Hinderløp blir en del av Norges Friidrettsforbund. Det er friidrettsforbundet som melder om dette på friidrett.no - og Norges Hinderløpsforbund - heretter Norges hinderløpsutvalg - delte nyheten på sin facebookside i går der de skriver:

"Da er vi stolte som haner her i Norges hinderløpsutvalg! Det er en stor dag å endelig offisielt være en del av Norges idrettssamfunn."

Hjemmesiden til Norges Hinderløpsforbund (NOCRA)
NOCRA på facebook
Norsk friidrett
Hinderløp på kondis.no

Hege_Henriksen_OCR2016.jpg
Hege Henriksen er den første lederen av NFIFs hinderløpsutvalg. (Foto fra Heges facebookside)
 

Hege Jeanette Henriksen

Vi har tatt en prat med Hege Jeanette Henriksen, som vi kjenner både fra hinder- og ultraløpsmiljøet. Hun var leder av Norges Hinderløpsforbund, men er nå altså leder for NFIF hinderløpsutvalg. Styret i Norges Hinderløpsforbund ble etablert i 2019 og før dette har det ikke eksistert verken utvalg eller styre innenfor hindeløpsgrenen - så Hege har fått være med helt fra start.

Hva er det beste med at dere nå er en del av friidrettsforbundet? 

- Det beste er at vi kan komme i gang med idrettsrelaterte oppgaver nå etter som rammene rundt det administrative allerede er etablert. I tillegg til dette, kan vi endelig tilby løperne en løsning der de er forsikret. Det er en god følelse.

Nå er vel forbundet blitt historie, eller vil det eksistere parallelt med NFIF-tilknytningen? 

- Norges Hinderløpforbund vil ikke være aktiv når vi nå trer inn i samarbeidet med NFIF. Det begge parters ønske å dra nytte av hverandres erfaring og skape et tett samarbeid til fordel for idretten.

Har det vært stor enighet om dette i hindermiljøet, eller har det vært drakamper?

- I og med at flere andre land har vært tidligere ute enn oss i prosessen, opplevde vi ikke at miljøet var mest opptatt av om det ble et særforbund eller et utvalg i samarbeid med andre. Vi oppfatter, at det har vært viktigst for miljøet, at vi henger med i utviklingen innen idretten vår på verdens basis.

Var det noen gang aktuelt å søke hinderløpsforbundet inn som særforbund i NIF?

- Vi har vært igjennom en prosess de siste årene og har undersøkt flere alternativer. Vi har også støttet oss litt på våre nabolands organisering og deres valg. Gjennom dette arbeidet ble konklusjonen slik til slutt. Sporten vår favner om flere grener, men hovedelementet er løping på alle mulige distanser, og da passet vi best inn i et samarbeid med NFIF.

Da er det jo bare å ønske lykke til. 

- Takk, nå gleder vi oss til å hjelpe teamene rundt omkring i Norges land, til å bli fullverdige klubber, med alle de fordeler det måtte ha. Og selv om vi er inne i en spesiell tid, vil vi bruke denne tiden fornuftig til å finne rammene rundt det som skal bli Norges første NM i hinderløp. Vi ser frem til en spennende ny start når idretten får startende fullt igjen, avslutter Hege en hyggelig prat.

Hege Henriksen, Romerike ultraløpeklubb /team ObstacleTraining vant hindermaratonen.
Hege Jeanette Henriksen med pokalen etter å ha vunnet Nordens første hindermaraton i 2016 (Foto: Kondis/Martin Hauge-Nilsen)
 

Omtale på friidrett.no:

Norges Friidrettsforbund og Norges Hinderløpsforbund (NOCRA) har lenge vært i dialog vedrørende en potensiell tilslutning av sistnevnte i NFIF. Nå er Hinderløp blitt en del av friidrettsfamilien.

I 2019 tok Norges Hinderløpsforbund kontakt med NFIF med et ønske om å tilslutte seg NFIF og etablere sin aktivitet i mer ordnede og organiserte former. Etter en positiv og god prosess over lengre tid, ble Hinderløp formelt tatt opp av Norges Friidrettsforbund fra 1. januar 2021.

- Vi er stolte over å ha signert tilslutningsavtalen med NFIF. Gjennom samarbeid kan vi endelig formalisere Hinderløp som offisiell idrett i Norge, sier leder i NOCRA Hege Jeanette Henriksen.

Generalsekretær Kjetil Hildeskor i Norges Friidrettsforbund er også glad for at hinderløp (OCR) er blitt en del av norsk friidrett, og mener at hinderløp passer godt sammen med friidrettens øvrige aktiviteter.

- NFIF ønsker at alle beslekta aktiviteter skal være med under paraplyen Norsk Friidrett og at vi inkluderer nye trender.

Han tror også at friidretten kan lære av Hinderløp sine arrangementskonsepter som han mener er både innovative og framtidsretta.

- Vi ser fram til godt samarbeid rundt utviklingen av hinderløp i Norge og ser fram til at covid-19 situasjonen endrer seg slik at vi igjen kan møtes på arrangementer, avslutter han.

Hva er hinderløp?

Hinderløp sies å være verdens raskest voksende sport, og på verdensbasis har den flere deltagere enn både maraton, halvmaraton og triatlon til sammen. I Norge ble det i 2019 arrangert rundt 20 ulike løp, der det største samlet over 4000 deltagere.

Hinderløp kan være alt fra korte og hinderintensive løp (for eksempel Ninja Warrior) til maratondistanse med 100 hindre underveis. I Norge er det vanligste mellom 5 og 10 km terrengløp med 15-30 hindre. Hindrene varierer fra styrke (for eksempel løfte eller dra med seg), kroppskontroll (for eksempel balanse eller smidighet), teknikk (for eksempel klatring), eksplosivitet (for eksempel over høye vegger), presisjon (for eksempel spydkast).

Internasjonalt er det World OCR (det internasjonale hinderløpsforbundet- OCR - Obstacle Course Race) som jobber med over 60 landsforbund. Under World OCR finner vi OCR Europe, som er det Europeiske forbundet. OCR er allerede tatt opp i det svenske og danske friidrettsforbundet.

Hvilke konsekvenser får dette?

Som en konsekvens av innlemmelsen vil både nye og eksisterende hinderløpsklubber kunne melde seg inn i NFIF, eller melde seg inn i lokale friidrettsklubber. Alle deltagere vil dessuten kunne benytte seg av lisensmodellen og den medfølgende forsikringsordningen, og arrangementene vil kunne approberes på terminlisten og være underlagt idrettens konkurranse- og antidopingbestemmelser. I tillegg til dette vil det bli opprettet et eget Hinderløpsutvalg som skal kunne innstille til landslagsuttak samt stå for avvikling av Norgesmesterskap, lik modellen man har for motbakke og ultraløp.

Hinderløpsutvalget består av:

Vi ønsker Hinderløp hjertelig velkommen inn i friidretten, og ser fram imot masse aktivitet og et godt samarbeid.

 

Kondis trenger din støtte
Bli medlem eller støtt oss med en gave hvis du ønsker at Kondis skal fortsette å spre treningsglede, skrive reportasjer, lage terminlister, kontrollmåle løyper, føre statistikker osv. På grunn av koronakrisen har store deler av annonseinntektene våre falt bort, og vi er i enda større grad avhengig av medlemskap og støtte fra våre lesere.

Bli medlem og få mange medlemsfordeler!

Gi en gave:
Vårt kontonummer er: 1503.35.18541
Vipps: 125957