Olav Engen er deltidsansatt i Kondis med utviklingsoppgaver og vikarierer også noen ganger som nettredaktør. Han har vært lokalredaktør for kondis.no siden 25. oktober 2004 og medredaktør på ultrasiden. Den idrettslige bakgrunnen startet med røykestopp og orienteringsløp i 1978 og inneholder over 2 200 dokumenterte konkurranser, halvparten o-løp, resten veg- og terrengløp med forkjærlighet for ultraløping siden 2005. Han er medlem i NFIFs ultraløpsutvalg og leder av Romerike Ultraløperklubb.

 

Vignett-kondiskommentaren.jpgAlle har vel sine uskrevne regler

- men hva med å få de ned på papiret?


Alle har jo hørt om "Fjellvettreglene" og folk flest kan sikkert også ramse opp noen eller de aller de fleste av disse. Den kanskje mest kjente er "Vend i tide, det er ingen skam å snu" - en regel som i overført betydning brukes i dagligtale om mange ulike situasjoner.

Det kan være greit å ha noen regler å forholde seg til, det gjelder også oss kondisjonister. Antagelig har de fleste av dere - akkurat som meg - en del regler for egen trening og deltagelse i konkurranser, men har vi skrevet dem ned?

Det har i alle fall ikke jeg, og da skjer lett det som er uunngåelig; at jeg bryter mine egne (uskrevne) regler.

  • En regel jeg stort sett alltid bryter er: Ikke åpne hardere enn formen din tilsier!
  • En regel jeg stort sett aldri bryter er: Ta deg en treningstur selv om du føler deg daff og sliten, det blir alltid bedre etterpå.


Nå skal jeg sette meg ned og skrive ned mine "Løpevettregler" - og inspirasjonen til det fikk jeg fra vår nye kondisskribent Anita Øy som har skrevet sine løpevettregler på egen blogg med utgangspunkt  i Fjellvettreglene til DNT og Norges Røde Kors.

Kanskje du også skal få dine løpevettregler ned på papiret?
Del dem gjerne med kondis.no's lesere i kommentarspalten nedenfor.
 

Noen idèer til å komme i gang kan du få ved å lese Anitas løpevettregler:

- Jeg hadde en løpetur i dag, der jeg begynte å gå gjennom en del regler jeg har opparbeidet meg i løpet av det siste året. Alt er ikke sant, og noe er selvfølgelig litt tull. Litt, innleder Anita før hun lister opp sine løpevettregler:

IMG_5960 (640x427).jpg
Bildet: Anita på sitt første oppdrag for kondis.no under Bislett 24-timers 2014 (foto: Olav Engen)
 

“Løpevettreglene”  fra Anita Øys blogg "Run Love Laugh"

- Legg ikke ut på langtur uten trening.
 Det er sykt rått å løpe maraton, og det tar seg godt ut på Facebook og Instagram. Det er mulig å slite seg gjennom 42 km, men det anbefales å ta et par 30 km-økter først, for å minske ubehaget og kroppens sjokktilstand. Løping skal være gøy også, og starter du med langturene for tidlig, er det ikke sikkert du har lyst å gjøre det igjen. Når det er sagt så er det moro å løpe 10 km også….

- Ta en selfie fra treningsturen
 Det er viktig å dokumentere treningsøkta skikkelig. En god treningsdokumentasjon bør helst logges på 3-4 forskjellige sosiale treningsdagbøker. I tillegg til at det bør legges ut en selfie på sosiale medier, inneholder bildet et vann eller noe annet fint fra naturen er det et pluss. Det er veldig kjedelig å måtte ringe rundt til alle venner og bekjente for å fortelle at du har løpt mandagsmila.

- Vis respekt for været og værmeldingene
Du må ha respekt for at kroppen prøver å kvitte seg med varme når du løper. Det er minst mulig klær som gjelder. Vintertights, 3 lag på overkroppen, buff og fleece-pannebånd er i meste laget når det er over 10 varmegrader. Nå er det shorts til oktober. Minst. Er det kaldt tar du på langermet på overkroppen.

- Vær rustet mot sivile aktiviteter etter løpeturen. Husk alltid håndkle i løpesekken når du løper til jobb.
 Kollegaene dine har sikkert fått med seg at du er en løper for lenge siden. La de slippe å se deg i 2xu-shorts på jobb, eller slite med tørket svette i 8 timer. Husk håndkle, og sivile klær (ikke glem sko) i løpesekken.

- Lytt til erfarne løpere
 Spør erfarne løpere om alt mulig. Det er ikke noe grunn til at du skal erfare alle tabber på egenhånd. Saumfar også sosiale treningsdagbøker etter kart over fine løperunder, hvis en og samme person løper samme rute om og om igjen er det en grunn til det. Det er imidlertid ikke lurt å google skader, symptomer på skader eller vondter. Hvis du er så uheldig å likevel google dette, så må du huske på at de som kommenterer på diverse forum ikke er LEGE. Du må også tenke på at en lege ALDRI ville gitt deg diagnoser over subjektive skriftlige egenvurderinger av en skade. Dette krever grundig undersøkelse av fagpersoner. Sist men ikke minst: all smerte nedenfor kneet er ikke benhinnebetennelse.

- Bruk pulsklokke og GPS
Har du ikke logga, har du ikke jogga. Det er innmari moro å se sin egen fremgang. Mer er det ikke å si om denne saken.

- Løp ikke alltid alene
Det er deilig å løpe alene for å kvitte seg med både stress, og problemer. Eller bare være i mindfullness, eller finpusse på det gode humøret. Noen ganger er det likevel hyggelig med en sosial løpetur, og veldig praktisk for hjelp til å variere bildebruken til noe annet enn den samme selfien, med den samme vinkelen. Selfie med to er dobbelt så bra!
 
- Vend i tide, men samle kilometer så økta får runde tall
Ja, det er ingen skam og snu. Det er menneskelig å ha dager der du sleper bena etter deg, og hver kilometer virker som en mil. Men har du startet på en kilometer, så fullfører du den før du avslutter økta. Økter må avsluttes med runde tall. Helst partall.

- Spar på kreftene og ta en energi gel om nødvendig.
Ikke start for hardt. Spesielt i startfeltet i et løp. La de tøffe gutta åpne alt for hardt, mens du fortsetter i ditt planlagte tempo. Skal du løpe i 5 m/km, er det for hardt å åpne i 4:20 m/km, selv om alle andre gjør det. Du kan trøste deg med at du plukker dem en etter en i løpet av et par kilometer uansett, og så ser du dem aldri igjen. Blir du sliten er det ingen skam å ta en energigel, men husk å notere ned disse kaloriene i matdagboka…