De såkalte "Yasso 800's" er en form for intervalltrening samtidig som de gir indikasjon på din maratontid. Eksemplet er hentet fra min egen treningsdagbok for noen år siden!

La oss si at målet er å løpe maraton under den "magiske" grensen på 3 timer i løpet av sesongen. Treningen skal da bygges gradvis opp fra 4 til 10 x 800 m på 3 min. Teorien går ut på at tida i minutter  og sekunder som du greier å holde på 10 repetisjoner tilsvarer maratontiden i timer og minutter! Pausene skal bestå av jogging med samme varighet som dragene, dvs. 3 minutter i mitt tilfelle. Intervallene skal kjøres en gang pr. uke, og resten av øktene er spesifikk maratontrening med langturer i helgene og ellers rolige løpeturer. 

Jeg prøvde ut Yasso-prinsippet en del sesonger i "yngre dager", men fulgte sist prinsippet i min første sesong i 50-årsklassen, dog med litt tilpasning mht. antall repetisjoner. Første økt ble gjennnomført i juni med 3.08 i snitt på 5 rep. I løpet av tre måneder greide jeg 7 rep.på 2.58.  Alle intervalløktene blir utført med like lange joggepauser som 800 m-dragene, dvs. 3.08 - 2.58 min. (ca. 550 m rolig jogg). Intervalløktene ble gjennomført på 400 m bane med grusunderlag.

På grunn av tett konkurranseprogram utover høsten turte jeg ikke å ta "full dose", men varierte mellom fem og åtte repetisjoner. Spenningen om teorien stemte skulle utløses i sesongens siste maraton i Fredrikstad, men siden den ikke er spesielt lettløpt fikk jeg ikke "bevist" teorien....

Det er tydeligvis mange som har tro på Yasso 800's, og ved et søk på nettet kan du lese massevis med erfaringer med teorien.

PS! Jeg løp ikke mindre enn fire maraton fra rett i forkant til etter at den tre månedres lange perioden var over (i Stockholm, Kongsvinger, Oslo og Fredrikstad) - alle på tider mellom 3.04 og 3.11. For min del var det vanskeligere å øke til ti repetisjoner i ønsket fart enn å gjennomføre 42,2 km på tilsvarende tid. For en yngre løpere med bakgrunn som 800-m-løper vil trolig erfaringen være stikk motsatt? 

Hvis du er nysgjerrig på om høstens maratonmål er realistisk, kan du jo la en av de siste kvalitetsøktene bli en klassisk "Yasso 800's".