Hjemme i Rovaniemi har finnene allerede et hundretalls timer med snø under skiene, og her gjør det finske skiforbundet stadige tester for å utvikle optimal bekledning til noen av verdens beste skiløpere.

- Sammen med Helly Hansen jobber vi med å videreutvikle bekledning av aller høyeste kvalitet. Resultatet av dette vil man denne sesongen se gjennom nye konkurransedrakter, yttertøy og klær til restitusjon og representasjon for de finske langrennsutøverne, sier Jylhä.

Innspill fra olympisk mester Jauhojärvi
Sammen med Helly Hansen har laget også testet og tilpasset utøvernes bekledning under høstens treningsopphold i Ramsau. Så langt er de strålende fornøyde med samarbeidet. Jylhä har jobbet med Helly Hansen de siste tre årene, og har sammen med olympisk mester i lagsprint Sami Jauhojärvi testet og gitt råd om produktutvikling for selskapet.

- Vi er fortsatt i en tidlig fase av samarbeidet, men er spesielt fornøyde med våre nye konkurransedresser som nå også viser de finske fargene på bedre måte. Materialet har gjennomgått utallige tester, og vil være svært viktig når det står om hundredeler for det finske langrennslandslaget denne sesongen. Vårt store mål er selvsagt VM i Falun i februar, sier Jylhä.

Jylhä ble ansatt som hovedtrener etter Magnar Dalen foran årets sesong, men var sjef for finnene også fra 2001 til 2006. I Finland er han også en kjent TV-personlighet etter å ha jobbet med treningsprogrammet Elixir gjennom hele 2000-tallet.

- For å kunne trene som en toppidrettsutøver må man også leve som en. Det betyr at både kosthold, søvn, restitusjon og utstyr alltid må holde topp kvalitet dersom man skal lykkes. For deg som er amatør ligger også mye av treningsgleden i godt utstyr. Denne sommeren har vi testet Helly Hansens super-, base- og mellomlagsbekledning med svært gode erfaringer, forteller Jylhä.

Tørr og komfortabel under krevende forhold
For barmarkstrening og utholdenhetsøkter om sommeren bør man bruke lett treningstøy som puster godt, transporterer svetten bort og holder deg tørr. Her er Helly Hansens eget Lifa-system utviklet med formål å holde deg tørr og komfortabel, selv under krevende fysiske anstrengelser.

- I forkant av en skisesong er det viktig å ha trent god utholdenhet og styrke. For raskt å forbedre egen utholdenhet anbefaler jeg intervalltrening. For eksplosivitet og for å tåle store treningsmengder må man også drive allsidig styrketrening. Det er altså en kombinasjon av dette som gjør deg til en god langrennsløper. I tillegg kommer all teknikktrening på ski- og rulleski, smiler Jylhä.

Han kan avsløre at finnene i forkant av årets sesong også har ansatt en egen mental trener, noe de ikke har benyttet seg av tidligere.

- I tillegg til intervalltrening er mitt beste tips for å forbedre langrennsformen å trene sammen med noen. Da kan man pushe hverandre og konkurrere mot andre enn seg selv. Selv om langrenn både er en lagsport og en individuell idrett drar man helt klart fordeler av å være på et lag, mener den finske langrennssjefen.

skiteknikk_B050070.jpg
Finlands hovedtrener for langrenn, Reijo Jylhä. og Helly Hansens kategorisjef for trening, Philip Tavell, demonstrerer skiteknikk under en pressesamling i Frognerparken i Oslo. (Alle foto: Bjørn Johannessen)

hh-demonstrasjon_B050102.jpg
Helly Hansens nordiske markedssjef, Christian Erga, og kategorisjef for trening, Philip Tavell demonstrerer hvordan firmaets tekniske treningsbekledning transporterer fuktighet bort fra kroppen slik at utøveren holder seg tørr og varm.