Bjørn Johannessen (45) er utdannet elektronikkingeniør, men etter åtte års jobb på Ericsson ble han i 2005 ansatt i Kondis med hovedansvar for terminlista og produkttesting. Han har vært innom det meste av kondisjonsidretter, men alltid med hovedvekt på løping. En treningsvilje adskillig større enn talentet har gitt  en pers på 32.35 på mila.

 

Vignett-kondiskommentaren.jpgI fjor høst testet vi i bladet Kondis totalt 13 forskjellige GPS-klokker og to mobil-appers nøyaktighet på distansemåling. De utvalgte klokkene var av både nyere og eldre dato. 

Hensikten med testen var å finne ut hvor mye vi egentlig kan stole på klokkenes nøyaktighet. 

Testens konklusjon
Konklusjonen etter testen i fjor høst var som følger: 

«Strekninger som går rett fram i åpent landskap gir best forhold og mest nøyaktige målinger. Men i praksis har man på lengre treningsturer eller i konkurranser aldri så godt tilrettelagte forhold. Både svinger, bygninger og trær er en utfordring for GPS-klokkene og gjør at målingene blir mindre pålitelige. Dette vises både i eksempelet der vi testet klokkene på 2000 m på friidrettsbanen og i de drøye tre kilometer lange rundene rundt Sognsvann. Enda større feilmargin ville det nok blitt i et storbyløp der løypa går i svinger rundt gatehjørner som i tillegg skjermes av høye bygninger, eller i skogsløp på svingete stier og veier med trær på begge sider.

GPS-klokkene fungerer fint til trening og omtrentlige målinger av distanser. Men noe nøyaktig instrument for å kontrollmåle distansen i mosjonsløp er de ikke. Der er det mer nøyaktige målemetoder som gjelder. 

Men når det er sagt, så har GPS-klokkene jevnt over blitt mer nøyaktige enn de var for noen år siden. I framtiden kan vi håpe at de blir enda bedre.»

Det kan også føyes til at det under testen der det ble løpt 2000 m på en friidrettsbane ga temmelig stort utslag om klokka ble brukt på venstre eller høyre håndledd. Forskjellen kunne være på nærmere 10 prosent mellom venstre og høyre håndledd, eller nesten 200 m på 2 km. Om dette var tilfeldig eller ikke, vites ikke. Men det viser i alle fall hvor lite som skal til for å få variasjon i målingene. 

GPS-klokker_DSC3521.jpgGPS-klokker og mobil-apper som var med i Kondis-testen i fjor høst. (Foto: Bjørn Johannessen)
 

Nye observasjoner
I løpet av mai har jeg gjort noen flere tester med ei av GPS-klokkene som var med i testen. Klokka er omtrent to år gammel, men var likevel en av de som klarte seg best i testen i fjor høst. 

Det hele startet med at jeg som et artig eksperiment startet GPS-klokka mens jeg klippet gresset rundt huset mitt. En drøy times gressklipping resulterte i – ifølge klokka – at jeg hadde tilbakelagt 2,00 km. Med tanke på den lille hageflekken jeg har, så hørtes ikke det helt troverdig ut. Og i etterkant viste GPS-sporet at jeg hadde vært noen turer over hos mine nærmeste naboer og klippet gresset også. Noe jeg for øvrig tviler sterkt på at jeg var ....

For å teste videre, la jeg klokka på verandaen, startet den og lot den ligge i en time. Resultatet ble at den hadde «tilbakelagt» 180 meter mens den lå helt stille. 

GPS-spor-60min-stille.jpgSlik så GPS-sporet ut da klokka lå stille på verandaen i en time.


 En uke senere var jeg med på en halvtime meditasjon i en park. Også da startet jeg GPS-klokka jeg hadde på håndleddet, og resultatet ble at klokka hadde «vandret» 230 meter rundt i parken mens jeg hele tiden lå stille på ei yogamatte. 

GPS-spor-30min-meditasjon.jpg30 minutter stilleliggende meditasjon resulterte i dette GPS-sporet - og 230 tilbakelagte meter. 


Samme dag, og i samme park, var jeg også med på 45 minutter yoga. Vi var riktig nok i lett bevegelse, men hele tiden innenfor hver vår lille yogamatte. 790 meter ble påstått tilbakelagt distanse, og utifra GPS-sporet så det ut som jeg hadde virret hodeløst rundt i parken. 

Disse observasjonene understreker vel egentlig bare konklusjonen som ble gjort etter testen i fjor høst:

«GPS-klokkene fungerer fint til trening og omtrentlige målinger av distanser. Men noe nøyaktig instrument for å kontrollmåle distansen i mosjonsløp er de ikke. Der er det mer nøyaktige målemetoder som gjelder.»