I et strålende vær med historiske kulisser på Stiklestad, hvor slaget om Heilag Olav sto i 1030 skulle orienteringsungdommen i dag gjøre opp om hvem som er best på kart i stor målestokk.

I en sprintløype som innledet med et par poster i et flatt område før løperne kom inn mot amfiet, som til vanlig brukes til teater og konserter, men i dag var omgjort til en arena.

Her var det også kartbytte, før løperne fikk en krevende avslutning med mye poster og retningsforandringer.

Noe som passet Hanne Vassend som hånd i hanske.

Jenta fra Porsgrunn OL var første vinner som ble kåret i dag, og hun vant etter et tilnærmet perfekt løp i sin Hovedløpsdebut.

- Det gikk veldig bra i dag. Jeg stoppet kanskje litt mye underveis, men har ikke noe bommet. Nå er det bare å håpe at resultatet står seg som nå, slik at jeg vinner, sa hun like etter målgang.

Hanne sto imot alle angrep i D14-klassen og kunne juble for en suveren seier foran Helene Eger og Aurora Gjølsjø, fra henholdsvis Kongsberg OL og OK Moss, som delte sølvmedaljen.

I 14-årsklassen hos gutta var det betydelig jevnere i kampen om seieren, men Henrik Fredriksen Aas avgjorde «klubbkampen» mot Sander Arntzen, som også løper for Asker SK, til sin favør med fire små sekunders margin. Erik Hæstad Bjørnstad fra Fossum IF på bronseplass var bare 7 sekunder bak vinneren.

- Jeg hadde litt problemer ut fra passering arena, men ellers var det et bra løp med bare 15 sekunders tidstap. Før løpet hadde jeg ambisjoner om en topp 10 plassering, så dette er veldig gøy, sa Henrik etter løpet.

Hos jentene i 15-års klassen var Synne Strand den store favoritten etter dobbelt gull under Hovedløpshelgen i Sandefjord for et år tilbake.

Hun hold unna for konkurrentene, og kunne juble for nok et gull i Hovedløpet.

- Det var et greit løp, men jeg var ganske tung i beina. I tillegg skjønte jeg veldig lite akkurat ved kartbytte, men det er veldig artig å vinne, smilte jenta som måtte innrømme at hun før løpet hadde tatt mål av seg til medalje.

Nå ble det altså nytt gull til jenta fra Asker SK, foran Victoria Hæstad Bjørnstad, fra Fossum IF, som dermed sikret familiens andre medalje for dagen. Ragnhild Eide fra Byåsen IL fikk bronse.

Blant 15-åringene i gutteklassen var det også en «gjenvinner» som fikk med seg nytt gull fra Hovedløpet.

Kasper Fosser sprintet best i som 14-åring i fjor, og i dag var han igjen best.

- Det var lettløpt og enkelt egentlig, og jeg har ikke bommet noe særlig. Men jeg er litt småsyk, og dermed ikke helt på topp fysisk. Jeg får bare håpe at det kan holde til seier, sa han like etter målgang.

Kasper la til at han hadde omtrent 10 sekunder med tidstap underveis på dagens løype. Det hold likevel til seier for gutten fra Heming. Han var 19 sekunder foran Elias Jonsson fra Nydalens SK. Even-Johan Kaspersen fra Mo OK tok bronsen.

I eldste jenteklasse ble det ny seier til Asker SK. Tilla Farnes Hennum, som fikk med seg to gull fra Hovedløpet i fjor sikret Asker SK klubbens tredje gull i dag.

- Jeg løp bra teknisk, men fysisk gikk det tungt. Likevel har jeg ingen store feil, med unntak av dårlig veivalg til sistepost, hvor jeg også var veldig sliten, sa Tilla etter løpet og la til at hun håpet det kunne holde til en ny seier.

Og det holdt med «minst mulig margin». Sist startende Malin Sandstad la virkelig press på Tilla, og ledet med et lite sekund på forvarsel. Men ved målgang var det fem sekunder i Tillas favør, og dermed nytt gull i Hovedløpet til å pryde premiehyllen på jenterommet i Lier.

Sølvet gikk altså til Malin Sandstad fra Freidig. Rannveig Nordhagen fra Ås-NMBU Orientering tok bronse bare 9 sekunder bak vinneren.

Hos de eldste gutta var det ikke snakk om saken. Her var Eirik Langedal Breivik dagens mann. Med 40-tallet sekunder til gode på andremann løp han inn til suveren seier.

- Jeg løp fort uten noe bom. Et perfekt løp egentlig, smilte lysluggen fra Nydalens SK.

Unggutten som vekslet først etter førsteetappe på ungdomsstafetten under 10mila i vår la til at han er en «opp og ned» - løper med høy kapasitet.

I dag viste han seg fra sin beste side, og kunne dermed ta steget fra 4. plass under sprinten i fjor til toppen av pallen i år.

- En herlig revansje, smilte han om kapp med trøndersolen på Stiklestad.

Petter Vangen Lundåsmo fra Tynset tok sølv, og fjorårsvinner Vegard Gulbrandsen løp inn til bronse.

I morgen er det klart for langdistansen under Hovedløpet i Verdal.

Kilde: Norsk orientering orientering.no