Det norske triatlonlandslaget viste styrke atter en gang, da de tok første, tredje, åttende og 14. plass i Lausanne World Cup. Casper Stornes, som vant i Bermuda tidligere i år ble denne gang nummer 8, og Jørgen Gundersen nummer 14.

World Cup konkurransen i Lausanne besto av 1,5 km svøm, en tøff sykleløype på 40 kilometer og 10 flate kilometer løp. Konkurransen skulle passe nordmennene bra, som er kjent for sin kjørestyrke på sykkel.

Det var ingen som klarte å skape noen fordel ut av vannet. Kun 30 sekunder skilte de første 34 utøvere inn i skiftesonen før sykling. Blummenfelt og Gundersen lå blant de fremste, og Stornes og Iden lå lengre bak i dette feltet.

Etter to av syv kjørte runder var Iden og Stornes trygt plassert godt framme i feltet. De som følger det norske triatlonlandslaget tett forventet et rykk fra en eller flere av de norske gutta. Det kom, i regi av Blummenfelt og Iden, men de klarte aldri å opparbeide seg den nødvendige luken og ble hentet inn etter kort tid. Andre sterke utøvere, inkludert briten Johnny Brownlee og tyske Jonas Schomburg forsøkte seg også på rykk, med samme erfaring som nordmennene – det var umulig å stikke fra på syklingen.

«Det var mye vanskeligere å komme av gårde enn vi trodde det skulle bli. De ble tatt igjen i nedoverbakken av det store feltet bak», fortalte sportssjef Arild Tveiten etter målgang. «Det viste seg umulig å få til noe avgjørende. Dermed kunne vi bare jobbe for å holde en jevn høy fart på syklingen. Alle som prøvde skjønte at det var umulig. Men gutta var med og kontrollerte farten. De holdt jevn høy trøkk for å mørne beina til de andre».

Dermed kom 32 utøvere inn i skiftesonen etter sykling med kun 10 sekunder mellom første- og sistemann. Forhåndsfavorittene Blummenfelt og Brownlee skiftet raskt til løpeskoene og var kjapt oppe i tet. Og rett bak dem kom Iden og Bence Bicsak fra Ungarn. De dannet en kvartett som løp sammen i front til det gjensto 5 km.

Iden og Blummenfelt på løpingen. (foto_Arild_Tveiten_Norges Triatlonforbund)

Stornes brukte mer tid i skiftesonen, men løp veldig sterkt og hentet inn gruppen som lå nærmest kvartetten i front. Også Gundersen smøg seg framover i feltet med en meget god løpeetappe.

På nest siste av fire runder kjørte Brownlee opp tempoet. Bicsak klarte ikke følge, mens Iden valgte å løpe rett forbi Brownlee. Han fikk øyeblikkelig en luke, og med en runde igjen lå Iden 18 sekunder foran Blummenfelt og Brownlee. I mål var han 30 sekunder før nummer to. Blummenfelt jobbet hardt for å rykke fra Brownlee, men det holdt ikke. Brownlee avgjorde kampen om andreplassen like før mål.

Tveiten forklarte seieren til sin elev slik: «Gustav har hatt god tid til å trene godt. Han har ikke konkurrert mye i år, og det utgjorde en stor styrke i dag».

Iden var også trygg på seg selv før start. «Jeg er i veldig god løpeform, så jeg kan godt vente til løp før jeg slå til», fortalte han dagen før konkurransen.

Neste konkurranse for nordmennene er en WTS-konkurranse neste helg i Montreal, Canada.

Gustav Iden er klar for svømmingen i Luausanne. (foto_Arild_Tveiten_Norges Triatlonforbund)