Under hard trening oppstår det små sår og skader i muskulaturen. De små blodårene i musklene blir skadet, og blod siver ut i muskulaturen, noe som fører til hevelse og smerter. Stølhet oppstår og musklene kjennes ømme og stive, skriver fysioterapeut Veslemøy Hausken på Løplabbet sine nettsider.

Det som skjer når du tøyer er at musklene forlenges og blodsirkulasjonen øker. Dette kan føre til at de små sårene forverres og at den økte blodsirkulasjonen fører til ytterligere hevelser. 

– Det er ikke farlig å tøye, men det gjør deg ikke mindre støl, og du risikerer faktisk at det tar lengre tid før stølheten forsvinner, skriver Hausken, og advarer folk mot å tøye etter å ha drevet uvant eller hard fysisk aktiviet.

Mer støl etter nedoverbakker

Mange har nok opplevd at det å løpe eller gå i nedoverbakker gir mer stølhet på framsida av låra enn mye annen trening. Dette skyldes at når musklene skal holde igjen (eksentrisk trening), slik musklene på framsiden av låret gjør når du går eller løper i nedoverbakker, blir musklene forlenget noe som gir økt stølhet sammenlignet med annen bruk. 

Oppskriften på mindre stølhet

Veslemøy Hauskens klare råd til de som ønsker å unngå stølhet er å trene jevt og ikke øke intensiteten drastisk. 

– Jo bedre og mer allsidig trent du er, jo mindre er sjansen for å bli skikkelig støl, skriver hun. 

Fysioterapeuten er ikke imot tøying, men vil ikke anbefale å tøye etter hard belastning. Etter moderat trening er det imidlertid ikke noe iveien for å tøye om en ønsker å ha god bevegelighet.

– Det er de musklene du har brukt mest som det er viktige å tøye. En løper vil sjelden ha behov for å tøye underarmene. Fokusér på legger, lår og hofteleddsbøyer. Pust ordentlig, bruk god tid på hver muskelgruppe og kjenn at det strekker skikkelig. En grei huskeregel er å holde tøyestillingen i tjue sekunder eller mer, skriver Veslemøy Hauskens.