisen ble gjort til skamme allerede etter noen meters løping. I skrivende stund har jeg tilbakelagt nærmere 400 km med Adidas Energy Boost, og til tross for at dette langt ifra er eneste modellen jeg har i skohylla blir de fremdeles funnet fram for ukentlige ”lufteturer”. 

Overraskende god løpsfølelse
Adidas Energy Boost er lette å komme fram på foten med, og responsen i mellomsålen er overraskende bra til tross for den gode støtdempingen. 275 gram er relativt tung til en lett treningssko å være, men modellen føles lettere på beina enn vekta skulle tilsi. Nettopp dette forteller også en del om hvor bra løpsfølelsen er. 

Normalt foretrekker jeg langt lettere og mindre oppbygde og støtdempede sko på intervall- og kvalitetsøkter, men Adidas Energy Boost har likevel fått delta på flere av nevnte type økter med positivt resultat. I tillegg har skoene blitt brukt på en rekke rolige løpeturer av varierende lengde. Med andre ord en allsidig sko. 

Gjennom vinteren har det også blitt god anledning til å verifisere at Boost-mellomsålen beholder sine egenskaper også i kuldegrader. At Boost beholder egenskapene tilnærmet uforandret gjennom skoens levetid er det nok for tidlig å si noe om etter 400 km, men foreløpig har jeg i alle fall ikke merket noe degradering. Jeg har en følelse av at yttersålen eller overdelen vil si takk for seg før mellomsålen gjør det. 

Når det gjelder skoens overdel, så er denne laget av elastisk pustende mesh-materiale som former seg etter foten omtrent som en sokk. Dette gjør skoen behagelig å ha på, samtidig som elastiske gummibånd gjør at skoen sitter stabilt om foten under bevegelse. 

Lys framtid
Konklusjonen må bli at Adidas’ nyutviklede mellomsålemateriale Boost absolutt har en lys og interessant framtid. Det skal bli spennende å følge videre utvikling når flere modeller med Boost-teknologi dukker opp på markedet. Spesielt håper jeg en gang i framtiden å få noen rene konkurransesko på føttene.