Heming Leira (57) har vært medlem av Kondis siden 1983 og startet i 1998 opp kondis.no. Før det har han jobbet 23 år i Postverket. Leira er initiativtaker til Sognsvann Rundt Medsols, Motbakkeløpene i Maridalsalpene og Øyakarusellen. Som løper har han notert resultater på alt fra 100 m til maraton hvor bestetiden er 2.34.24

 
Vignett-kondiskommentaren.jpg
Nyttårsløftet nærmer seg
Det nærmer seg tiden da treningssentrene blir fullere og folk gir seg sjøl et løfte om å begynne å trene.
Starten på et nytt år og nyttårsløftet er antagelig da flest folk setter i gang med å komme i form.
For lesere av Kondis settes det nok også nye mål men neppe om å begynne å trene.
De som leser kondis.no og er medlem av Kondis har nok oftere mål om mer og bedre trening. Mens andre setter seg et tidsmål de skal klare på 5 og 10km, andre skal løpe sitt første maraton, noen setter seg som mål å debutere på triatlon eller kanskje sitt første skirenn eller sykkelritt.


Som kondisjonist er du superpriviligert

Men et nyttårsløfte trenger ikke handle om deg.
Som kondisjonist har du kanskje alt du trenger. Mange har nok penger til å kjøpe treningsutstyret de trenger, til å være med på konkurranser, til å trene styrke på et treningssenter.

Da er du ganske så priviligert. Du har en livsstil som dessuten er noe av det beste du kan gjøre for å stille sterkest mulig for tiden som gammel og for å minske sjansene for at du får en av livsstilsykdommene. Selvfølgelig er det andre faktorer som er med på å redusere farene for livsstilsykdommene, som kosthold, ikke for mye negativt stress, nære venner og opplevelse av å bety noe for noen, for å nevne noe av det mange regner for viktige årsaker for god helse og å leve et langt liv uten for mange sykdommer. Men trening er et godt utgangspunkt.

Sjøl hadde jeg akkurat passert 40 da jeg begynte å gi tilbake for alt idretten hadde gitt meg.
Mange gir tilbake lenge før de blir så gamle, og ikke minst du får mye ved å bidra frivillig.

Innenfor Kondisjonsidretten legges det vannvittig mange timer med frivliig arbeid. Uten alt dette arbeidet ville du ikke hatt noen arrangementer å delta i.
Heller ikke noen klubb e.l. å trene i.


Et nyttårsløfte som mange, mange vil få stor glede av.

Hvorfor ikke lage deg et nyttårsløfte hvor du i løpet av året stiller opp og deltar som frivillig i et arrangement, i en klubb e.l. Det trenger ikke være så mye eller så ofte, et hvert bidrag hjelper til at mange deltakere kan oppleve gleden av å konkurrere eller trene med andre.
Man kan bidra på noe som allerede er etablert som et arrangement, en klubb en treningsgjeng osv.

Eller man kan starte opp noe sjøl. Tenk på hvor mange som har fått gleden av mandagstreningen i Holmenkollen med trappefolket, eller Treningscamp i Frognerparken, eller det nylig etablerte løpet Tøyen Parkrun.

En av de som deltar nesten hver lørdag i Tøyenparken på Tøyen Parkrun har gitt seg sjøl et løfte: Hvert 5. Løp skal han bidra som arrangør. Slikt varmer et kondisjonisthjerte og hundrevis av deltakere.