Sifan Hassan representerer Nederland og satte europeisk rekord  på distansen med 65.15. Det er også bedre enn Paula Radcliffes tid på 65.40, som aldri ble godkjent som rekord fordi løypa hadde noen meter mer netto fall enn tillatt.

Etter en lang og  fantastisk sesong vant hun i et av de beste feltene noensinne på halvmaraton. Hele 10 kvinner løp bedre enn 1.09.

Etter 18 km klarte Hassan å slite seg løs fra forhåndsfavoritten Joan Chelimo Melly. På dette stadiet av løpet var de fortsatt i nærheten av verdensrekorden til Joyciline Jepkosgei på 64:51. Den tiden står altså fortsatt, men  det ble  en solid europeisk rekordforbedring.

Hennes trener, Alberto Salazar, sa før løpet at han trodde på en tid rundt 69-70 minutter.

- Jeg tenkte ofte på at jeg kom til å dø, sa Hassan, som ikke viste noen frykt for distansen og passerte 5 km på 15.06, 10 km på 30.37 og 15 km på 46.09.

- Farten var veldig tøff, men jeg klarte hele tiden å komme tilbake.

Sifan Hassan har hatt en utrolig sesong der hun har løpt 1.59.35 på 800 m, 3.57.41 på 1500 m, 8.27.50 på 3000 m og 14.22.34 på 5000 m.

På herresiden var det åtte løpere som løp under timen. Raskest var Daniel Kipchumba, Kenya på 59.06. Løpet var totalt dominert av løpere fra Kenya og Etiopia. Bestemann fra et annet land var briten Wade først på en 22. plass.

Det var innlagt dansk mesterskap på distansen og seks dansker løp raskere enn beste norske, Andreas Myhre Sjurseth, som løp på 66.45. Imidlertid løp Okubamichael Fissehatsion, Tjalve og snart norsk statsborger, på 1.05.05 og slo den danske mesteren. Han åpnet med 14.30 på første fem, dvs. fart til 1.01.30. Det var nok årsaken til at det ble 1.05 og ikke 1.03.30. Det gir Okuba en andreplass på årets norske halvmaratonstatistikk.

Det var kvinnene som sto for den beste innsatsen av de norske i København. Dahle, Epland og Bergsløkken&nbsp løp på henholdsvis 1.14.30, 1.14.34 og 1.14.35 Det plasserer dem blant Norges 30 raskeste gjennom tidene.

Vi skrev i slutten av februar om det kunne bli Tidenes beste halvmaratonår i kvinneklassen siden 1994? Et år som var meget sterkt når det gjaldt norske kvinners tider på halvmaraton.

Etter helgenshalvmaraton i København er det ingen tvil. Norge har seks løpere under 1.16, vi må tilbake til 1994 for å finne tilsvarende. Da var det syv løpere under 1.16. I 1994 var det 17 løpere under 1.20. I år er det 15 løpere og sesongen er ikke slutt.

De aller beste løp raskere i 1994 med hele seks løpere under 1.14 mot en løper i år.  Som vi skrev i artikkelen i februar en av de store forskjellene på 1994 og 2018 er at i ´94 løp alle de 17 jentene sine løp i Norge. I 2018 er det bare fire av de 15 løpene som er gjort på norsk jord.

Norsk halvmaratonstatistikk kvinner 2018. oppdatert med resultater fra løpene i Oslo og København i helgen.

510 norske løpere fullførte Copenhagen Half Marathon søndag 16. september, 268 menn og 242 kvinner

Du finner alle de norske resultatene her:  NORSKE RESULTATER

De beste resultatene under bildene.

admin: adform id #567066

Copenhagen Half Marathon
Her skjønner Hassan at hun har satt europeisk rekord. Foto: Sylvain Cavatz

Copenhagen Half MarathonTeten med "bare" kenyanske og etiopiske løpere.  Foto: Sylvain Cavatz

Daniel Kipchumba, Kenya vinner København Halvmaraton på 59.06   Foto: Sylvain Cavatz

Vienna Dahle blir aller best av de norske kvinnene og løper inn til personlig rekord  1.14.30 . Det er under tre år siden hun debuterte på distansen, da med 1.21.12    Foto: Sylvain Cavatz

Copenhagen Half MarathonPernille Epland på vei mot 1.14.34  og personlig rekord Foto: Sylvain Cavatz

Bergsloekken_o.jpgIda Bergsløkken fullt fokusert på vei mot pers 1.14.35, over et minutt bedre enn den gamle persen. 17.44 - 17.55 -17.48 og 17.33 på 5 km-splittene.  Foto: Privat
Copenhagen Half MarathonEn meget fornøyd Heidi Pharo krysser mållinjen etter å ha satt personlig rekord.  Foto: Sylvain Cavatz