Backyard Ultra by Fjellsport.no (tidligere Backyard Ultra Viking challenge) er et annerledes, sosialt og spennende løpskonsept.

Årets løp ble arrangert lørdag 29. oktober i Sandefjord - og for tredje året på rad ble løpet tidlig fullbooket. I år med 130 påmeldte og akkurat 100 startende på den første av de maksimalt 12 etappene.

Det løpes en småkupert runde på ca. 6,5 km hver hele time. Alle som ikke klarer å starte på neste runden er slått ut og henvises til «after run»-lokalet for å heie på de resterende deltagerne. Siste løper som kan starte på neste etappe, blir vinner. Det er satt 12 runder som maks, slik at om det er flere deltagere igjen på siste runde, vil første deltager i mål kåres som vinner. Det gjelder derfor å legge opp et smart løp. Løper du fort kan du nyte en pause før neste start, løper du rolig sparer du energi – taktikken er opp til den enkelte.

Første runde på 6,5 km startet klokken 10:00, 11 timer senere startet det 12. runden - slikt blir det mørkeløping av (foto: Tove Nordby Haugland).

Frank Løke og Mari Kråkemo Finnerud ble Viking konge og Viking dronning.

Løpet er inspirert av Viking tiden da Sandefjord er stedet der Vikinger en gang regjerte. Alle som starter løpet er å anse som Treller (ufri mann/slave) helt til deltageren passerer Ultra distanse (mer enn maraton) og kåres da til ekte Viking. Vinner av løpet blir da selvsagt hedret som Viking Konge/Dronning!

I årets løp var det imponerende 36 løpere som la i vei på den 12. og siste 6,5 kilometers etappen, og alle disse løp dermed 78 kilometer totalt. Det er to ting som teller; å komme til start i tide til hver etappe - og å løpe fortest på den siste dersom flere gjenstår.

Den tidligere håndballstjernen Frank Løke holdt høy fart på alle rundene og var den som brukte klart kortest tid totalt med tiden 6:50:04. Han vant også herreklassen til slutt etter å ha løpt siste runden på 27:38. Før dette hadde han vunnet alle de tidligere etappene (delt 1. plass på 11.etappe).

Likevel måtte han se seg slått av smarte Mari Kråkemo Finnerud som løp enda fortere på siste runden med 27:08, og dermed ble vinner av både kvinneklassen og totalt selv om totaltiden "bare"  var 9:59:57. Raskeste totaltid av kvinnene hadde Helle Erlandsen med 7:25:15.

71 deltagere løp minst 7 runder (45,5 km) og altså ultradistanse.