Bjørn Johannessen (42) er utdannet elektronikkingeniør, men etter åtte års jobb på Ericsson ble han i 2005 ansatt i Kondis med hovedansvar for terminlista og produkttesting. Han har vært innom det meste av kondisjonsidretter, men alltid med hovedvekt på løping. En treningsvilje adskillig større enn talentet har gitt  en pers på 32.35 på mila.


Toppbildet: Refleksvesten på bildet ovenfor er det enkelt å se. Men ser du personen til venstre for refleksvesten? Sannsynligvis ikke, og det gjør heller ikke bilistene. (Foto: Chalita O. Johannessen) 
 

Vignett-kondiskommentaren.jpgDette blir sannsynligvis årets minst spennende ”Kondiskommentar”, men samtidig årets viktigste. Budskapet er allerede formidlet i overskriften, nemlig: Husk refleks!

Spesielt er refleks viktig nå som vi nettopp har stilt klokka og går mot årets mørkeste tid. Det er mørk når man drar på jobb, og mørkt når man kommer hjem.

Til tross for at refleks reduserer faren for påkjørsel med 85 prosent, er det likevel fortsatt mange som ikke benytter seg av denne livredderen.

I følge Trygg Trafikk er du uten refleks synlig for bilister først på 25-30 meters hold, mens du med refleks synes allerede på 140 meters hold dersom bilen bruker nærlys. Omregnet til sekunder har bilføreren 10 istedenfor to sekunder til rådighet for å reagere og gjøre eventuelle tiltak. Det kan være forskjellen på liv og død.

- Gatebelysning skaper falsk trygghet, så mange tror at det ikke er nødvendig med refleks når de befinner ser i områder med gatelys. Det er galt. Selv om du ser bilen, ser ikke bilisten deg. Derfor er det en billig livsforsikring å alltid bruke minst én refleks når du ferdes i mørket, skriver Trygg Trafikk på sine nettsider.

Det er lett å tro at lyse klær i sterke farger gir økt synlighet. Lyse klær er selvfølgelig bedre enn mørke, men likevel ikke på langt nær så godt som refleks. Erfaringer fra en reflekstest Kondis gjorde for tre år siden viste at det rett og slett var arealet på ren refleks du har på kroppen som gir synlighet. Derfor er antageligvis refleksvester det produktet der du får mest ”synlighet” for pengene. Refleksvestene er rimelige, lett tilgjengelige og enkle å bruke.
I følge Trygg Trafikk skjer 35 prosent av alle fotgjengerulykker i mørket, og bare fem prosent av fotgjengerne som blir påkjørt og skadet bruker refleks. Det er ingen grunn til å bidra til å gjøre denne statistikken enda værre.

”Refleks redder liv” er slagordet til Trygg Trafikk. For en del år siden tok broren min dem (noe spøkefullt) på ordet og gikk alltid med en refleksbrikke i lomma, uansett årstid og tid på døgnet. Man kan få behov for en liten ”livredder" når man minst venter det...