Registrering for New York City Marathon 5. november 2017 på low-budget

De fleste europeere kjøper pakkereise med alt inkludert. Her kan du lese om hvordan du arrangerer det hele selv til betydelige lavere kostnader. Løsningen kan være startnummerlotteriet som er åpent fra 17. januar til 17. februar for årets løp den 5. november.

Det er mange som vil være med i New York Marathon, mange flere enn de rundt 60 000 som får klarsignal til å delta. I november i fjor var det 51 394 som fullførte løpet, som også er rekord i antall deltakere.

Rundt 20 000 av startnummerne blir kjøpt av reiseselskaper som arrangerer pakketurer. I Norge gjelder det Springtime Travel, Rogaland Marathon Tour og Sport og Helseferier. Prisen for startplass og en firedagers reise med hotell begynner på rundt kr 20 000, så det koster en del å realisere drømmen om å løpe New York Marathon.

"Aktiv mot kreft" arrangerer også tur for de som samler inn penger til det gode formålet.

Løper du fort kan du også sikre deg et startnummer. For eksempel vil menn som har løpt halvmaraton på 1.21 eller 2.53 på maraton i kvalifiseringsperioden kunne kreve en startplass. For damer er tidene 1.32 og 3.13. Og så blir det litt lettere med alderen.

Og du kan gjøre som jeg gjorde, delta i startnummer-lotteriet. Loddet koster rundt NOK 300. Tidligere var det slik at etter å ha deltatt i lotteriet fire ganger uten å vinne, var man sikret å få et startnummer på femte forsøk. Men slik er det dessverre ikke lenger.

I 2016 var det 82 172 som deltok i lotteriet. 19 083 løpere "vant" en startplass, som er 23 % av de som søkte. Med andre ord fikk ca. 1 av 4 i lotteriet en startplass.


Janicke_og_Tim.jpg
Begge hadde ønska det skulle gått litt fortere, men både Janicke Bråthe og Tim Bennett kunne glede seg over både godt selskap og stemningen underveis, og det å ha fullført enda en maraton i 2016. Foto: privat.
 

Mine erfaringer
Da jeg fikk plass ved tredje forsøk, var jeg så vant med avslag at jeg ble overrumplet da jeg fikk beskjed om at jeg var «in». Dermed trakk arrangøren ca. NOK 2700,- fra min konto. Jeg fikk valget mellom å tape pengene eller å videreføre mot deltakelsen. I løpet av 24 timer hadde jeg ordnet innreisetillatelse, avtale om losji, og flybilletter.

Etter å ha vært i byen et par ganger tidligere, valgte jeg endelig direktefly med SAS. Da går reisen lettere, fortere. Jeg valgte å betale NOK 1000,- ekstra som åpner for endringer i flyreisen, noe jeg benyttet meg av da jeg et halvt år senere ønsket en dag ekstra i New York. Det var nok med en telefon til SAS.

Innreisetillatelse søker man via ESTA

Liker man å ordne seg selv er Airbnb en god løsning. Selv bodde jeg via Airbnb i et kollektiv i Brooklyn som jeg kjente fra før. Der leide jeg et lite rom med god skriveplass, adgang kjøkken med vaskemaskin/tørketrommel. De hadde to baderom, begge med toalett og badekar. På takterrassen sto en sykkel som er «øremerket» meg hver gang jeg er i byen. Sykkelen jeg kjøpte brukt i 2010 er krasjet og fornyet, faktisk også til min fordel. Airbnb

Prislapp? Totalt brukte jeg i 2015 NOK 13,500 for lotteri/startnummer, innreisetillatelse, reise og overnatting. Da jeg utvidet med en natt måtte jeg ta til takke med å bo på dagligstua den siste natten, som da ble gratis. Dager? Totalt 10 dager inkl. reise. Matbudsjett kommer i tillegg.

Startområdet
I en mailtråd til min klubb North Brooklyn Runners, observerte jeg et utallige måter å komme seg til startområdet på.

Arrangøren tilbyr bussreise til startområdet for en rimelig penge. Dessverre ventet jeg til juli med å bestille. Da var det kun første buss som hadde plass. Den gikk kl. 05 fra midtown. Det var litt kjelkete fra Greenpoint hvor jeg bodde, men for meg den sikreste måten å komme dit tidsnok. Skal man busses inn lønner det seg å bestille buss med en gang man er påmeldt. I startområdet deles det ut kaffe og boller m.m. I tillegg til varme klær hadde jeg med redningsfolie som jeg svøpte rundt meg. Da kunne jeg slumre og være helt uthvilt til løpstart.


Ph_Ingrid Wergeland trente til NYCM sommer 2016.jpg
Fra forberedelsene til NYCM 2016. 30K med NYCM-jentene 18. juni 2016. F.v. Christine Warloe som på sin FB-side skriver: Sammen med Ingrid Wergeland og Anne Weider Aasen (kanskje de to sprekeste i hele bydel Grunerløkka). Foto: Privat​


Registrering i NYCM

Sjekk info om lotteriet her.

Tidskrav for sikker plass ligger her.

Det lønner seg å registrere seg så fort man kan i lotteriet. Tidlig registering gir flere trekninger enn på slutten av perioden.

Etter som jeg ikke har vært igjennom systemet på et par år tar jeg forbehold om reglene, tall og beløp. Men jeg antar at ordningen stort sett er den samme forsatt. Jeg har ikke flere opplysninger. Resten må leserne eventuelt finne ut selv. Løpets hjemmeside kan være en god start. Terningkast for løpet: 6.

http://www.tcsnycmarathon.org/

Kondis.no-rapport fra 2016