Galen Rupp har vært den beste langdistanseløperen i USA i en årrekke, og høydepunktet var da han tok sølv på 10 000 meteren i OL i London i 2012. Nå er vi inne i et nytt OL-år, og mannen som fyller 30 til våren, har bestemt seg for å gi seg sjøl en sjanse også på maratondistansen. 

- Maratondebuten kom litt tidligere på kjøreplanen enn jeg egentlig hadde tenkt, men etter en prat med Alberto i høst, så la vi inn litt lengre intervalløkter for å holde muligheten åpen, og nå har jeg bestemt meg, fortalte Rupp i et intervju med USATF.TV etter at beslutningen var tatt. I intervjuet forteller han også at han en drøy måned etter maratonløpet vil løpe 3000 m i innendørs-VM som går på heimstedet hans i Portland 18.-20. mars. 

Uttaksløpet går i Los Angeles 13. februar, og sjøl om han aldri har løpt så langt før, må Galen Rupp finne seg i å være en av favorittene. Med så sterk 10 000 m-tid som 26.44,36 har han et tempo som ingen av de andre på startstreken er i nærheten av å besitte. Rupp stilte også opp i et mindre halvmaratonløp i Portland i desember og løp så bra som 1.01.20. 

Hans hardeste utfordrerere i kampen om de tre OL-plassene blir antakelig 40 år gamle Meb Keflezighi, formsterke Luke Puskedra, en annen veteran Dathan Ritzenhein og et par kenyanske løpere som har fått amerikansk pass.  Keflezighi tok sølv allerede under OL i 2004, og han fulgte opp med fjerdeplass under OL i 2012. I tillegg har han vunnet både New York og Boston Marathon. Puskedra viste god form da han ble nummer fem i Chicago Marathon i fjor høst på 2.10.24. Nylig løp han halvmaraton på 1.01.29 i Houston. Dathan Ritzenhein har så sterk pers som 2.07.47 på maraton og 1.00.00 på halvmaraton. 

Det blir med andre ord hard kamp om de tre plassene, men siden uttaksløpa på bane først går til sommeren, vil det være mulig å stille der enten en lykkes eller ikke lykkes i Los Angeles 13. februar. 

På kvinnesida blir det også spennende. Tjalve-løperen Annie Bersagel er en av dem som håper på en OL-plass, men også her er det så mange sterke løpere på plass, at Annie absolutt må ha marginene på sin side om det skal bli OL-tur. 

Galen_Rupp_2014_speilbilde_foto_Bjoern_Johannessen_D4N6760-lite.jpg
Det er ikke 3000 m hinder, men maraton som er neste post på løpsprogrammet for Galen Rupp. Her ser vi han på NIH-banen i Oslo en sommerdag for halvannet år siden. (Foto: Bjørn Johannessen)