For å si litt om Henry først. Han er opprinnelig fra Ebersbach i Øst-Tyskland - bak jernteppet - og kom til Norge for 15 år siden som ledd i en rekrutteringspakke fra norske myndigheter mot utenlandsk helsepersonell. Henry er altså sykepleier, bosatt på Toten til 2013 da han flyttet til Lier, og en meget sterk ultraløper. Jo lengre løp og jo flere dager, jo vanskeligere er det å konkurrere med 55-åringen.

I tillegg til "vanlige" ultraløp utmerket han seg med å fullføre det første TransEurope FootRace i 2009 der han i løpet av 64 dager løp strekningen Bari - Nordkapp (4487 km). Tre år senere løp og vant han det andre TransEurope FootRace på ca 4176 km fra Skagen til Gibraltar - etter en oppvarmingstur som startet på Nordkapp og førte til en samlet distanse på 6468 kilometer på 90 dager.

Erik-Supporterer-Henry-Nordkapp-Goteborg2012-2.jpg
Her er Henry (rød trøye) like ved Göteborg under sololøpet fra Nordkapp til Skagen - på vei til start på TransEurope i 2012. Han har fått dagsbesøk av Norge-på-langs-løper Erik Nossum.
(Foto: Bjørn Hytjanstorp)


Wehder skal løpe 6.500 km på 90 dager
Wehder vant TransEurope, Sjåvik nr 3

Den gangen, i 2012, løp han altså 72 kilometer hver dag i 90 dager. Nå skal han løpe 92 kilometer hver dag i 111 dager. 10200 kilometer totalt. "Oppvarming" fra Nordkapp til Nord-Tyskland, deltagelse i "Deutschlandlauf" (18 dager), videre alene til Gibraltar og deretter til Hellas der han avslutter med å løpe det legendariske Spartathlon på 246 km. Virkeligheten er da at han løper 91 km i snitt i 110 dager for deretter å avslutte med en av verdens hardeste ultraløp i sterk varme i Hellas.

Henry-Supporterer-Erik-Bergen-Oslo-2013.jpg
Det er kjekt med litt selskap underveis på slike "evighetsløp". Her er det Henry som slår følge noen timer med Erik Nossum da sistnevnte løp Bergen-Oslo for noen år siden.
 

- Forberedelsene til løpsprosjektet går for fullt, sier Henry til kondis.no. - Jeg gleder meg til mitt livs største løp og håper på at alt går etter planen fram til starten på Nordkapp 12. juni.

Leter fortsatt etter sjåfør-backup
Henry Wehder har bestemt seg for å kjøpe en bobil som også skal brukes i jobbsammenheng (privat sykepleier). Denne skal teamet hans kjøre mens den usannsynlige lange løpeturen pågår, det blir hotellet hans.

- Teamet mitt  består av min kone, Manuela, og 2 sjåfører skal dele hele distansen. Men, jeg trenger absolutt flere sjåfører i tilfelle frafall inntreffer pga. sykdom. - Jeg må ha noen som kan tilkalles raskt, sier Henry og er inneforstått med at dette bare er aktuelt for de som ikke er i jobb; - for eksempel pensjonister som kjeder seg, sier han og ler. Vedkommende må ha førerkort for å kjøre bobilen.

Bakgrunn for prosjektet
Dette nye løpsprosjektet til Henry er et resultat av erfaringene hans fra året 2012. - Jeg har etter hvert måttet konstatere at, under denne bragden, ble verken de fysiske eller de psykiske reservene mine brukt opp. Dette i betrakting ønsker jeg å gjøre noe med, ​det er nå på tide! sier Henry og legger til: - Nå skal løpsprestasjonen min optimeres omsider. 

Henrys_tur_10200km.jpg
Vi har lekt oss litt med Google Maps og tegnet inn ei rute fra Nordkapp, via Sylt , Zugspize, Gibraltar, Bari, Aten og avslutning i Sparta. 113 timer med bil, en ganske vanlig årsdistanse for en norsk sjåfør.
 

Løpsprosjektet
I regi av tyske Oliver Witzke skal i år et nytt Deutschlandlauf gå av stabelen. I dette etappeløpet, som skal arrangeres mellom 16. juli og 3. august har Henry Wehder meldt seg på som deltaker. - Ettersom min motivasjon ikke lar seg begrense bare å være med på denne konkurransen, skal jeg forme et eget aldeles spesielt transeuropaløp, sier han.

Nordkapp-Husum 12. juni - 15. juli
Første del av løpseventyret  starter 12. juni  2017 med sololøp fra Nordkapp (igjen) med ankomst i Husum i Nord-Tyskland, den 15. juli.

Ruten: Nordkapp - Karasjok  - Inari (Finland) - Kittilä - Pajala (Sverige) - Överkalix - Boden - Adak - Strömsund  - Mora - Trysil (Norge) - Løten  -  Eidsvoll - Jessheim - Oslo - Lierbyen - Larvik - Hirtshals (Danmark) - Husum (Tyskland)

Deutschlandlauf 16. juli - 3. august
Fra og med 16. juli til og med 3. august er Henry så i gang som deltaker i Deutschlandlauf, fra Sylt (oy i Nordsjøen helt på grensen til Danmark) til Zugspitze ved Garmisch-Partenkirchen

Zugspitse-Gibraltar-Aten 4. august - 28. september 
Etter målgang i  Deutschlandlauf  fortsetter ferden som sololøper igjen. 

Fra Zugspitze ved Garmisch-Partenkirchen til Schweiz - Frankrike der hanfølger ruta fra TEFR2012 til Gibraltar. Derifra mer eller mindre langs kysten til Pisa (Italia) og så mot Arcona der jeg fortsetter på trasèen av TEFR2009 nedover til Bari der TEFR i 2009 startet. Derfra tar han ferge til Patras i Hellas for så å komme seg til Aten 28. september. Den nøyaktige ruta mellom Gibraltar - Bari må utarbeides nærmere.

Spartathlon 29.-30. september
Finalen på den 111 dager lange ferden blir deltagelse i det 246 km lange Spartathlon, et av verdens tøffeste ultraløp. Løpets hjemmeside
- Etter at jeg har lykkes med min deltakelse og gjennomføring i Spartatlon, vil jeg ha tilbakelagt totalt 10200 kilometer på 111 dager, sier Henry - og vi merker oss at han mener når og ikke hvis.

Henry-2012.jpg
Her er Henry etter fullført TransEurope++ i 2012. Da klarte han det umulige, kan han klare det igjen?
(Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Ultralegender-Trond-Eyolf-Henry-TransEurope2009.jpg
Her er Henry sammen med to andre ultralegender, begge fra Mosjøen: Trond Sjåvik og Eyolf Eiolfsen. I TransEurope 2009 som dette bilder er fra ble disse tre karene nummer 6, 12 og 8. Tre år senere ble de 3, 9 og 1. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)