Osbanen var en privat smalsporet jernbane som gikk mellom Nesttun og Os. Den ble åpnet i 1894 og nedlagt i 1935 da driften ikke lengre var lønnsom. Total lengde drøye 26 km. I dag er mesteparten av traseen omgjort til gang og sykkelsti. 

Etter siste omlegging av Fanaløpet i 2008, løpes drøye 17 km langs den flate jernbanetraseen.

På Stend Stasjon , som er museum for Osbanen, taes toget ut og stasjonen er åpen for skuelystne mellom 1100-1400. Her blir det salg av kaffe og vaffler og kanskje får vi se toget i beveglse også.

Løperne passerer her etter snaue 4km og drøye 17 km.

BFG Bergen overtok ansvaret for løpet da klubben ble stiftet i 1987.  I år er det Maratonkarusellen som har fått ansvaret for arrangementet. 

Årets Fanaløp har bare en distanse, halvmaraton. Påmelding / Info på Maratonkarusellen.no

osbanen-1.jpg
Arrangøren lokker med flotte bilder fra Osbanens historie til vinnerne.

osbanen 2.jpgDet er meningen at Osbanens venner er til stede under premieutdelingen.

Fra styreleder Morten Hauso i Maratonkarusellen har vi fått denne rapporten

Maratonkarusellen er nå inne i sesong 9 (første løp ble arrangert 28.1-2006). Dette innebærer at vi har arrangert 46 maratonløp. Ingen i Norge og heller ikke i Skandinavia, kan vise til dette. Vi arrangerer løp fra 8.4km til 100km i Fana området. Og i tillegg til våre løp så arrangerer Viking turn og Idrettsforening Maraton i Bergen sentrum, hvert år i april (altså arrangeres det 7 hel maratonløp i Bergen).

Våre deltagere kommer tilbake gang etter gang. Vi har løpere fra hele Skandinavia og vi har stadig løpere fra andre deler av verden.

Fana er Maraton hovedsete i Norge. De fleste andre byer, har bare et løp i året.

På førstkommende lørdag 4.10, så har vi tatt på oss å arrangere Fana løpet. Dette er et halvmaraton løp, og er vestlandets eldste løp som arrangeres fo 51.gang. Her strømmer påmeldingene på. Og vi har inngått samarbeid med Osbanens Venner. De holder til på Stend Stasjon. På lørdag tar de ut toget fra kl. 11.00 til 14.00. Salg av vafler, kaffe og brus. Her blir det mye moro. Og planen er at toget skal være i mest mulig bevegelse til gled for løpere og publikum. Kl. 11.10 løper de raskeste løperne forbi (på vei opp til vending rett før Kalandseid).

Premie utdeling etter løpet blir i gymsalen på Fana st. kl. 13.30. Der håper vi også at Osbanens Venner, kommer. Planen er også å få laget flere bilder fra Osbanen som skal henges opp i gymsalen.

Hans Jacob Berntsen tok initiativet til å arrangere flere maraton i Fana. Dette startet han opp med i 1988. Og med takk til denne drivkraften, kan vi drive dette videre.

Våre arrangementer er såkalte "kvalitets arrangementer". Dette innebærer at vi gjør vårt ytterste til at deltakerne skal trivdes. Og vi får mange gode tilbakemeldinger på at vi lykkes. Dette gjør at løperne kommer igjen og igjen. Men vi gir oss ikke med dette. Vi vil stadig gjøre det bedre for våre løpere. Og når forholdene er lagt til rette, så løper mange Maraton gang etter gang.

Fanamilen har sitt arrangement og vi har våre. Og de er hjertelig velkommen til å følge med på hva vi gjør.

DSC_1156-2.jpg
Fra starten i 2013. (Fotograf Trygve Andresen)

DSC_1458.jpg
Håvard Austevoll vinner Fanaløpet 2013, Bjørn Tore Kronen Taranger blir nr 2 (Fotograf Trygve Andresen)


Kondis 2013: Sommer og Austevoll vant Fanaløpet 

Kondis 2013: Foråndsomtale 50-års jubileum for Fanaløpet 

Osbanens venner