INFORMASJON FRA OLYMPIATOPPEN INNLANDET

I samarbeid med professor Carsten Lundby, University of Zurich, Sveits, er Høgskolen i Lillehammer, ved førsteamanuensis Bent Rønnestad, på jakt etter forsøkspersoner til et omfattende studie av høydetrening, sommeren 2015.

Hva innebærer studien?
Studiet innebærer et omfattende testprogram og et fire uker gratis treningsopphold i Chamonix. Dette inkluderer transport, opphold og alle hovedmåltider.

Det skal rekrutteres 20 langrennsløpere i alderen 18-45 år. De bør kunne løpe 5000 m raskere enn 18:00 minutter. Alle forsøkspersonene skal tilbringe 4 uker i Chamonix, Frankrike sommeren 2015. Der skal de enten bo i Chamonix (1000 m.o.h.) ved L'École Nationale de Ski et d'Alpinisme eller ved Refuge du Plan de l'Aiguille (2207 m.o.h.). Forsøkspersonene blir tilfeldig fordelt til de to oppholdsstedene. De som bor på Refuge du Plan de l'Aiguille blir nødt til å oppholde seg på denne høyden i minimum 18 timer per døgn, og er således bare i Chamonix (eller andre steder i dalen) for treninger og et felles måltid.

Fri treningsplan
Ingen spesifikk treningsplan vil bli håndhevet, men deltakerne må trene lignende innenfor en gruppe på 2-4 personer som vil da bli delt inn i to grupper, samt skrive all trening i en treningsdagbok. Under oppholdet i Chamonix vil deltakerne ha mulighet til å besøke andre deler av dalen for trening (rulleski på sykkelstier i Servoz for eksempel), og transport med minibusser er tilgjengelig.

En rekke tester
Maksimalt oksygenopptak, arbeidsøkonomi, 3000 m løpetest, bestemmelse av hemoglobinmasse og lungenes diffusjonskapasitet skal gjennomføres 5 ganger i løpet av forskningsprosjektet. Samtlige tester skal gjennomføres på Lillehammer. De to første testrundene gjennomføres i løpet av de to første ukene før avreise til Chamonix, og testingen vil etter alt å dømme starte i slutten av juni. De resterende tre testrundene gjennomføres på dag 7, 14 og 21 etter hjemkomst fra Chamonix. Disse testene tar ca. 45-60 min. I tillegg skal det gjennomføres én vevsprøvetaking (biopsi) før avreise fra Lillehammer og én etter hjemkomst til Lillehammer. Under oppholdet i Chamonix skal det gjennomføres blodprøver på 5 forskjellige tidspunkt. Noen vil kunne synes at blodprøver og vevsprøvetaking er ubehagelig.

Hva får du?
Forsøkspersonene får ingen økonomisk kompensasjon for sin deltakelse, men alle store utgifter som transport tur-retur Lillehammer - Chamonix, bolig og måltider vil bli dekket gjennom prosjektet. Ved

L'École Nationale de Ski et d'Alpinisme vil forsøkspersonene dele rom med én annen deltaker, mens på Refuge du Plan de l'Aiguille er boarealet mer begrenset og deltakerne må dele rom med 1-4 andre personer. Alle måltider vil bli servert. Begge bostedene har full tilgang til internett.

Bakgrunn og hensikt med studien
Høydetrening er ofte brukt av utholdenhetsutøvere i et forsøk på å bedre prestasjonen. Historisk sett har høydetrening blitt gjennomført ved at man bor høyt og trener høyt (ca. 2000 m.o.h.) over flere uker. I den senere tid har flere kombinasjoner av trening og høyde (naturlig eller simulert) blitt testet ut for bedre utholdenhetsprestasjonen. Forskning tyder på 1) høydetrening kan være nyttig for noen utøvere, og 2) det aksepterte underliggende mekanismen er en økning i hemoglobinmasse og bedret kapasitet for oksygen transport (8, 12), selv om alternative hypoteser knyttet til skjelettmuskulaturens funksjon som bedre løpsøkonomi (6), har også blitt foreslått. Men til tross for denne vitenskapelige utviklingen gjenstår det å besvare et sentralt spørsmål, nemlig hvordan høydetrening påvirker prestasjonen til utholdenhetsutøvere på elitenivå (9).

Den tradisjonelle «bo høyt-trene høyt» - metoden kan betraktes som "paradoksal", siden kontrollerte studier ikke har klart å påvise noen klar effekt på fysisk prestasjon hos godt trente personer (5). Til tross for dette er «bo høyt-trene høyt» - metoden fortsatt den mest populære metoden blant idrettsutøvere. Det er vist at denne metoden kan øke hemoglobinmassen hos unge idrettsutøvere (8), OL-svømmere (1) og til og med OL-vinnere i langrenn (personlig observasjon), men ikke forbedret selve utholdenhetsprestasjonen (1, 8). Det er generelt hevdet - men ikke bevist - at den viktigste årsaken til manglende effekt på fysisk prestasjon er basert på vanskeligheter med å kombinere relativt høy treningsintensitet med et hypoksisk miljø der utøvernes aerob kapasitet er kompromittert. For å få de gunstige virkningene av moderat hypoksi på hemoglobinmassen og samtidig unngå potensielle problemer forbundet med å trene i høyden, ble «bo høyt-trene lavt»- metoden introdusert. Én studie har vist at denne metoden kan bedre prestasjonen til godt trente utøvere (8). Dette er imidlertid den eneste vitenskapelige artikkel som støtter «bo høyt-trene lavt»- metoden, mens andre studier indikerer marginale (13) eller ingen prestasjonsforbedring (14) host godt trente utholdenhetsutøvere. Dette kan tyde på at det er svært lite rom for ytterligere forbedring med denne metoden hos idrettsutøvere med høy hemoglobinmasse og VO2maks (12).

Det overordnede målet med dette prosjektet er å sammenligne effekten av å «bo høyt-trene lavt»- metoden med normalt trening i lavlandet. Forsøkspersonene vil bli testet to ganger i lavlandet (Lillehammer), og deretter igjen én, to og tre uker (også på Lillehammer) etter opphør av enten 1) 4 uker med «bo høyt-trene lavt»- metoden eller 2) 4 uker der man både bor og trener i lavlandet. Forsøkspersonene vil tilfeldig bli delt inn i de to ulike gruppene. Begge gruppene vil reise til Chamonix (Frankrike) og gjennomføre den 4 ukers intervensjonsperioden der.

Ta kontakt for mer informasjon
Dersom du vil ha mer informasjon, ønsker å delta eller har spørsmål til studien, ta kontakt med Gunnar Slettaløkken, gunnar.slettaløkken@hil.no, Tel 61 28 8182, Joar Hansen, joar.hansen@hil.no, Tel: 41007 396 eller Bent Rønnestad (prosjektleder Lillehammer): bent.ronnestad@hil.no, Tel: 61 28 81 93.